s Poljski tjedan u GISKO-u
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 25. 01. 2022.
Plesni klub &quo...
Škola klizanja p...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [20....
Društveni atelje...
sri 26. 01. 2022.
Sport za sve Osi...
Škola klizanja p...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [20....
Društveni atelje...
čet 27. 01. 2022.
Sport za sve Osi...
Škola klizanja p...
Kino Urania [27....
Osječka pivnica ...
Društveni atelje...
pet 28. 01. 2022.
Sport za sve Osi...
Škola klizanja p...
Kino Urania [27....
U Sokolu besplat...
Društveni atelje...
sub 29. 01. 2022.
Sport za sve Osi...
Besplatni funkci...
Kino Urania [27....
Darivanje krvi s...
Društveni atelje...
ned 30. 01. 2022.
Kino Urania [27....
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Poljski tjedan u Gradskoj i sveučilišnoj knjižnici Osijek održat će se od 11. do 15. siječnja 2021.

Ponedjeljak, 11. siječnja 2021.
- Izložba “Język polski – Polszczyzna”
[Izložba “Język polski – Polszczyzna” na zabavan i šaljiv način prikazuje složenost poljskoga jezika, njegove jedinstvene značajke i povijesni kontekst. Izložbu je pripremila poljska Nacionalna knjižnica po narudžbi Ministarstva vanjskih poslova, a u Osijeku ju se može pogledati zahvaljujući Veleposlanstvu Republike Poljske u Zagrebu. Neobične plakate su na hrvatski jezik preveli studenti FFOS. Izložbu se može pogledati u GISKO-u do kraja siječnja.]

18:30 - 19:15 sati - ONLINE “Radost čitanja” Đurđica Čilić o Wisławi Szymborskoj
[sc. Đurđica Čilić docentica je na Katedri za poljski jezik i književnost, pročelnica Odsjeka za zapadnoslavenske jezike i književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Predaje kolegije iz povijesti poljske književnosti, teorije književnosti i prevođenja. 2020. izašle su dvije njezine knjige: “Tri lica autora: Miłosz, Różewicz i Herbert” i zbirke pripovijesti “Fafarikul”, a najnovija knjiga u njezinom prijevodu je izbor pjesama poljske nobelovke Wisławe Szymborske. Univerzalizam poezije što ju je pisala velika poljska pjesnikinja Wisława Szymborska – pokazuje “Svijet koji nije od ovoga svijeta”, izbor pjesama koji je napravila polonistica Đurđica Čilić – počiva u transparentnom jeziku koji ne skreće pažnju na sebe, ali i u umješnosti da govori o ljudskoj naravi, o tome da smo svi – ma koliko međusobno različiti – satkani od istih elemenata: slabosti, ranjivosti, smrtnosti, ali i obnavljajuće, dionizijske zaljubljivosti u život, u druge i od nas drukčije. Nepreuzetna u svojoj pjesničkoj gesti, Szymborska dok piše, piše kao da govori, dajući svojim čitateljima osjećaj pripadanja istoj, nesavršenoj, ali vrijednoj – ljudskoj zajednici. Svojom poezijom poljska nam nobelovka govori da postoje univerzalna ljudska iskustva i ljudske emocije, da u njima treba prepoznati zajedništvo, kohezivni potencijal, a ne bježati od njih u strahu da upozoravaju na našu prosječnost i trivijalnost. To, dakako, ne znači da ona ne prepoznaje individualnost svakog od nas, dapače. Čitajući njezine pjesme u ovom iznimnom svesku, vrlo lako ćemo pronaći one u kojima slavi ljudsku raznolikost i protestira protiv jednoobraznosti, uniformiranosti i “idiotizma savršenosti”.

