Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 20. 10. 2020.
Galerija Knifer:...
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Kino Urania [15....
CineStar Osijek ...
sri 21. 10. 2020.
Galerija Knifer:...
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Kino Urania [15....
CineStar Osijek ...
čet 22. 10. 2020.
Galerija Knifer:...
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Student wine fes...
GISKO: Predavan...
pet 23. 10. 2020.
3. sajam obitelj...
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Kulturni centar ...
Caffe bar Vaduz:...
sub 24. 10. 2020.
Moksha Osijek: R...
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Dokkica: Besplat...
Humanitarna utrk...
ned 25. 10. 2020.
Moksha Osijek: R...
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Zimsko računanje...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ured za potporu studentima i razvoj karijera u suradnji s Odsjekom za instrumentalne studije organizira gostujuće predavanje "Politika i glazba" prof. dr. sc. Ivo Josipović. Predavanje će se održati u Salonu 33, Trg Svetog Trojstva 3, Osijek u srijedu, 15. siječnja 2020. u 17:00 sati.

Glazba te umjetnost općenito i politika, naizgled su nespojive ljudske djelatnosti. Javnost često politiku povezuje s mračnom stranom ljudske prirode, a umjetnost doživljava kao iskaz plemenitosti čovjekove duše.

Međutim, povijesno iskustvo pokazuje da bavljenje glazbom i bavljenje politikom ima puno dodirnih točaka. Posebno su zanimljivi slučajevi u kojima su političke vođe i sami bili istaknuti glazbenici, ili su barem to pokušavali biti. Isto tako, politika je često upotrebljavala, ali i zloupotrebljavala glazbu. S druge strane, i glazbenici su često željeli utjecati svojom umjetnošću na političke procese.

Predavanje govori upravo o tim zanimljivim poveznicama politike i glazbe. Prof. Ivo Josipović, predsjednik Republike Hrvatske od 2010. do 2015. godine, i sam glazbenik, iz prve će ruke studentima prenijeti poveznice glazbe i politike, pri čemu ćemo imati prilike čuti puno lijepe glazbe.

Prof. dr. sc. Ivo Josipović rođen je u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu te Pravni fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Diplomirao je i kompoziciju na Muzičkoj akademiji u Zagrebu. Prije izbora na predsjedničku dužnost bio je sveučilišni profesor, zastupnik u Hrvatskom saboru i skladatelj. Na Pravnom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu predavao je kazneno procesno pravo, međunarodno kazneno pravo i prekršajno pravo. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu predavao je harmoniju. Napisao je pedesetak skladbi za različite sastave, (simfonijske orkestre, komorne sastave, soliste), koje izvode eminentni hrvatski i strani umjetnici, a objavljeni su u notnim izdanjima i na dvadesetak nosača zvuka. Dobitnik je nekoliko hrvatskih i međunarodnih umjetničkih nagrada i priznanja, među ostalim, Grand Prixa Europske radijske unije te dviju hrvatskih diskografskih nagrada „Porin“. Niz godina bio je direktor jednog od najvećih festivala suvremene glazbe, Muzičkog biennala Zagreb, te glavni tajnik Hrvatskoga društva skladatelja. Surađivao je s brojnim hrvatskim i inozemnim državnim, znanstvenim, sveučilišnim i umjetničkim ustanovama u Njemačkoj, SAD-u, Kanadi, Austriji, Mađarskoj, Finskoj, Italiji, Azerbajdžanu, Mongoliji. Član je nekoliko domaćih i međunarodnih pravničkih i umjetničkih udruga, među ostalim, Svjetske akademije za umjetnost i znanost, Hrvatskoga pravnog centra, Hrvatskog društva za europsko pravo, Hrvatskog udruženja za kaznene znanosti i praksu. Stranica prilagođena ispisu

Stan na dan ili Renta ...
Ag potražuje djelatnik...
Predstavljamo vam izva...
FRANCUSKI BULDOZI star...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:112

Registrirani online (): Nitko