Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
ned 24. 01. 2021.
Europski tjedan ...
Kino Urania [21....
CineStar Osijek ...
Policija najavil...
HNK u Osijeku: D...
pon 25. 01. 2021.
Online predstavl...
Kino Urania [21....
CineStar Osijek ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku: D...
uto 26. 01. 2021.
Kino Urania [21....
CineStar Osijek ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku: D...
sri 27. 01. 2021.
IK Javor: Humani...
Kino Urania [21....
CineStar Osijek ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku: D...
čet 28. 01. 2021.
Online Otvoreni ...
Dječje kazalište...
pet 29. 01. 2021.
Noć muzeja u Osi...
Muzej likovnih u...
Dječje kazalište...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

HDLU Osijek - Galerija Kazamat vas poziva na otvorenje izložbe "Nostalgija - nevrijeme vremena". Otvorenje izložbe održat će se 5. srpnja 2020. godine u Galeriji Kazamat, s početkom u 20 sati.

Izložba je realizirana u suradnji s Gradom Osijekom i dio je programa Osječkog ljeta kulture.

PREDGOVOR
Gledajući etimološki što nam nostalgija može i treba značiti, dolazimo do sastavnica od kojih je skovan ovaj pojam. Klaićev rječnik kaže da je riječ grčkog podrijetla i da se tvorenica sastoji od dvije riječi – nóstos (povratak) i álgos (bol). Kaže, nadalje da ova imenica označava veliku čežnju za zavičajem, za domom, ali jednako tako i čežnju za nečim poznatim, s čime smo se sjedinili i sljubili. Nostalgija je u svom prvotnom značenju želja za domom, ali ona označava i želju za postizanjem stanja uravnoteženosti čovjeka s cjelokupnom situacijom u kojoj se nalazi i u kojoj živi.

Djela nastala za ovu izložbu rezultat su rada mladih umjetnika koje je spojio škotski Glasgow, grad koji nikome od njih nije bio domicilno obitavalište, nego usputna postaja na njihovom obrazovnom putu. Cui Qin, Santos Ocasio i Sara Sonas umjetnici su koji čija djela povezuje spomenuti pojam nostalgije. Veliki dio umjetnosti nastaje iz potrebe da se uhvati i izrazi osjećaj onog što je istovremeno blisko, ali i strano samome umjetniku. Freud je taj osjećao objasnio riječju unheimlich koja se u nas prevodi kao jezivo što ne objašnjava Freudov termin u potpunosti. Umjetnike iz Puerto Rica, Guangzhoua i Zagreba spojilo je promišljanje odnosa koji se može uspostaviti između sebe, doma i boravišta koje je privremeni dom što je izlagačima u ovom slučaju bio Glasgow. Cui Qin se u svojim djela vraća djetinjstvu te koristi predmete koji su na određeni način obilježili to razdoblje njegova života. Međutim, tim se predmetima daje jedna nova dimenzija jer ih Qin modificira čineći tobogan ili klackalicu neupotrebljivim za svrhu kojoj su namijenjeni. Ocasio se bavila istraživanjem svjetla, točnije nedostatkom istog. Simbolika svjetla vrlo je snažna u gotovo svim kulturama, a nedostatak svjetlosti označaja stanje očaja, besmisla, ali i čežnje koju proizvodi htjenje za spoznajom svijeta i kozmosa. Before and after light ciklus je u kojem se umjetnica osvrće i na osjećaj nostalgije koji čovjeka proganja kada se osjeća izgubljen, ostavljen i otrgnut od metafizičkog apsoluta koji povezujemo s onim božanskim, točnije s Bogom samim. Sara Sonas također je zaokupljena istraživanjem i potragom za novim načinom dohvaćanja i shvaćanja smisla stvarnosti u koju je uronjena. Minimalistička estetika u kojoj kombinira organsko i anorgansko, poput drva i žice u serijama radova Nepoznati put i Univerzum prirode, Sarin je pokušaj da harmonizira stvarnost i vrati se u ono vrijeme kada je kaotičnost koji osjeća u svijetu zamijenjivao mentalni i unutarnji kozmos „jedne mladosti“.

Sami umjetnici ističu kako svojim pojednostavljenim djelima i naglaskom na estetici minimalnoga nastoje gledateljima pružiti mogućnost „da se usredotoče na opći intrinzični koncept u prijedlogu svakog pojedinca“ te da budu u mogućnosti samostalno otkrivati značenja ideja koje su umjetnici pred njih stavili. Osobno je iskustvo svakoga pojedinca ne priopćivo u potpunostim, ali komunikacija iskustava omogućava nam da sami redefiniramo ideje o sebi i svijetu u kojem živimo. Na taj način svoje iskustvo činimo početnom točkom za nekoga drugoga komu će naše iskustvo pomoći da dođe svog vlastitog. U tom smislu umjetnost je kulturološki gledano jedan od najboljih načina komunikacije iskustva. Rusi su to jako dobro zabilježili u svojim riječnicima jer u ruskom jeziku je riječ za umjetnost upravo iskustvo. Djela Cui Qina, Santos Ocasio i Sare Sonas koja nam predstavljaju na ovoj izložbi svakome od nas su dodatni doprinos komunikaciji iskustva i ideja. Okupljeni oko pojma nostalgije radovi nas uvlače u potragu za onim vremenima za kojima i sami patimo i maštamo o njihovom povratku. „Stavljanjem prošlosti na prijestolje, kao spomenik, umjetnici predlažu problematiku publici i sebi samima, dopuštajući njezino prihvaćanje i sučeljavanje“, ističu ovi autori. Upravo nas njihova zamrznuta prošlost možda podsjeti i na one naše „jezovite“ i „nostalgične“ predjele o kojima rijetko mislimo, ali su tu u nama i komuniciraju u „nevremenu vremena“. Igor Loinjak Stranica prilagođena ispisu
Prodajem Zemljište na ...
ZAGREB, CENTAR, NOVOGR...
Prodajem kuce westi te...
imate li iskustva sa c...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:100

Registrirani online (): Nitko