Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 22. 05. 2019.
Privremena regul...
Plesni klub Bole...
Kino Urania [16....
CineStar Osijek ...
Dječje kazalište...
čet 23. 05. 2019.
Privremena regul...
Plesni klub Bole...
Tržnica Osijek: ...
Filozofski fakul...
Dječje kazalište...
pet 24. 05. 2019.
Privremena regul...
Hotel Osijek: Ok...
Trg slobode: Fes...
HGK: Program udr...
Dječje kazalište...
sub 25. 05. 2019.
Privremena regul...
Studio Eccentric...
"Hodanjem d...
Nordijsko hodanj...
Dječje kazalište...
ned 26. 05. 2019.
Privremena regul...
Biciklijada &quo...
Povratak otpisan...
Dječje kazalište...
pon 27. 05. 2019.
Privremena regul...
Humanitarna udru...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Svake godine 10. svibnja ZOO vrt Osijek obilježava Svjetski dan ptica selica, a ove godine će to učiniti uz pomoć studenata Odjela biologije Sveučilišta J. J. Strossmayera Osijek.

Konvencija o migracijskim vrstama (CMS), Sporazum između Afro-Europe i Azije (AEWA) i Okoliš za Ameriku (EFTA) udružili su snage kako bi ojačali globalno priznanje i uvažavanje ptica selica.

Ove godine tema Svjetskog dana ptica selica je "Zaštitimo ptice: budi rješenje za plastično zagađenje!"

U ZOO vrtu Osijek, u petak, 10. svibnja 2019., od 9 do 13 sati, stavit će naglasak na utjecaj plastičnog onečišćenja na ptice selice i njihova staništa.

Žele pojasniti posjetiteljima kako je plastika, s godišnjom proizvodnjom većom od 300 milijuna tona, jedan od najraširenijih materijala na svijetu. Procjenjuje se da godišnje oko 8 milijuna tona plastičnog otpada uđe u svjetske oceane, a plastika se ne raspada jednostavno. Razbijena u male čestice - vodom, sunčevom svjetlošću i vjetrom, često dovodi do smrtnih slučajeva kod divljih životinja.

Studenti će stajati na nekoliko lokacija po vrtu za svojim štandovima i tumačiti posjetiteljima zanimljivosti o pticama selicama, posebno o zagađenju plastikom.

U edukacijskoj učionici će se održati predavanje jednoj grupi osnovnoškolaca s početkom u 09:00 sati, a oko 09:30 planiran je obilazak vrta.

Potvrđen je i dolazak dvojice sokolara iz Slavonskog Broda sa svojim pitomim jastrebom i sokolom, što će posjetiteljima sigurno biti zanimljivo.

Cilj obilježavanja Svjetskog dana ptica selica je djelovanje na svijest javnosti o važnosti očuvanja migratornih vrsta ptica. Stranica prilagođena ispisu