Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 17. 10. 2019.
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Vaterpolo Klub M...
Jesensko ispiran...
pet 18. 10. 2019.
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Vaterpolo Klub M...
Jesensko ispiran...
sub 19. 10. 2019.
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
"Hodanjem d...
Trg slobode: Pro...
ned 20. 10. 2019.
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
Besplatna dječja...
Mall Osijek: Lis...
pon 21. 10. 2019.
uto 22. 10. 2019.
Edunova: Seminar...
GISKO: Književna...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U subotu, 2. ožujka 2019. godine u Centru osobne moći - dvorana yoga home održat će se predavanje o Karakternim Obranama - Sanjar. Početak je u 19:00 sati, a ulaz je slobodan.

Iako se podjela na um i tijelo javlja još kod starih Grka, u zapadnim društvima 21.stoljeća um i "racionalno" je postavljeno kao najviša vrednota koja ima primat nad svim ostalim aspektima ljudskoga bića. Za razliku od takvog stava, tjelesno-orijentirani psihoterapeuti, počevši sa Wilhelmom Reichom, s kojim je sve počelo, a kasnije i Alexanderom Lowenom, Johnom Perriakosom i ostalima, gledaju na osobu u cijeloj njenoj ukupnosti, dakle um, emocije, i tijelo su nedovojivi jedno od drugoga i utječu jedni na druge.

Malo povijesti...
Malo je poznato da se počeci tjelesno-orijentirane psihoterapije kreću sa Pierre Janetom i Sigmundom Freudom, čija je psihoanaliza prvobitno bila tjelesno-orijentirana psihoterapija. S vremenom je Freud fokus je maknuo s tijela, te stavio ga na "razgovor" i tim putem pokušao utjecati na tijelo.

Wilhelm Reich, koji je prvotno bio Freudov učenik, je zapazio da ljudi koji mu dolaze na terapiju sa sličnim problemima imaju i sličnu tjelesnu građu. S vremenom je razvio novu vrstu terapije koju je nazvao karakterna analiza, a koja počiva na premisi da je naš mišićni oklop/građa tijela naš karakterni oklop izražen u tijelu.

Dakle, ovisno o tome u kojem periodu i fazi djetetovog rasta i razvoja se dogodila povreda/trauma, razlikujemo pet karatkernih sruktura: shizoidnu, oralnu, mazohističku, psihoptasku, i rigidnu.

"Osjećaj identiteta proizlazi iz osjećaja povezanosti s tijelom. Da bi znao tko je, pojedinac mora biti svjestan onoga što osjeća. Trebao bi poznavati izraz svog lica, svoje držanje i način kretanja." Alexander Lowen, The Betrayal of the Body (Izdaja Tijela)

U subotu, 2.3., biti će riječi o shizoidnoj (alternativni naziv: sanjar, kreator) karakternoj obrani. Ova karakterna obrana nastaje u naranijem periodu djetetova života, i rezultira rascjepom tijela i uma. Za takve osobe često znamo reći da su u oblacima, u glavi, kao da nisu do kraja na zemlji. Skloni su otići ili u intelekt, vrednujući znanje i informacije iznad svega, ili u "lažnu" duhovnost, a karakteristično za takve osobe je i smirenost, koja nekad graniči ravnodušnošću, a koja se pokazuje na van. Jedan plastičan primjer takve karakterne obrane je lik Sheldona Coopera iz TV serije Teorija Velikog Praska.

Teme koje ćemo proći na predavanju su:
Općenito o karakternim obranama
Kako nastaju karakterne obrane
Kako nastaje shizoidna karakterna obrana
Kako se manifestira u svakodnevnom životu, u tijelu i u ponašanju
Koje se problemi ove karakterne obrane
Koji su darovi ove karakterne obrane
Nekoliko primjera iskustvenih vježbi koje koriste kod rada s shizoidnom karakternom obranom
I na kraju, vrijeme za pitanja

LOKACIJA: Yoga Home dvorana, Centar Osobne Moći, Fakultetska 4, Osijek
VRIJEME: 2.3.2019. u 19h
ULAZ JE SLOBODAN

TERMINI OSTALIH PREDAVANJA IZ CIKLUSA:
30.3. Oralna k.o. - Komunikator
20.4. Mazohistička k.o. - Trpitelj
18.5. Psihopatska k.o. - Vođa
15.6. Rigidna k.o. - Perfekcionist

O predavaču:
Jasenka Anić - Freelancer, content writer, i kreativac. Trenutno na trećoj godini Škole Osobnog Razvoja u Centru Osobne Moći, Osijek. A u isto vrijeme, na Pravnom Fakultetu u Osijeku sam na zadnjoj godini studija prava, kazneni smjer. U slobodno vrijeme pohađam radionice plesa 5 Ritmova kad god mi se ukaže prilika, a također i organiziram satove i radionice plesa 5 Ritmova u Osijeku, u čemu stvarno uživam. Stranica prilagođena ispisu