Poveznica na događanje: LINK

Meeting ID: 811 3602 2255
Passcode: 897598]


Utorak, 12. siječnja 2021.
18:30 - 20:00 sati - ONLINE diskusija “Između stvarnosti i fikcije. Fenomen suvremene književne reportaže u Poljskoj” Aleksandra Wojtaszek
[Aleksandra Wojtaszek (1991) radi kao novinarka, prevoditeljica i predavačica. Doktorirala je disertacijom o hrvatskoj i srpskoj žanrovskoj fantastici devedesetih. Svoje znanstvene i novinarske radove tiskala je u mnogim poljskim i stranim časopisima, između ostalog “Ubiqu”, “Književnoj reviji” i “Večernjem listu”. Trenutačno predaje hrvatski jezik i književnost na Jagelonskom sveučilištu u Krakovu i piše knjigu reportaža o suvremenoj Hrvatskoj. Književna reportaža u posljednjih je deset godina postala izuzetno popularan žanr u Poljskoj. Međutim, tradicija književne reportaže naširoko je prisutna već od šezdesetih godina, kad je svoje radove počeo objavljivati jedan od najpoznatijih poljskih putopisaca i novinara, Ryszard Kapuściński. Današnja diskusija o njegovu nasljeđu zapravo je pitanje o tome kakvu formu treba imati književna reportaža. Treba li ona, slično novinskoj reportaži, vjerno prenositi sliku stvarnosti ili pisac smije koristiti elemente i sredstva tipične za fikcijske forme? Jesu li možda reportaže Kapuścińskog prije svega metafora komunističke Poljske, a ne prikazi drugih zemalja, pa im stoga mjestimice nedostaje činjenične vjerodostojnosti? Kakvu ulogu imaju priče iz udaljenih kutaka svijeta u doba interneta i globalizacije? Na ta pitanja u svojim knjigama pokušavaju odgovoriti mlađi naraštaji poljskih putopisaca i reportera, između kojih bi se trebalo izdvojiti prije svega Mariusza Szczygła, Małgorzatu Rejmer, Wojciecha Tochmana, Witolda Szabłowskog i Ziemowita Szczereka.

Poveznica na događanje: LINK

Meeting ID: 811 3602 2255
Passcode: 897598]

Srijeda, 13. siječnja 2021.
18:00 sati - ONLINE pjesme za djecu “Tuwim djeci”
[Veliki poljski pjesnik i prevoditelj Julian Tuwim rodio se u Łódźu 1894. godine, a umro je 1953. u Zakopanima. Virtuoz riječi, bio je jednako poznat po pjesmama za odrasle i djecu. Pročitat ćemo Vam pjesme “Lokomotiva” i “Gospodin Mališkijević Malicki i kit” u prijevodu Jasmina Novljakovića i Enesa Kiševića. Pripremite se i isprintajte zadatak koji je posebno za Vas pripremila ilustratorica iz Gdańska Barbara Siemaszko. Pripremite se i isprintajte zadatak koji je posebno za Vas pripremila ilustratorica iz Gdańska Barbara Siemaszko. Poslušajte pjesmu “Lokomotiva” i nacrtajte što se nalazi u vagonima.

Poveznica na događanje:
Facebook stranica GISKO]


18:30 - 19:15 sati - ONLINE Jezična radionica “Kako očarati Poljake” Joanna Michta
[Joanna Michta lektorica je poljskog jezika na Filozofskom Fakultetu u Osijeku. U slobodno vrijeme predaje i studentima iz ostatka svijeta. U Osijeku koordinira Festival poljskog filma ”Wisła”, na koji Vas već sada srdačno poziva. ”Kako očarati Poljake” jezična je radionica predviđena za Osječane i sve druge zainteresirane osobe koje dosad nisu imale priliku susresti se s poljskim jezikom. Osim osnovnih informacija na temu jezika, naučit ćemo izgovarati imena poljskih autora, voditi kratak small talk s poljskim turistom i na kraju ćemo saznat nekoliko fraza koje mogu pomoći očarati Poljake.

Poveznica na događanje: LINK

Meeting ID: 811 3602 2255
Passcode: 897598]


Četvrtak, 14. siječnja 2021.
- Intervju s Mladenom Martićem “Književni prevoditelj s punim radnim vremenom”

Petak, 15. siječnja 2021.
20:00 sati - ONLINE GISKO Književni kviz: Poljska

[Poveznica na događanje: LINK]


 Stranica prilagođena ispisu
Dr. Raymond Moody: Svj...
SVE BANKE U HRVATSKOJ ...
David Rorvik: Na svoju...
CHOW CHOW stenci – rez...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:150

Registrirani online (): Nitko