Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pet 18. 10. 2019.
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Vaterpolo Klub M...
Jesensko ispiran...
sub 19. 10. 2019.
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Pampas: Memorija...
"Hodanjem d...
ned 20. 10. 2019.
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
Besplatna dječja...
Mall Osijek: Lis...
pon 21. 10. 2019.
Štrajk se nastav...
HUP Reg. ured Os...
uto 22. 10. 2019.
GISKO: Čitateljs...
Dječje kazalište...
Edunova: Seminar...
GISKO: Književna...
HNK u Osijeku: K...
sri 23. 10. 2019.
FERIT Osijek: Te...
Dječje kazalište...
Belišće: Tambura...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Šokačka grana Osijek i ove godine organizira manifestaciju Urbani Šokci s okruglim stolom na temu pučke pobožnosti dvaju etniciteta – Šokaca i Bunjevaca – raseljenih u tri susjedne zemlje.

Nastavljajući dugogodišnju suradnju sa Zavodom za kulturu vojvođanskih Hrvata, Znanstvenim zavodom Hrvata u Mađarskoj te ove godine posebno s Vinkovačkim šokačkim rodovima, Šokačka grana Osijek prvi dan okruglog stola održat će u Osijeku 4. listopada 2019., s početkom u 17 sati, dok će domaćin drugog dijela biti Vinkovački šokački rodovi u Vinkovcima s početkom u 10 sati. Velik broj sudionika govori o tome koliko je „Pučka pobožnost Šokaca i Bunjevaca – jučer, danas, sutra“ tema koja otvara vrata brojnim istraživanjima i podtemama.

Uz sudionike iz svih dijelova Slavonije i Srijema na okruglom stolu o pučkoj pobožnosti Bunjevaca i Šokaca u Bačkoj pričat će znanstvenici i stručnjaci iz Petrovaradina, Subotice, Bačkog Monoštora i Sonte, dok iz Pečuha dolaze predstavnici Znanstvenog zavoda Hrvata u Mađarskoj.

Razgovorima o oblicima pobožnosti, spomenicima, vjerovanjima i procesijama prethodit će predstavljanje dvaju recentnih izdanja, u Osijeku će biti predstavljena knjiga muzikologinje Miroslave Hadžihusejnović Valašek Hodi k meni, puče dragi: hrvatske duhovne pjesme franjevačkih rukopisnih kantuala prve polovice 18. stoljeća u Slavoniji i Srijemu, a u Vinkovcima monografija Tradicijska baština, identitet i migracije Bačkih Šokaca urednice Milane Černelić. Glazbeni dio programa upotpunit će Ženska pjevačka skupina „Šokice“ iz Šokačke grane i Glazbena škola Josipa Runjanina iz Vinkovaca.

 Stranica prilagođena ispisu