Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 16. 10. 2019.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [10....
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
čet 17. 10. 2019.
Tržnica Osijek: ...
Dječje kazalište...
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
pet 18. 10. 2019.
Trg Ante Starčev...
Club Exit: 1 Yea...
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
sub 19. 10. 2019.
Poljoprivredna i...
Arheološki muzej...
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
ned 20. 10. 2019.
Mall Osijek: Lis...
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
pon 21. 10. 2019.
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Eko trg na osječkoj tržnici u četvrtak, 29. kolovoza 2019.

S aronijom je lako (?)

Kada se u nas prije desetak godina pojavila, aronija je bila čudo: njezin, tada skupocjeni sok, nudio je nadu u ozdravljenje i kod najtežih oboljenja. Za poduzetne poljoprivrednike preko noći je postala biljka koja jamči brzu i laku zaradu. Jer, s aronijom je sve lako. Nije zahtjevna, otporna je, nema značajnih rizika od nametnika, brzo se širi i raste, prerada bobica u sok jednostavna je i izuzetno profitabilna. Osvojila je Hrvatsku, a tome je prethodila globalna afirmacija aronije koja se zahvaljujući svojim iznimnim nutritivnim svojstvima i novim trendovima u prehrani našla na vrhu ljestvice super hrane.

Danas mnogi uzgajivači aronije više ne gledaju kroz ružičaste naočale. Cijene aronije i proizvoda od aronije padaju, a čini se da problemi rastu, konkurencija je sve brojnija. No, za razliku od dojma da je domaća proizvodnja aronije negdje „zapela“, istraživanja na globalnoj razini pokazuju da je aronija još uvijek u usponu, da je zapravo njezin potencijal neiscrpan. Svjetska proizvodnja je u porastu, pa tako Poljska (jedan od najvećih svjetskih proizvođača) godišnje plasira preko 55.000 tona aronije. Nije sve u bobicama i soku, trebali bi znati kada je o aroniji riječ. Njezina je primjena mnogo složenija, a suvremeni trend proizvodnje funkcionalne hrane najviše joj pogoduje.

Ovih su dana domaći proizvođači aronije dovršili berbu. Urod je relativno dobar. Što sad, upitat ćemo na našem Eko trgu ekološke proizvođače (Datarius, OPG Bogadi i OPG Šmider) koji svoje proizvode redovito nude na osječkoj tržnici. Mogu li se i naši mali proizvođači uklopiti u veliku priču o funkcionalnoj hrani? Mogu li kreirati nove proizvode? Primjerice, sve popularniji voćni napitak s jabučnim octom (shrub) ili kruh, pecivo, kolače s prahom aronije ili funkcionalne dodatke za smothie ili… Ili jednostavno obojiti i začarati aronijom sasvim obične uštipke, kao što će to na našem Eko trgu ovoga puta učiniti udruga „Biljanke“ iz Bilja.

A naša je poruka proizvođačima aronije: nemojte odustati, aronija je uistinu čudesna. Stranica prilagođena ispisu