Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 26. 02. 2020.
Proljetni popust...
GISKO: Izložba p...
Kino Urania [20....
CineStar Osijek ...
Art club Osijek:...
čet 27. 02. 2020.
Proljetni popust...
GISKO: Izložba p...
Kavana Gradski v...
Tržnica Osijek: ...
Art club Osijek:...
pet 28. 02. 2020.
Proljetni popust...
GISKO: Izložba p...
Beli Manastir Pr...
Edunova: Besplat...
Art club Osijek:...
sub 29. 02. 2020.
Proljetni popust...
GISKO: Izložba p...
Volim rajčice - ...
Aula Sveučilišta...
"Hodanjem d...
ned 01. 03. 2020.
Proljetni popust...
GISKO: Izložba p...
"Tobija&quo...
SD Zrinjevac: Ro...
pon 02. 03. 2020.
Proljetni popust...
GISKO: Izložba p...
Stara pekara: Pr...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Fade In i Romski resursni centar iz Darde s radošću pozivaju sve zainteresirane na otvorenje izložbe "Priče Roma", koje će se održati 29. travnja 2019., u 17.00 sati u Galeriji Kazamat Hrvatskog društva likovnih umjetnika Osijek.

O čemu se radi? Radi se o priči. Osobnoj priči.

Svatko ima neku svoju osobnu, životnu priču. Naše nas priče, male ili velike, opisuju, govore tko smo i kako smo postali to što jesmo, ali nas i oblikuju kao individue, kao zajednicu i kao naciju. Odražavaju svijet iz kojeg dolazimo, odražavaju vrijednosti, socijalne norme, standarde ponašanja i doživljavanja. S druge strane, priče žive da bi bile ispričane drugima. Pričajući o svom životu, pojedinac se izlaže, otkriva svoje misli, osjećaje i postupke, ali se i osnažuje, daje mogućnost drugoj osobi, drugom čovjeku, da ga čuje i razumije. Osobne pripovijesti ne informiraju nas samo o emocionalnom životu ljudi, nego nas uče razumijevanju i prihvaćanju drugih, posebno onih drugačijih.

Izložba Priče Roma donosi 18 osobnih priča Roma i Romkinja, većinom pripadnika i pripadnica podskupina Muntenci/Munćani, Ludari i Ardeljani/Erdeljci, ogranka Bajaši, naseljenih u Slavoniji i Baranji. Premda međusobno različite, kao što se razlikuju osobnosti, iskustva i životi osoba, koje ih pričaju, te priče, okupljene u cjelinu, pružaju direktan uvid u suvremeni život i probleme zajednice, kojoj nositelji priča pripadaju.

Uz otvorenje izložbe i prigodne govore, predstavit ćemo projekt Muzej osobne povijesti Roma koji ima za cilj uključivanje mladih Roma u kulturne aktivnosti, približavanje osobne povijesti hrvatskih Roma široj zajednici i njihova integracija u društvo, a sve to kroz kulturno-umjetnički projekt, koji se usredotočuje na jačanje identiteta Roma kroz osobne priče i portretske fotografije te predmete koji su tim pojedincima važni. Projekt Muzej osobne povijesti Roma Fade In provodi u partnerstvu s Romskim resursnim centrom iz Darde od veljače 2018. do kolovoza 2019. godine. Projekt je financiran iz Europskog socijalnog fonda putem natječaja Ministarstva kulture.

Jedna je od glavnih zadaća ove izložbe, kroz osobne priče Roma različite dobi, podrijetla, i iskustva, doprinijeti razbijanju predrasuda i integraciji Roma u širu društvenu zajednicu. Njihove će priče biti prepoznate i kroz širi društveno-političko-socijalni kontekst našeg društva, koje se još uvijek teško nosi s izazovima integracije i poštivanja različitosti.

Ovom izložbom najavit ćemo i skoro otvaranje Muzeja osobnih priča u partnerstvu s Nansen dijalog centrom te drugim partnerima i suradnicima iz Osijeka. Muzej osobnih priča djelovat će u prostoru Društveno-kulturnog centra Stara pekara, koji će nam ustupiti Grad Osijek, kao muzejsko-galerijski prostor u kojem će se na urban i suvremen način predstaviti osobne priče građana Osijeka, predstavnika nacionalnih manjina, koje u njemu žive. Izložba Priče Roma bit će ujedno i prvi postav Muzeja osobnih priča koji će interkulturalnost postaviti kao osnovicu identiteta Osijeka i regije s tendencijom da postane prepoznatljiva lokacija na urbanoj i turističkoj mapi grada Osijeka.
 Stranica prilagođena ispisu