Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
ned 07. 03. 2021.
Dječje kazalište...
Zasadi stablo, n...
Kino Urania: Fil...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [4.-...
pon 08. 03. 2021.
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba f...
Kino Urania: Fil...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [4.-...
uto 09. 03. 2021.
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba f...
Kino Urania: Fil...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [4.-...
sri 10. 03. 2021.
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba f...
Kino Urania: Fil...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [4.-...
čet 11. 03. 2021.
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba f...
Kino Urania: Fil...
Online tribina &...
Međunarodni dvor...
pet 12. 03. 2021.
GISKO: Izložba p...
GISKO: Izložba f...
Kino Urania: Fil...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Udruga „Svjetlost Fenjera“ poziva vas na Sedeco festival, koji će se održati od 25. rujna do 2. listopada 2020. na raznim lokacijama u gradu.

Program:

Petak, 25. rujna 2020.
10:30 – 12:00 sati - Florence Nightingale, razvoj svjetla – razvoj sestrinstva
(Powerpoint prezentacija „Razvoj rasvjetnih tijela“; Miroslav Kern, prof.
- Powerpoint prezentacija „Florence Nightingale“; učenici Medicinske škole Osijek
- Powerpoint prezentacija „Zgrada osječke bolnice kroz povijest“; učenici Medicinske škole Osijek
- Prigodna izložba uniformi medicinskih sestara s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća
- Prigodna izložba fenjera s kraja devetnaestog i početka dvadesetog stoljeća)
Lokacija: Medicinska škola Osijek

Subota, 26. rujna 2020.
11:00 – 12:30 sati - Svjetlost od antičke Murse do secesijskog Essega
(- Powerpoint prezentacija „Petrolejske lampe sa područja Osijeka i šire regije od 1880. – 1960. g.“, Stjepan Kadović, mag. oec.
- Powerpoint prezentacija „Nastanak i proizvodnja fenjera u svijetu i na području Republike Hrvatske“, Miroslav Kern, prof.
- Prigodna izložba petrolejskih lampi i fenjera iz vremena secesije. Izložba će trajati dva tjedna od otvaranja.)
Lokacija: GISKO

Nedjelja, 27. rujna 2020.
19:00 – 23:00 sati - Osvjetljavanje osječkog zdenca
(- Osvjetljavanje secesijskog zdenca „Pejačević“ na Šetalištu kardinala Franje Šepera (na Promenadi uz Dravu, između Zimske luke i pješačkog visećeg mosta). Osječki zdenac, remek-djelo secesijske vrtne arhitekture, bit će osvijetljen sa 117 starih fenjera. Zašto baš broj 117? Zato što je zdenac star 117 godina. Fenjeri će biti postavljeni na zdencu i oko zdenca. Na samom zdencu bit će postavljeni fenjeri proizvedeni krajem devetnaestog i početkom dvadesetog stoljeća, iz vremena kada ga je Pavao grof Pejačević dao izraditi i kada je ovaj poklon gradu Osijeku bio smješten u tadašnjem „Gradskom vrtu“.
- Uz vizualni, tu će biti i glazbeni sadržaj: Profesorica glazbene škole „Franje Kuhača“ Stanka Džambić uljepšat će ovu manifestaciju sviranjem na klavijaturama. )
Lokacija: Kod secesijskog zdenca „Pejačević“ na Šetalištu kardinala Franje Šepera

Petak, 2. listopada 2020.
20:00 – 22:00 sati - Glazbeno-filmska manifestacija vezana za art deco i pop kulturu pedesetih godina.
(- Glazbeno-filmska manifestacija u sklopu projekta Resonance Cinema. Cultural Hub for Curious Minds.
- Prigodna izložba fenjera i petrolejskih lampi iz vremena art decoa.)
Lokacija: Kino UraniaOvogodišnji Sedeco festival drugi je po redu Sedeco festival. Prvi je održan prije 6 godina. Ovaj festival prezentira secesijsku i art deco kulturu grada Osijeka i to kroz kulturne stilove u svim njihovim oblicima: arhitekturi, glazbi, filmu, dizajnu, modi, plesu, hrani, piću. Cilj organizatora je očuvanje tradicijskih kulturnih hrvatskih vrednota grada Osijeka iz navedenih razdoblja. Ako spomenemo da je prvi Sedeco festival održan gotovo 3 godine prije prvog BANAD Festivala u Bruxellesu, koji je danas najznačajniji kulturni festival koji slavi Art Nouveau, odnosno secesiju, onda možemo biti posebno ponosni što smo našu ideju realizirali u praksi prije, bez obzira što u Bruxellesu organizator ima visoki financijski budžet, za nas nezamisliv. Ovaj festival planiran je da bude trodnevni festival, te će i ove godine toliko trajati.

Samo ime festivala SEDECO povezuje dva stilska perioda u kojima je Osijek doživio kulminaciju svog gospodarskog, kulturnog i društvenog života, a to su:

secesija (1880. - 1914.) i Art Deco (1914. - 1949.). Ovogodišnji festival ima temu „Svjetlost i svjetiljke“, što je logično s obzirom na ime naše Udruge „Svjetlost Fenjera“. Kroz razne događaje prezentirat ćemo građanima svjetiljke koje su korištene u Osijeku od 1850.-1950. g., a pod kojima se odvijao vrlo važan društveni, kulturni i gospodarski život. Mjesta na kojima se odvijaju navedene manifestacije su također pomno izabrana. Simbolično povezuju poznata arhitektonska zdanja secesije u kojima se odvijao kulturni i društveni život starih Esekera s današnjim radom i djelovanjem naših partnera u ovom projektu. Prva osječka javna bolnica, prvi kinematograf, zdenac Pejačević, oko kojega se uživalo u šetnji, u slušanju žive glazbe, ili ugodnim razgovorima s prijateljima i poznanicima, pa do prve secesijske kuće, osječkog gradonačelnika. Dakle, povezana su sa našim sponzorom, gradskim poglavarstvom.

U nekoliko odabranih mjestima bit će održana stručna predavanja, a bit će postavljena i izložba svjetiljki Osijeka, iz fundusa članova udruge i kolekcionara, koja je jedna od najvećih zbirki svjetiljki u regiji. Zbog ograničenog prostora ova izložba će imati preko 200 eksponata, prvobitno planirano 500, i baza je buduće „Kuće rasvjete“, svojevrsnog prvog specijaliziranog muzeja rasvjete u Hrvatskoj i regiji.

Danas Medicinska škola obrazuje nove generacije medicinskih sestara, kinematografi Osijek unose nove kulturne sadržaje u starom secesijskom izdanju, GISKO obavlja kulturne aktivnosti u kući Gillming. I na kraju vrhunac Festivala, Zdenac Pejačević, kao remek-djelo perivojne arhitekture, bit će na nekoliko sati vraćen točno 117 godina unazad, kada će biti osvjetljen s točno 117 petrolejskih fenjera. Zašto 117? Upravo toliko godina je prošlo od postavljanja donacije grofa Pejačevića, velebnog zdenca u nekadašnjem Gradskom vrtu.

Festival treba postati prepoznatljivi brand grada, koji će obogatiti kulturnu i turističku ponudu grada Osijeka. Mi kao organizatori se nadamo da će se ovaj festival tradicionalno održavati svake godine, jer je prihvaćen od građana i javnosti. Stranica prilagođena ispisu
Prodajem autosjedalicu...
Staro seosko imanje u ...
"Predavanje engleskog ...
Prodajem voćarski atom...

Najave u 24h

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:107

Registrirani online (): Nitko