Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 27. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Kino Urania [22....
CineStar Osijek ...
IAESTE plaćena s...
sri 28. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Kino Urania [22....
CineStar Osijek ...
IAESTE plaćena s...
čet 29. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Muzej Slavonije ...
Kino Urania [29....
IAESTE plaćena s...
pet 30. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Osječki Volonter...
Kino Urania [29....
IAESTE plaćena s...
sub 31. 10. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
SF Coffee House ...
Kino Urania [29....
Tufna: Halloween...
ned 01. 11. 2020.
GISKO: Mjesec hr...
Plesni centar &q...
Nova GISKO uslug...
Kino Urania [29....
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Ove godine se 30. obljetnica „Baltijskog puta“ u svima trima Baltičkim zemljama obilježava raznim kulturnim i društvenim manifestacijama, istovremeno podsjećajući na 80. obljetnicu potpisivanja zloglasnog Pakta Molotov-Ribbentrop. Tim povodom u Muzeju Slavonije, u petak 22. studenog 2019., s početkom u 13:00 sati, održat će se otvorenje prigodne izložbe posvećene obljetnici 30. godina Baltičkog puta, a organizatori izložbe su Veleposlanstvo Republike Litve, u suradnji s Muzejom Slavonije. Nakon otvorenja izložbe docentica na Filozofskom fakultetu u Osijeku, Slađana Josipović Batorek će održati prigodno predavanje.

1989., u to vrijeme još uvijek okupirane Baltičke zemlje obilježavale su 50. obljetnicu potpisivanja Pakta Molotov-Ribbentrop kojim su nacional-socijalistička Njemačka i Sovjetski Savez podijelili Europu, koji je bio jedan od razloga početka Drugog svjetskog rata te 50-godišnje okupacije Estonije, Latvije i Litve.

23. kolovoza ove godine obilježavala se 30. obljetnica velike demonstracije pod nazivom „Baltijski put“, a koji su organizirali narodni pokreti za oslobođenje u Litvi, Latviji i Estoniji. Oko 2 milijuna stanovnika okupilo se na glavnoj cesti između Vilniusa, Rige i Tallinna, primilo za ruke i ostvarilo 675 km dug živi lanac koji je povezao sve tri baltičke prijestolnice. Na taj način su ova tri naroda objavila svijetu želju za slobodom i prekidom sovjetske okupaciju te ponovno uspostavljanje neovisnosti Baltičkih država. Bio je je direktan iskaz za poništenje posljedica kriminalnog Pakta iz 1939. Godine.

Tadašnje vlasti SSSR-a poslušale su zahtjeve stanovnika Baltičkih država pa su javno priznale da je Pakt Molotov-Ribbentrop postojao te su ga proglasile ništavim. Pola godine nakon „Baltičkog puta“, 11. ožujka 1990., Litva je ponovno proglasila neovisnost. Nakon ponovnog proglašenja neovisnosti, Estonija, Latvija i Litva su se intenzivno razvijale te 2004. sve tri države postale članicama EU-a i NATO-a.

UNESCO je 2009. uvrstio „Baltijski put“ u popis „Pamćenja svijeta“.

O predavačici: Slađana Josipović Batorek – diplomirala povijest i hrvatski jezik i književnost na Filozofskom fakultetu u Osijeku. Autorica više znanstvenih radova i monografije iz područja nacionalne povijesti 20. stoljeća. Zaposlena na mjestu docentice na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Osijeku, gdje predaje kolegije iz nacionalne i svjetske povijesti 20. stoljeća.

Ulaz na događanje je slobodan. Stranica prilagođena ispisu

Riješi se briga, zaobi...
Na prodaju štenad fran...
ZAGREB, CENTAR, NOVOGR...
Na prodaju zenka Kavka...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:99

Registrirani online (): Nitko