Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 25. 01. 2021.
Kino Urania [21....
CineStar Osijek ...
HNK u Osijeku: D...
Online predstavl...
Danas je počela ...
uto 26. 01. 2021.
Kino Urania [21....
CineStar Osijek ...
HNK u Osijeku: D...
sri 27. 01. 2021.
Kino Urania [21....
CineStar Osijek ...
HNK u Osijeku: D...
IK Javor: Humani...
Udruga Dokkica: ...
čet 28. 01. 2021.
Online predavanj...
Online Otvoreni ...
Udruga Dokkica: ...
pet 29. 01. 2021.
Noć muzeja u Osi...
Muzej likovnih u...
sub 30. 01. 2021.
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama


U subotu 27. lipnja 2020. u 12:00 sati na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u zgradi Kiparstva počinje radionica lončarskog kola pod nazivom Tvornica Zemlja 2020.

Tvornica Zemlja je svojevrsni nasljednik već postojeće Kiparske radionice Zemlja koja je od svoga postanka i prve izložbe 2003. godine do 2012. godine bilježila uspješan kontinuitet rada i izlaganja, redovito dokumentiranog kvalitetnim izložbenim katalozima. Ova specifična likovna manifestacija znakovitog naziva, bila je jedinstvena po svojoj osnovnoj koncepciji – ustrajnoj umjetničkoj ideji skulptorskog oblikovanja u izvornoj terakoti. Posebnost, značaj i kvalitetu njoj svojstvenog umjetničkog procesa i kiparske prakse, kao i iz tog djelovanja proizišlih kiparskih realizacija, svakako nadrastaju okvire njene periferne „geolokacije“. Razvidno je iz njenog dosadašnjeg djelovanja da nije pripadala kategoriji regionalnih sezonskih likovnih okupljanja, već je predstavljala dostojan prinos korelativan analognim manifestacijama unutar sustava suvremenog hrvatskog kiparstva. Tijekom godina na radionici su sudjelovali mnogi umjetnici, od najstarijih majstora skulpture, poput Branimira Crlenjaka i Antuna Babića, preko Stjepana Gračana, Mire Vuce sve do novih autora, primjerice Daniela Kovača, Marine Bauer, Hrvoja Urumovića ili Denisa Kraškovića. Također, kontinuirano je provođena organizacijska koncepcija po kojoj su osim već izgrađenih umjetnika i akademskih kipara potvrđenih stvaralačkih opusa na radionici sudjelovali i studenti kiparstva, ravnopravno sa svojim starijim kolegama ili profesorima. Cilj radionice Tvornica Zemlja baziran je na uzajamno nadopunjujućem odnosu tradicionalne kiparske i keramičarske tehnike po kojoj je radionica stekla svoje ime i afirmaciju te procesa suvremene kiparske prakse i njoj imanentnog oblikovnog izražavanja. Osim tog cilja Tvornica Zemlja nema determinirana programska uporišta. Njene idejne vodilje su prvenstveno rad u određenom tradicionalnom keramičarskom i kiparskom materijalu i uspostavljanje komunikacije različitosti. Stoga joj je inherentna komunikacija, kreativno odmjeravanje i protočnost ideja u razmjeni različitih iskustava pri neposrednom doticaju i zajedničkom radu različitih umjetnika i studenata. Iz različitih pak pristupa keramici i kiparstvu logično je da će proizaći rješenja raznorodnih morfološko-stilskih izričaja.

Ove godine osjetila se potreba za nadogradnjom postojeće radionice, svojevrsnim programskim osvježenjem u smjeru intermedijalnog i interdisciplinarnog pristupa vođenja same radionice kao eksperimentalnog atelijera u kojem se iskušavaju različite nove mogućnosti likovnog oblikovanja. Zbog toga u subotu 27.6.2020. u 12 sati na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku u zgradi Kiparstva počinje radionica lončarskog kola pod nazivom Tvornica Zemlja 2020. Sudionici radionice, umjetnici i studenti, kroz kreativan rad s prirodnim materijalom obradit će tehnike građenja, suhe obrade predmeta, bojanje i glaziranje te paljenje glinenih posuda, umjetničkih predmeta i skulptura u električnoj keramičarskoj peći. Voditeljica radionice je Lucija Gudlin, magistra umjetnosti, profesorica i voditeljica odjela keramike Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu. Sudionici radionice su: Ana Pichler, Tihomir Matijević, Josipa Stojanović, Margareta Lekić, Antonija Matić, Ana Petrović, Filip Malovčak, Josip Pratnemer, Valentina Damjanović i Marija Josipović. Radionica će trajati do petka, 3.7.2020. Stranica prilagođena ispisu
Zemljište za vikendicu...
Riješi se briga, zaobi...
Prodajem kuce westi te...
Bayliner VR5OE novo pl...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:115

Registrirani online (2): mata, Redakcija 031