Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 03. 12. 2020.
IAESTE plaćena s...
Tradicionalnog A...
Odgađaju se pros...
12. Međunarodna ...
Festival komorne...
pet 04. 12. 2020.
IAESTE plaćena s...
Tradicionalnog A...
Odgađaju se pros...
12. Međunarodna ...
Festival komorne...
sub 05. 12. 2020.
Dan obrane grada...
Tradicionalnog A...
Klizanje u Osije...
12. Međunarodna ...
Motomrazovi [2020.]
ned 06. 12. 2020.
Osijek trči - I ...
Tradicionalnog A...
Vodenica: Ukraša...
12. Međunarodna ...
Online premijera...
pon 07. 12. 2020.
GISKO: Izložba s...
Tradicionalnog A...
GISKO: Izložba &...
12. Međunarodna ...
Podrška Dječjem ...
uto 08. 12. 2020.
GISKO: Izložba s...
Tradicionalnog A...
GISKO: Izložba &...
12. Međunarodna ...
Podrška Dječjem ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Vikend na pustari i landranje Baranjskom planinom oduševili posjetitelje


Udruga Karašicka Republika u suradnji s Eko centrom Zlatna Greda u subotu 26. listopada 2019., organizira 2. Vikend na pustari, dok dan poslije u Dražu, Lessing – landranje Baranjskom planinom u čast Andriji Bognaru i Mirku Hunjadiju.

Ljubitelji prirode i aktivnog odmora u posljednjem toplom vikendu u listopadu mogu uživati u baranjskoj prirodi, od močvarnih dunavskih šuma do surduka Banskog brda. 2. Vikend na pustari posvećen je otkrivanju bogate industrijske baštine baranjskih pustara. U subotu, 26. listopada 2019., od 12 sati predviđena je kolektivna sadnja drveća u okviru globalne akcije sadnje „Posadi drvo, ne budi panj“. Predviđena je sadnja 100-tinjak sadnica autohtonih vrsta vrba i topola u Zlatnoj Gredi, uz revitalizirani kanal Ivovac. U isto vrijeme predviđene su izviđačke timske igre za cijelu obitelj, dok će ekoturisitički i adrenalinski sadržaji biti po rekordno niskim cijenama (veslanje kanuima, adrenalinski park, zip line, najam bicikala, jahanje za djecu). Muzej Slavonije predstavit će izložbu „Povijest beljskih pustara“, dok će restoran Zlatna Greda predstaviti pustaraški meni. DJ Brka pobudit će nostalgiju kroz šlagere i melodije starih filmova, Jimmy acoustic svirkom idealno će ispuniti jesenje popodne dok će DJ Defunct uvesti u pustarašku večer uz logorsku vatricu.
Organizatori i pokrovitelji pustaraškog vikenda: Udruga Karašicka Republika, Eko centar Zlatna Greda, Muzej Slavonije Osijek, Udruga Zeleni Osijek, Općina Bilje, Osječko-baranjska županija.U nedjelju 27. listopada 2019. od 10 sati udruga Karašicka Republika organizira Lessing, landranje Baranjskom planinom. Ruta šetnje je nepoznata, ono što je poznato da se kreće iz Draža, kod Kapelice Male Gospe, Planinska 221. Otkrijte zašto je tvorac Croatian Long Distance Traila Nikola Horvat označio Bansko brdo jednim od tri iznenađenja tijekom šetnje dugačke dvije tisuće kilometara. Uvjerite se kako nije sve ravno u Slavoniji i Baranji, doživite Planinu sa samo 200 metara nadmorske visine. Pješice otkrijte jedan od najplodnijih dijelova Hrvatske, saznajte nešto o prapornim brijegovima i dolovima, o surducima – strmim, duboko usječenim putevima u Banskom brdu, o stoljetnim vinskim podrumima – gatorima, koje priroda uslijed depopulacije vraća u svoj inventar…

Šetnja je kao i uživanje u prirodi je besplatno, no ukoliko želite uživati u tradicionalnom šokačkom ručku (50kn) na kraju šetnje prijavite se na mail mislav.matisic[at]gmail[dot]com ili 0989373256. Čeka vas mladi domaćin, čuvar šokačke tradicije, gator i „to fino baranjsko vino“.

Prvi lessing organiziran je u čast dvaju velikih zaljubljenika u Baranju – Andrije Bognara Bandija, geomorfologa koji je pola svoga života posvetio baranjskim lesnim zaravnima i Mirka Hunjadija, autora najljepšeg baranjskog putopisa te profesora hrvatskog jezika i književnosti koji je desetljećima otkrivao čari pisane riječi baranjskim gimnazijalcima. Pjesnik i Hunjadijev učenik Delimir Rešicki u nekrologu svome učitelju napisao je da tko god ikada zakorača Baranjom, susret će ga uz baranjske vode, u nekome surduku, na poljskome putu, Bodorfoku, Čibogatu… Stranica prilagođena ispisu

Iznajmljujem namješten...
Iznajmljujem dvoipolso...
U ponudi dva muska ste...
Ponuda svih renomirani...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:118

Registrirani online (): Nitko