Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sub 27. 02. 2021.
Plesni klub &quo...
Dječje kazalište...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
"Ostavi zel...
ned 28. 02. 2021.
Plesni klub &quo...
Dječje kazalište...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Dokkica slavi de...
pon 01. 03. 2021.
Plesni klub &quo...
Online predavanj...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Humanitarna akci...
uto 02. 03. 2021.
GČ Jug II: Akcij...
Muzej likovnih u...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Humanitarna akci...
sri 03. 03. 2021.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [25....
Humanitarna akci...
čet 04. 03. 2021.
Humanitarna akci...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Podružnica Hrvatskog fizikalnog društva u Osijeku i Odjel za fiziku Sveučilišta u Osijeku u petak 13. ožujka 2020. u 11:00 sati u učionici 60 na Odjelu za fiziku organiziraju predavanje "Fizika i umjetnost".

prof. dr. sc. Nikola Godinović, Fakultet elektrotehnike, strojarstva i brodogradnje, Sveučilište u Splitu

Sažetak:
Znanost i umjetnost definiraju kulturu jednog društva jer propituju svijet nastojeći ga razumjeti. Razvijaju sposobnost apstraktnog razmišljanja, najmoćniji alat spoznaje, najjače čovjekovo oružje. Kreativnost im je zajednička, znanost nas uči razmišljati na novi način, a umjetnost nas uči da drugačije promatramo i doživljavamo svijet i da spoznajemo sebe same. I znanost i umjetnost stalno propituju odnos čovjeka i svijeta, umjetnost nastoji razumjeti što je to što pokreće čovjeka, a znanost što je to što pokreće fenomene u prirodi. U predavanju će se ukazati kako su spoznaje iz fizike o naravi prostora i vremena i nove znanstvene paradigme kvantne fizike utjecale na umjetnost. U svijetu kojeg napredak tehnologije tako brzo i nepredvidivo mijenja, tako da se duboka emocija zamjenjuje površnim dojmom, a duboko promišljanje svodi na korištenje ”smart” aplikacije, znanost i umjetnost jedina su garancija očuvanja onih vrednota od kojih je satkana naša čovječnost i jedinstvenost. Znanost i umjetnost su zalog naše budućnosti.

O predavaču:
Prof. dr. sc. Nikola Godinović, fizičar je koji se bavi astročestičnoim fizikom i fizikom elementarnih čestica. Član je CMS kolaboracije na CERN od 1994. godine u kojoj radi na dizajnu, razvoju i testiranju elektromagnetskog kalorimetara CMS detektora.

Za potrebe testiranja novih generacija fotodetektora (lavinskih fotodioda i vakuumskih fototrida) koje su razvijene za potrebe elektromagnetskog kalorimetra CMS detektora, izgradio je vlastiti mjerni sustav na FESB-u. Nakon izgradnje elektromagnetskog kalorimetra CMS detektora radio je na razvoju metode za mjerenje spina i parnosti Higgsovog bozona. Zadnjih deset godina jedan je o začetnika astročestičnih istraživanja u Hrvatskoj, u području visoko-energijske gama astronomije kroz rad u kolaboracijama MAGIC i CTA. Posebno je vrijedno istaknuti doprinos dizajnu i izgradnji sustava za precizno mjerenje i korekciju usmjerenosti nove generacije teleskopa Large Size Telescope (LST) budućeg CTA opservatorija, tako da i hrvatski znanstvenici imaju prepoznatljiv doprinos zajedno s drugim uglednim međunarodnim institucijama u izgradnji najnovije generacije teleskopa kojima se istražuju najsilovitije procese u svemiru. Najznačajniji rezultat ostvaren prošle godine je detekcija provale gama zrake teleskopima MAGIC, kojom je po prvi put izmjerena emisija gama zrake energija i do tisuću puta veća (TeV) od sada izmjerenih (GeV) u ovim najsilovitijim kozmičkim procesima, a koje su potpis nastanka crnih rupa
 Stranica prilagođena ispisu
Prodajem štence nemačk...
Imam 20 godina, iz osi...
tek sam napunila 18god...
Studentski ili poslovn...

Najave u 24h

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:96

Registrirani online (): Nitko