Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 18. 03. 2019.
Plesni centar Bo...
Dani Frankofonij...
Projekt "Sv...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [14....
uto 19. 03. 2019.
Plesni centar Bo...
Dani Frankofonij...
9. Lutkokaz - Me...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [14....
sri 20. 03. 2019.
Plesni centar Bo...
Dani Frankofonij...
9. Lutkokaz - Me...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [14....
čet 21. 03. 2019.
GISKO: Dramsko –...
Dani Frankofonij...
9. Lutkokaz - Me...
SD Zrinjevac: Šk...
Međunarodni dan ...
pet 22. 03. 2019.
Info centar za m...
Dani Frankofonij...
9. Lutkokaz - Me...
Francuska alijan...
sub 23. 03. 2019.
Aeroklub Osijek:...
Dani Frankofonij...
Links Osijek: Ha...
Francuska alijan...
GISKO: Poboljšaj...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama


"I tata je važan" - otvorena je izložba promotivnih plakata o aktivnom očinstvu


Dječja osječka kreativna kućica i Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku u utorak, 5. ožujka 2019., u 10.00 sati upriličit će otvorenje izložbe promotivnih plakata o aktivnom očinstvu „I tata je važan“ na 2. katu u nastavničkoj zgradi Fakulteta.

Ideja o gostujućoj izložbi promotivnih plakata nastala je prošle godine nakon što je Udruga Dokkica dobila više poziva za suradnju. Nastavkom projekta u 2019. godini Dokkica je uz potporu Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku omogućila provedbu ove aktivnosti. Tako će Fakultet za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku biti prvi domaćin ove izložbe i to na dvije lokacije: u Osijeku i Slavonskom Brodu (dislocirani studiji).

Projekt istoimenog naziva „I tata je važan“ odobren je u okviru Natječaja za prijavu projekata udruga usmjerenih podršci obitelji i promicanju i zaštiti prava djece Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, a u sklopu projekta, prošle godine, Dokkica je u suradnji s Fakultetom za odgojne i obrazovne znanosti provela i istraživanje stavova i mišljenja djece viših razreda osnovne škole o ulozi oca u obitelji.

Viktorija Livaja Budaić, mag. psych., voditeljica psihosocijalne podrške za djecu i roditelje u Dokkici i doc. dr. sc. Maja Brust Nemet s Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti u Osijeku provele su istraživanje o stavovima djece o uključenosti očeva u odgoj. Istraživanje je provedeno na uzorku od 290 učenika u 10 osnovnih škola sa područja Osječko-baranjske županije. Istraživanje je pokazalo da učenici iz grada te nižih razreda procjenjuju očeve višeg obrazovnog statusa u većoj mjeri uključenima u odgoj, brigu o njima, kućanstvu. Djevojčice procjenjuju svoje očeve popustljivijima u odnosu na mušku djecu, dok djeca koja žive u urbanim sredinama procjenjuju očeve u većoj mjeri autoritativnijima od djece koja žive u ruralnim sredinama, a djeca iz ruralnih sredina svoje očeve doživljavaju popustljivijima. Statistički se značajna razlika uočila u percepciji očeva kao autoritarnih s obzirom na sastav kućanstva te stupanj obrazovanja oca, odnosno što su obrazovaniji češće imaju autoritativniji stil odgajanja. Ujedno utvrđena je povezanost veće uključenosti očeva u obiteljski život s pojavom autoritativnog odgojnog stila očeva.

„I tata je važan“ je projekt poticanja očeva na veću uključenost u obiteljskom životu i aktivniju roditeljsku ulogu kroz kampanju, predavanja i program podrške očevima u Dokkici. Specifični ciljevi projekta su promocija rodne ravnopravnosti i aktivnog očinstva u obiteljskom životu, unaprjeđenje savjetodavnog rada s očevima u lokalnoj zajednici te podrška budućim roditeljima u jačanju roditeljskih kompetencija.

Obzirom da se na Fakultetu za odgojne i obrazovne znanosti pod vostvom prof. dr. sc. Vesnice Mlinarević, kroz izborni kolegij „Roditeljstvo“ (namijenjenog studentima predškolskog i primarnog odgoja i obrazovanja) te kroz redoviti kolegij „Obiteljski odgoj i suradnja s roditeljima“ (namijenjenog studentima predškolskoga odgoja i obrazovanja) obrađuju teme obitelji i roditeljstva, Fakultet je odlučio podržati kampanju za poticanje aktivnog očinstva i postati domaćin izložbe „I tata je važan“.

Suradnja Udruge Dokkica i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti traje već duži niz godina, a nastavlja se i u ovoj godini ne samo kroz ovu izložbu već i druge, vezane uz uključivanje studenata u aktivnosti Udruge.

Izložba promotivnih plakata obuhvaća 13 vizuala, fotografija očeva i djece od kojih svaki nosi poruku o važnosti aktivne uloge oca u obitelji i odgoju djece. Fotografije osječkih očeva i djece nastale su prošle godine uz asistenciju Maje Varge, mag.cult., a autor fotografija je Mario Miloloža.

Na izložbi će ispred Fakulteta govorit dekan, prof. dr. sc. Damir Matanović te ispred Udruge Dokkica predsjednica, Ines Novak, dipl.iur., voditeljica projekta.


 Stranica prilagođena ispisu