Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 19. 09. 2019.
Udruga Breza: Po...
Pojačane mjere u...
Jesensko ispiran...
Europski tjedan ...
Pučko otvoreno u...
pet 20. 09. 2019.
Udruga Breza: Po...
Pojačane mjere u...
Jesensko ispiran...
Europski tjedan ...
Pučko otvoreno u...
sub 21. 09. 2019.
Udruga Breza: Po...
Pojačane mjere u...
Izviđački park D...
Europski tjedan ...
Pučko otvoreno u...
ned 22. 09. 2019.
4. Baranjski Fer...
Pojačane mjere u...
Trg Ante Starčev...
Dječje kazalište...
Pučko otvoreno u...
pon 23. 09. 2019.
Dalj: Konferenci...
GISKO: Literarni...
GISKO Star Wars ...
Kino Urania: Kom...
Pučko otvoreno u...
uto 24. 09. 2019.
Dječje kazalište...
Edunova: Seminar...
GISKO Star Wars ...
Pučko otvoreno u...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Eko trg na osječkoj tržnici u četvrtak, 12. rujna 2019.

BAtat – s velikim „A“
I ove je godine kralj povrtnjaka svoju vladavinu započeo ranije. I nije nam žao što nije čekao konac rujna i prvi mraz, već se u punoj raskoši pojavio već krajem kolovoza i početkom rujna. Zavrijedio je barem dvije dobrodošlice godišnje na našem Eko trgu: u svibnju smo ispričali priču o njegovoj sadnji, a ovoga četvrtka malom gozbom slavimo njegove svježe plodove.

O batatu znamo već mnogo, no iz godine u godinu brojne nam studije i istraživanja donose nove spoznaje. Tako je, primjerice, nedavno otkriveno kako je batat jedna od najstarijih povrtnica (kažu, bila je tu i prije pojave homo sapiensa), a smatra se da je „preplivala“ ocean bez ljudske pomoći; kako je do toga došlo, još uvijek je tajna, pa očekujemo i nadalje uzbudljive nastavke vezane uz priču o batatu.

Ne moramo proniknuti u sve tajne batata. Važno je znati da je u njemu jedno od najvećih dobrobiti za naše zdravlje: veliko A, odnosno vitamin A (batat je jedan od najboljih izvora vitamina A koji snažno utječe na naše zdravlje, a osobito oči). Osim toga, batat je dobar izvor vitamina C, B5, B6 i E, minerala kalija i mangana, te drugih bioaktivnih tvari koji podižu imunitet, djeluju protuupalno i štite stanice od oksidativnog šoka. Kalorijska je vrijednost batata mala budući da sadrži preko 75 % vode. Ugljikohidrati čine preko 20 % sadržaja batata, a od toga je oko 57 % škrob. Škrob se brzo apsorbira i brzo podiže energiju, pa je batat izvrsna hrana za djecu i sportaše. To svojstvo ukazuje i na srednje veliki GI, ali unatoč tome, batat se preporuča i poznat je i kao vrijedna hrana za dijabetičare. Ali, važno je znati dijabetičarima se preporuča isključivo kuhani batat (kuhanjem se mijenja struktura škroba i snižava razina GI).

A kuhani će se batat naći i u loncu na našem Eko trgu. Članovi udruge Pobjede iz Osijeka pripremit će veganski gulaš s batatom, mrkvom i crvenom lećom –jednostavan i uravnotežen obrok za dijabetičare, sportaše, djecu, mlade, stare, zdrave i one malo manje zdrave – za sve posjetitelje našeg Eko trga. Stranica prilagođena ispisu