Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pet 15. 02. 2019.
GISKO: Izložba s...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
GISKO: Izložba p...
5. Osječki Love ...
sub 16. 02. 2019.
"Hodanjem d...
HNK u Osijeku [1...
Dječje kazalište...
Tennis Talents: ...
Centar osobne mo...
ned 17. 02. 2019.
San Francisco Co...
HNK u Osijeku [1...
pon 18. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
GISKO: Svečano u...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
uto 19. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
sri 20. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Dani otvorenih v...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U organizaciji Zajednice tehničke kulture Valpovo-Belišće, Aero kluba Osijek i Hrvatskog zrakoplovnog saveza, u Sportskoj dvorani OŠ Ivana Kukuljevića održat će se međunarodno natjecanje aviomodelara i ujedno finale kupa Hrvatske. Aviomodelari će se natjecati u dužini leta modela aviona modela F1N i F1N-150 na 10. Belišće Indoor Open 2018. u subotu 24. studenoga 2018.

Deseto je ovo natjecanje Finala kupa Hrvatske koje organiziramo, a peto međunarodno natjecanje koje se boduje po važećem pravilniku FAI-a i MK HZS za F1N i F1N-150.

Svečano otvorenje predviđeno je za 9,00 sati, a natjecanje traje od 9,30 do 17 sati. Očekujemo desetak ekipa i preko 80 natjecatelja u obadvije kategorije. Na natjecanju će svoje modele aviona iskušati i polaznici CTK Valpovo-Belišće koje za ovo natjecanje pripremaju Zvonimir Hajnc i Bojan Fuderer. Ovo natjecanje je kruna rada učenika iz OŠ Valpova, Belišća, Ladimirevaca i Veliškovaca u radionici aviomodelarstva.

U sklopu manifestacije bit će natjecanje s avionima od papira. Mogu sudjelovati sva djeca i mladi koji donesu ili naprave u dvorani avion od papira. Izgled, veličina i vrsta papira je slobodna. Najduža tri leta bit će nagrađena medaljama.

Ulaz je besplatan.

F1 klasa zrakoplovnih modela odnosi se na slobodan let ('free-flight'), što znači da modeli jedrilica nisu upravljani za vrijeme leta i nisu ni u kakvom kontaktu s pilotom. Unutar F1 klase razlikujemo više tipova modela koji se označavaju slovima od A do J (trenutno) čime se dobivaju nazivi kategorija (F1A, F1B,...).

Kad se govori o tipovima razlike se odnose na površinu, težinu ili pogon modela, te načinu lansiranja (startanja). Bez obzira na sve te razlike, jedno je zajedničko za F1 klasu: nakon postizanja željene visine, pilot više nama mogućnost upravljanja modelom.

Ono što je važno spomenuti je da su za svaku kategoriju unutar F1 klase definirana određena ograničenja i pravila vezana uz karakteristike i način startanja modela kao bi se svim natjecateljima omogućili isti uvjeti i norme. Za sve kategorije unutar F1 klase karakteristično je upravo to da se radi o jedrilicama koje nakon postizanja visine na način koji predviđa pojedina kategorija, prelaze u slobodan let bez ikakvog daljnjeg utjecaja pilota.

Stoga piloti natjecatelji puno pažnje i truda ulažu u gradnju svojih modela. Model mora imati dobre letne karakteristike i nakon podizanja zadržati se u fazi jedrenja određeno vrijeme predviđeno pravilima. Stranica prilagođena ispisu