Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 02. 03. 2021.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Humanitarna akci...
Dječje kazalište...
Zasadi stablo, n...
sri 03. 03. 2021.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Humanitarna akci...
Dječje kazalište...
Zasadi stablo, n...
čet 04. 03. 2021.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [4.-...
Humanitarna akci...
Dječje kazalište...
Zasadi stablo, n...
pet 05. 03. 2021.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [4.-...
Humanitarna akci...
Dječje kazalište...
Zasadi stablo, n...
sub 06. 03. 2021.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [4.-...
Glazbena subota ...
Dječje kazalište...
Zasadi stablo, n...
ned 07. 03. 2021.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [4.-...
Dječje kazalište...
Zasadi stablo, n...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U utorak, 29. prosinca 2020. u prostoru MMML Studia (Zeleno polje 30, Osijek) biti će predstavljen rad Mutual Aid in self-organized societies umjetnika Marka Markovića kao rezultat šestog rezidencijalnog programa u sklopu projekta MMML Studio. Izložbom će se po prvi puta predstavit višegodišnji istraživački rad autora koji se ovom rezidencijom vraća u rodni grad te u sklopu iste nastaje rad Dnevnik straha kao rezultat višemjesečne komunikacije Beč - Osijek. Treba napomenuti da je rezidencija realizirana virtualnim putem, te da autor nije i neće biti u mogućnosti prisustvovati izložbi iz epidemioloških razloga.

Povodom šeste rezidencije neće biti prigodnog otvorenja kako je inače praksa s obzirom na okolnosti u kojima se trenutno nalazimo. Studio ćete moći posjetiti individualno ili u manjim grupama (do 5 ljudi) od 4. do 11. siječnja 2021.godine između 10 i 14 sati uz prethodnu najavu putem društvenih mreža.

O radu:
Marko Marković u svom istraživačkom radu razmatra odnose ponašanja unutar kolektiva kao centralizirane i de-centralizirane individue oslanjajući se na koncept Mutual Aid-a. Uzima u obzir primjere samo-organiziranih, ne-hijerarhijskih društava s autonomnim kooperativnim metodologijama kao strategijema preživljavanja, solidarnosti i samo-održivosti.

Referirajući se na filozofske pravce anarhističke škole mišljenja (Anarchistic-school of thoughts), ukazuje na značenje pojma Mutual Aid u društvenim pokretima 19. stoljeća do danas. Njegovo zapažanje je usmjereno ka anarhističkim modelima i njihovim mogućnostima djelovanja u vremenu “nove realnosti”. Umjetničko- znanstvenim pristupom postavlja korelaciju Darvinove teorije evolucije kao prirodne seleckcije tj. “ zakona jačega “ prema znanstvenim radovima Petera Kropotkina i evolucije konvivijalnosti različitih vrsta u ekstremnim životnim okolnostima. Sagledavajući agresivno kompetativno društvu unutar povijesnog konteksta civilizacijskog razvoja, primjećuje autoritativne pozicije kao uzročno-posljedične veze naspram klasne, rasne, nacionalne, rodne i religijske društvene podjele. Kroz primjere četverogodišnjeg procesa u poljima društveno angažirane umjetnosti, Marković predstavlja aktivnosti unutar različitih kolektiva, akcija u javnom prostoru, rada sa zajednicama kao i zadnje evidencije dnevnika straha tijekom pandemije Covid-19. Prepričava proživljeno iskustvo gubitka voljenih ososba kao i eskalaciju terorističkog napada koji ga iz 2020.godine vraća u ratno vrijeme 90-ih godina.

Rad se po prvi puta izlagački predstavlja u MMML Studiju koji ugošćuje Markovića na “online” rezidencijalnom boravku koji je rezulatat višemjesečne kontinuirane komunikacije Beč - Osijek, baš poput rada Dnevnik straha koji je nastaje u njegovom rodnom Osijeku iz kojeg je otišao s 14 godina svoga života.

