Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pet 30. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
IAESTE plaćena s...
Učilište Janus: ...
Jesensko ispiran...
sub 31. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Subotom besplatn...
SF Coffee House ...
Tufna: Halloween...
ned 01. 11. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Nova GISKO uslug...
Blagdan Svih sve...
"Super izaz...
pon 02. 11. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
GISKO: Natječaj ...
Kulturni centar ...
GČ Jug II: Akcij...
Naučite plesati ...
uto 03. 11. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
GISKO: Natječaj ...
Objavljen Natječ...
Naučite plesati ...
sri 04. 11. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
GISKO: Natječaj ...
GISKO: Povrat za...
Dječje kazalište...
Naučite plesati ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti poziva vas na predstavljanje knjige i izlaganje "Jeziku je svejedno: hrvatski jezik između lingvistike i ideologije" autora Anđela Starčevića, Mate Kapovića i Daliborke Sarić (Filozofski fakultet u Zagrebu)

Knjiga će biti predstavljena 6. prosinca 2019. u 10 sati na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti Cara Hadrijana 10, Osijek, nastavna zgrada, prostorija br. 31.

Knjigu će predstaviti i izlaganje održati autori: prof. dr. sc. Mate Kapović i doc. dr. sc. Anđel Starčević. Predstavljanje će moderirati izv. prof. dr. sc. Emina Berbić Kolar.

Nekoliko riječi o knjizi i izlaganju:
Lingvistika i njezine spoznaje kroz zadnjih stotinjak godina prilično su slabo prisutne i poznate u javnoj sferi u Hrvatskoj, što se vidi i po tome što velik broj prosječnih govornika redovito smatra da je glavna zadaća lingvista da propišu i „skrbe“ o „pravilnom“ jeziku tj. o standardnom dijalektu, koji se najčešće doživljava kao jedini legitimni pojavni oblik društveno konstruiranih „jezika“. Taj stav nije stran niti nekim hrvatskim lingvistima, koji u javnosti promoviraju subjektivne, ideološke i preskriptivističke stavove o jeziku kao da se radi o znanstvenim, neutralnim i neupitnim jezičnim činjenicama. Budući da prosječni govornici često nisu metalingvistički osviješteni i ne prepoznaju ideološku prirodu preskriptivističkih zabrana, prihvaćaju ih kao obvezujući pogled na jezik i potom razvijaju jezičnu nesigurnost, strah od jezika, jednom riječju – šizoglosiju, zbog čega se ponekad i sami isključuju iz javnog diskursa. U ovom izlaganju autori će iz perspektive kritičkog pristupa jezičnoj politici i planiranju predstaviti rezultate višegodišnjeg istraživanja hrvatskog preskriptivizma odnosno „jezičnog savjetništva“ te na primjerima ilustrirati klasifikaciju jezično-izvanjezičnih ideologija koje se promoviraju putem „jezičnih savjeta“ u raznim medijima. Zbog štetnog učinka pojedinih ideologija – stigmatizacije nestandardnih dijalekata, kljaštrenja standardnog dijalekta i društvenog isključivanja velikog broja ljudi – od iznimne je važnosti da prvenstveno lingvisti, a potom i drugi govornici, trajno promišljaju ideološku stranu vlastitih mentalnih predodžbi i stavova o prirodi i strukturi jezičnih pojava, kao i metaforičke modele kojima se služe kako bi o njima raspravljali. Velik dio rezultata ovog istraživanja objavljen je u knjizi Jeziku je svejedno (Sandorf, 2019), a u izlaganju će se predstaviti i neke od prvih reakcija preskriptivistâ na nju. Stranica prilagođena ispisu

0955997972 WHatsap se...
Sa poštovanjem odgaiva...
Na prodaju ROTVAJLER š...
Na prodaju stenci PitB...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:105

Registrirani online (): Nitko