s Muzej Slavonije Osijek: Otvorenje izložbe "Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna"
Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sub 27. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Dani tehničke is...
Dječje kazalište...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
ned 28. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Sjajnije, bogati...
Dječje kazalište...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
pon 29. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Sjajnije, bogati...
Klizanje u Osije...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
uto 30. 11. 2021.
Raspored cijeplj...
Sjajnije, bogati...
Znanstveni skup ...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
sri 01. 12. 2021.
KLAP KLAP prima ...
Sjajnije, bogati...
Dani dobre knjig...
CineStar Osijek ...
čet 02. 12. 2021.
Osječke nogometa...
Sjajnije, bogati...
28. Lampionada p...
Dani dobre knjig...
Kino Urania: Več...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Dugo najavljivana izložba Priča o nezaboravu – ostavština Hermanna Weissmanna u muzejskim ustanovama Osijeka otvara se u četvrtak 29. listopada 2020. u Muzeju Slavonije. Otvorenje izložbe zamišljeno je kao cjelodnevni događaj, a građani mogu saznati više o životu osječkog odvjetnika i kolekcionara od 10:00 do 18:00 sati.

Grad Osijek u suradnji s nizom europskih gradova i kulturnih institucija uključuje se u projekt Rediscover, expose and exploit the concealed Jewish heritage ofthe Danube Region/ Ponovo otkriti, izložiti i iskoristiti skrivenu židovsku baštinu, s ciljem otkrivanja skrivenih potencijala u židovskom kulturnom bogatstvu, njezine tradicijske baštine, svakodnevice, ostavštine poznatih i priznatih pojedinaca. Muzej Slavonije prepoznao je mogućnost prezentacije vrijedne ostavštine dr. Hermanna Weissmanna te u četvrtak predstavlja izložbeni i izdavački projekt u sklopu kojega će se predstaviti vrijedna kulturno-povijesna zbirka poznatog Osječanina, ali i ispripovjedati zanimljiva obiteljska priča. Ministarstvo kulture također je, uz Grad Osijek, podržalo muzejsku inicijativu.

Ovaj vrijedan projekt rezultat je suradnje istraživačkog tima u kojemu se nalaze Branislav Miličić, Grgur Marko Ivanković, Andreja Šimičić i Marina Vinaj, Ivan Roth, Martina Gavran Španiček, Gabrijela Baričić i Ivana Knežević Križić. Projekt je realiziran uz svesrdnu pomoć Židovske općine Osijek te dr. sc. Ljiljane Dobrovšak s Instituta Ivo Pilar.

Također, od četvrtka 29. listopada 2020. Muzej Slavonije ugošćuje izložbu Priče Židova, drugu izložbu koju postavlja kolektiv Muzeja osobnih priča. Riječ je o društveno angažiranom triptihu koji je građen od portreta 26 članova Židovske općine Osijek s njihovim osobnim narativima koji se mogu vidjeti na televizijskom prijemniku postavljenom u centralni prostor uz vedute osječke arhitekture, fotografije zgrada čiji su vlasnici bili Židovi. Izložba tematizira nestajanje jedne male zajednice čiji su narativi zapisani kao osobna svjedočanstva.
Priče Židova predstavljaju branu od brisanja prisutnosti.

Priče Židova predstavljaju branu od brisanja prisutnosti. Isticanje osobnih sjećanja otvara važnost iskustva pojedinaca koji progovaraju o svojem odrastanju u Osijeku, susretanju s predrasudama, holokaustom, ali i o svojem doprinosu obrani grada u vrijeme Domovinskog rata, znanosti, medicini, kulturi.

U fotografijama Jasenka Rasola osjeća se subjektivni doživljaj nestajanja osječke židovske zajednice i fizičko uklanjanje zgrada u vlasništvu osječkih Židova uz razumijevanje da je u prošlosti bilo i prelako i prešutno organizirano izbrisati tisuće života i njihov značaj. To brisanje nisu samo napravili ustaše i Nijemci u vrijeme Drugog svjetskog rata nego i nakon njega komunistička vlast koja je rijetkim preživjelim Židovima oduzimala imovinu i nerijetko ih proglašavala neprijateljima poretka. Izložba je nastala u suradnji autorskog tima – Martina Globočnik, Morana Komljenović, Jasenko Rasol Miroslav Sikavica, Dražen Žerjav uz asistenciju Igora Kuduza.

Obje izložbe biti će otvorene do prosinca 2020. godine, a moći će se posjetiti od utorka do subote u radnom vremenu od 10:00 do 18:00 sati. Molimo drage posjetitelje da prilikom posjete Muzeju Slavonije uvažavaju smjernicama za sprečavanje širenja Covid-19. Stranica prilagođena ispisu
Francuski buldog. Na ...
Vakcinisani i ocisceni...
POMOĆ U UČENJU - poduk...
Pet francuskih buldoga...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:86

Registrirani online (1): Redakcija 031