Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
ned 05. 04. 2020.
Dani Frankofonij...
Naruči dostavu -...
Koronavirus u Os...
"Ostani kuć...
pon 06. 04. 2020.
Dani Frankofonij...
Naruči dostavu -...
Koronavirus u Os...
uto 07. 04. 2020.
Dani Frankofonij...
Naruči dostavu -...
Koronavirus u Os...
sri 08. 04. 2020.
Dani Frankofonij...
Naruči dostavu -...
Koronavirus u Os...
čet 09. 04. 2020.
Dani Frankofonij...
Naruči dostavu -...
Koronavirus u Os...
Kino Urania: Pre...
Tufna: Massive S...
pet 10. 04. 2020.
Dani Frankofonij...
Naruči dostavu -...
Koronavirus u Os...
Dokkica: Svjetsk...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u petak 20. ožujka 2020. u 12:00 sati u učionici 60 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje "Hladni atomi i kvantne tehnologije"

dr. sc. Ticijana Ban, Institut za fiziku, Zagreb

Opis slike:
Hladni atomi na Institutu za fiziku. Crvena kuglica prikazuje oblak hladnih atoma rubidija smještenih unutar komore koja se nalazi na ultra-visokom vakuumu. Atomi su laserom ohlađeni i zarobljeni u središte komore pomoću magnetskog polja. Tipične tepmerature atoma iznose oko 50 µK što su najniže temperature ikad izmjerene u Hrvatskoj i široj regiji.

Sažetak:
Prva kvantna revolucija uzrokovana je razumijevanjem i primjenom zakona kvantne mehanike, a rezultirala je inovativnim tehnologijama kao što su tranzistor i laseri bez kojih ne možemo zamisliti funkcioniranje današnjeg društva. Danas, zahvaljujući našoj sve većoj sposobnosti manipuliranja kvantnim efektima u posebno dizajniranim sustavima i materijalima otvara se put za drugu kvantnu revoluciju, koja će sa sobom donijeti nove i svježe konceptualne platforme za razvoj tehnologija nove generacije sa primjenom u kvantnim kompjuterima, sigurnom prijenosu podataka, simulatorima vrlo složenih molekula i procesa, ultra‐osjetljivim senzorima i optičkim satovima.

Sustavi hladnih atoma su jedna vrlo važna platforma u razvoju tehnologija nove generacije s širokim spektrom potencijalnih primjena. Oni se stvaraju u izvedbi magneto‐optičke stupice koristeći međudjelovanje atoma, lasera i magnetskog polja. Atomi se laserima hlade do temperatura vrlo bliskih apsolutnoj nuli na kojima do izražaja dolazi njihova kvantna priroda.

U predavanju ću predstaviti istraživanja u području hladnih atoma koja se provode na Institutu za fiziku, s perspektivama koje uključuju uspostavu Centra za napredne laserske tehnike (CALT), do uspostave regionalnog čvora za optičke atomske satove.

O predavaču:
Dr. sc. Ticijana Ban znanstvena je savjetnica u trajnom zvanju na Institutu za fiziku gdje vodi istraživački tim koji se bavi eksperimentalnom fizikom hladnih atoma. Područje njezinog rada su atomska i molekularna fizika, specifično spektroskopija kontinuiranim i pulsnim laserima te primjena lasera na riješavanje temeljnih pitanja međudjelovanja materije i svjetlosti.
 Stranica prilagođena ispisu
Kvalitetno leglo labra...
Prodajem kompletnu opr...
To je zelo hitra in do...
Bernardinac duge dlake...

Najave u 24h

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:73

Registrirani online (): Nitko