O umjetniku:
Marko Marković rođen 12.01.1983. u Osijeku. 2007. godine diplomirao na Odsjeku za slikarstvo na Umjetničkoj Akademiji u Splitu. 2016. upisao MA Art and Scienece Universität für Angewandte Kunst, Wien. Radi u različitim medijima: crtež, skulptura, video, instalacije, performanse, happening i akcije u javnom prostoru. Prepoznat na nacionalnoj i internacionalnoj sceni kao autor koji izrazito kritički promišlja o socijalnim, egzistencijalnim i etičkim pozicijama pojedinca u društvu i različitim sistemima.

Priznati je umjetnik na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, a kao autor promišlja socijalne, egzistencijalne i etičke položaje pojedinaca u društvu. Često stimulira i uključuje publiku i ostale sudionike u svoj rad.

Aktivno izlaže od 2005. te je sudjelovao na brojnim izložbama, rezidencijama, festivalima u zemlji i svijetu. Član HULU Split i HZSU- a.

Jedan od frontmena u ex art punk projektu/ bendu Ilija i Zrno Žita. 2011. godine dobitnik nagrade Radoslav Putar/ Young Visual Artists Award za najboljeg mladog vizualnog umjetnika u Hrvatskoj u organizaciji Instituta za suvremenu umjetnost. Od 2012. do 2014. radi kao asistent u Matthew Barney Studiju New York u Americi. Organizirao je i kurirao izložbe i performans programe The Crew i The Crew 2 na kojima su se predstavljali umjetnici iz Matthew Barney studija.

Marković je također kustos i organizator različitih kulturno-umjetničkih projekata; osnovao je 2008. godine DOPUST / Dani otvorenog performansa kao međunarodnu festivalsku platformu vezanu za umjetnost performansa. Za festivalsko izdanje 2016. godine priredio je izložbu o bečkom akcionizmu, u suradnji s arhivom Bečkog MUMOK-a.

2016.godine Marko Marković predstavio je svoj rad na Bijenalu u Veneciji – Međunarodna izložba Arhitekture pri hrvatskom paviljonu, kustos Slaven Tolj. 2017. godine Marko Marković nastupio je na 57. Venecijanskom bijenalu - Viva Arte Viva - Anima mundi izvedba i eksperimentalni video program. Od 2019. godine programski je koordinator na odjelu Umjetnosti i znanosti Sveučilišta Primijenjene Umjetnosti u Beču. 2016. godine Marko Marković preuzeo je identitet svog imenjaka Marka Markovića, umjetnika iz Beograda, i umjesto njega prisustvovao Moskovskom bijenalu.

Rezidencija je financirana vlastitim sredstvima i sredstvima Grada Osijeka.

MMML Studio projekt je neprofitne organizacije UKRO zamišljen kao platforma za vizualna istraživanja, trenutno u vidu kratkih umjetničkih rezidencija, ali i projekata koji doprinose unaprjeđenju kreativno-kritičkog mišljenja unutar zajednice. Udruga UKRO raspolaže prostorom privatnog studija umjetnika Marija Matokovića te samim time i resursima koji se nalaze unutar njega. Studio se nalazi u sklopu nekadašnje tvornice plastike Analit u Osijeku (Hrvatska).

Cilj rezidencije jest integrirati umjetnika u novu sredinu kako bi dobio što kvalitetniji uvid u stanje grada/regije u kojoj stvara, promovirati umjetničke vrijednosti gosta-umjetnika te u konačnici prezentirati njegov rad kao rezultat promišljanja tijekom boravka u umjetničkom studiju.

Od 2017. godine kada je projekt započet realizirane su četiri rezidencije (2017. Filip Bojović, 2018. Mario Kolarić, 2019. Luka Kedžo i Iva Muškić), a Marko Jović peti je gost-umjetnik. Stranica prilagođena ispisu
Pomeranac-Nemački Patu...
Na prodaju pomeranac ž...
Vrhunski štenci NEMAČK...
Ag.Dva-srca za PAULU 5...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:103

Registrirani online (): Nitko