Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 21. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
12. tjedan psiho...
pet 22. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
12. tjedan psiho...
sub 23. 02. 2019.
Osijek Open 2019...
Festival jezika ...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
12. tjedan psiho...
ned 24. 02. 2019.
Osijek Open 2019...
IAESTE: Želite l...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
12. tjedan psiho...
pon 25. 02. 2019.
uto 26. 02. 2019.
GISKO: Najčitate...
Kino Urania: Fes...
Udruga Dokkica: ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Predstavljanje romana Josipa Kralika „Mor - plodovi osvete“ održat će se u petak, 7. prosinca 2018. u Arheološkom muzeju Osijek.

Izdavač romana ugledna je izdavačka kuća Jesenski i Turk, a urednik je, svim ljubiteljima fantazije dobro poznat, Vanja Spirin.

Roman će, uz autora, predstavljati Mišo Nejašmić iz Naklade Jesenski i Turk, Vanja Spirin – urednik te dr. sc. Marina Vinaj, knjižničarska savjetnica.

Na predstavljanju će posjetitelji imati jedinstvenu priliku pogledati i izložbu originalnih ilustracija iz romana, koje je izradio mladi osječki akademski slikar Rene Grgić-Đaković.
Autor romana, inače rođeni Osječanin, magistar konzerviranja-restauriranja, zaposlenik Arheološkog muzeja Osijek i doktorand studija Kulturologije, svoju je ljubav prema rodnom gradu neraskidivo i nenametljivo povezao s dinamičnom fabulom ovog napetog romana. U rečenicama zaljubljenika u grad koji u genima nosi priče, a od djetinjstva pa sve do profesionalnog i akademskog usmjerenja živi prošlost i kulturu svaki će građanin Osijeka s lakoćom prepoznati svoj grad, otkrivajući ga u nekom drugom vremenu – uzbudljivom i fantastičnom, moguće samo davno zaboravljenom ili ipak vješto i očaravajuće izmaštanom.

Roman „MOR – plodovi osvete“ jedinstvenog je stila, zanimljive strukture i odgovara tzv. fantasy žanru, koji s lakoćom uvlači čitatelja u svoj svijet živopisnih likova u izmaglici nestvarnog. U izvanredno vođenoj radnji, dinamičnim i neočekivanim zapletima iščitava se fantastična pripovijest o stvarnim ljudskim emocijama i sudbinama te o prepoznatljivoj Mursi, izmještenoj iz vlastitog arheološkog sloja.

Radnja romana se odvija u magijom prožetoj povijesti, koja je sve samo ne idealna i bajkovita. Tradicionalan sajam oružja i vojne opreme, koji u Mursi treba započeti za koji dan, mogao bi biti ugrožen serijom okrutnih ubojstava koja su uzdrmala grad. Gradske vlasti pod svaku cijenu moraju osigurati da svirepa ubojstva djevojaka i panika koja se sve više širi među građanima ne pokvare dugu tradiciju dobrog sajmišnog poslovanja. Zaokupljeni pripremanjem sajma i otkrivanjem ubojice koji se skriva negdje među njima, stanovnici Murse nisu svjesni da će se okrutni ubojica uskoro pokazati kao znatno manja prijetnja njihovom, do tada ugodnom, življenju. Čitatelj se s događanjima i likovima unutar grada upoznaje prateći doživljaje vječnog lutalice, zagonetnog Mora, koji u grad stiže samo nekoliko dana prije početka čuvenog sajma. On, u uzbudljivim i neočekivanim zapletima, biva uvučen u intrigantan splet turbulentnih ljudskih sudbina koje će, mijenjajući ga, obilježiti njegov, ali i život cijelog grada.

Pripovjednu strukturu romana karakterizira jednostavan, razgovijetan jezik, s vješto ukomponiranim životnim dijalozima koje autor znalački koristi u odličnoj psihološkoj karakterizaciji likova, pokazujući time ozbiljnu spisateljsku umješnost i zrelost, a sama struktura romana osigurava visok intenzitet dinamike i napetosti. Roman koji uistinu ima što ponuditi! Stranica prilagođena ispisu