Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 25. 02. 2021.
GISKO: Izložba p...
Plesni klub &quo...
"Od malih n...
Dokkica slavi ro...
Edukacija za vod...
pet 26. 02. 2021.
GISKO: Izložba p...
Plesni klub &quo...
"Od malih n...
Ambasador elektr...
Edukacija za vod...
sub 27. 02. 2021.
"Ostavi zel...
Plesni klub &quo...
Zzzzzumbaj sa Zd...
Nove kolekcije s...
Vikend predstava...
ned 28. 02. 2021.
Dokkica slavi de...
Plesni klub &quo...
Vikend predstava...
pon 01. 03. 2021.
Online predavanj...
Plesni klub &quo...
Humanitarna akci...
Osvještavanje va...
Zasadi stablo, n...
uto 02. 03. 2021.
Muzej likovnih u...
Humanitarna akci...
Zasadi stablo, n...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u petak 20. ožujka 2020. u 12:00 sati u učionici 60 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje "Hladni atomi i kvantne tehnologije"

dr. sc. Ticijana Ban, Institut za fiziku, Zagreb

Opis slike:
Hladni atomi na Institutu za fiziku. Crvena kuglica prikazuje oblak hladnih atoma rubidija smještenih unutar komore koja se nalazi na ultra-visokom vakuumu. Atomi su laserom ohlađeni i zarobljeni u središte komore pomoću magnetskog polja. Tipične tepmerature atoma iznose oko 50 µK što su najniže temperature ikad izmjerene u Hrvatskoj i široj regiji.

Sažetak:
Prva kvantna revolucija uzrokovana je razumijevanjem i primjenom zakona kvantne mehanike, a rezultirala je inovativnim tehnologijama kao što su tranzistor i laseri bez kojih ne možemo zamisliti funkcioniranje današnjeg društva. Danas, zahvaljujući našoj sve većoj sposobnosti manipuliranja kvantnim efektima u posebno dizajniranim sustavima i materijalima otvara se put za drugu kvantnu revoluciju, koja će sa sobom donijeti nove i svježe konceptualne platforme za razvoj tehnologija nove generacije sa primjenom u kvantnim kompjuterima, sigurnom prijenosu podataka, simulatorima vrlo složenih molekula i procesa, ultra‐osjetljivim senzorima i optičkim satovima.

Sustavi hladnih atoma su jedna vrlo važna platforma u razvoju tehnologija nove generacije s širokim spektrom potencijalnih primjena. Oni se stvaraju u izvedbi magneto‐optičke stupice koristeći međudjelovanje atoma, lasera i magnetskog polja. Atomi se laserima hlade do temperatura vrlo bliskih apsolutnoj nuli na kojima do izražaja dolazi njihova kvantna priroda.

U predavanju ću predstaviti istraživanja u području hladnih atoma koja se provode na Institutu za fiziku, s perspektivama koje uključuju uspostavu Centra za napredne laserske tehnike (CALT), do uspostave regionalnog čvora za optičke atomske satove.

O predavaču:
Dr. sc. Ticijana Ban znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju na Institutu za fiziku gdje vodi istraživački tim koji se bavi eksperimentalnom fizikom hladnih atoma. Područje njezinog rada su atomska i molekularna fizika, specifično spektroskopija kontinuiranim i pulsnim laserima te primjena lasera na riješavanje temeljnih pitanja međudjelovanja materije i svjetlosti.
 Stranica prilagođena ispisu
Prodajem musko stene B...
Vrhunski štenci NEMAČK...
Na prodaju prelepo šte...
Na prodaju stene FRANC...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:136

Registrirani online (1): edi