Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sub 19. 10. 2019.
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [1...
Građevinski i ar...
Akademija za kul...
ned 20. 10. 2019.
11. Međunarodna ...
Dječje kazalište...
Besplatna dječja...
Građevinski i ar...
Akademija za kul...
pon 21. 10. 2019.
Štrajk se nastav...
HUP Reg. ured Os...
HNK u Osijeku [2...
Građevinski i ar...
Akademija za kul...
uto 22. 10. 2019.
GISKO: Čitateljs...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [2...
Građevinski i ar...
Akademija za kul...
sri 23. 10. 2019.
FERIT Osijek: Te...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [2...
Građevinski i ar...
Akademija za kul...
čet 24. 10. 2019.
Muzej likovnih u...
Dječje kazalište...
HNK u Osijeku [2...
Građevinski i ar...
Akademija za kul...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Radionica ˝Zaštita prirode u poljoprivredi˝ održat će se u srijedu 21. studenog 2018. godine s početkom u 10: 00 sati u Velikoj dvorani ˝Aula magna˝ na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku ( Vladimira Preloga 1, Osijek).

Program:

Prvi dio radionice namijenjen je za pčelare:
Javna ustanova Agencija za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Osječko – baranjske županije sudjelovat će na projektu Interreg Hrvatska – Srbija kojemu je cilj istraživanje i zaštita ptica pčelarica Merops apiaster na prekograničnom području rijeka Drave i Dunava. Pčelarice su višestruko zaštićena vrsta. Prema hrvatskom zakonodavstvu uvrštene su u kategoriju strogo zaštićenih vrsta a isto tako zaštićene su i Konvencijom o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa (Bernska konvencija) te EU Direktivom o očuvanju divljih ptica.

Pčelarice kao i lastavice love isključivo u letu a plijen su joj krupniji kukci (leptiri, bubamare, vretenci, stršljeni, pčele i ostali kukci). Iako pčele čine samo dio njihove prehrane, zbog količine koje mogu pojesti, predstavljaju veliki problem pčelarima, a i zaštitarima prirode jer se uništavaju staništa ptica pčelarica.

Projekt zaštite ptice pčelarice na prekograničnom području potaknula je Javnu ustanovu na ovakvu vrstu radionice zajedno sa JUPP Kopački rit, Fakultetom agrobiotehničkih znanosti, Upravnim odjelom za poljoprivredu Osječko – baranjske županije i Županijskim savezom pčelara.

Drugi dio radionice namijenjen je ekološkim proizvođačima:
Ekološka poljoprivreda je vrlo važna za povećanje biološke raznolikosti, te teži održivoj proizvodnji.

Za razliku od konvencionalnih proizvođača ekološki proizvođači u proizvodnji svojih proizvoda ne koriste kemijska sredstva i umjetna gnojiva. Nastavno s navedenim ekološka proizvodnja smanjuje negativan utjecaj na okoliš, već pozitivno utječu na zaštitu i očuvanje prirodnih resursa i očuvanje biološke raznolikosti.

Upravni odjel za poljoprivredu Osječko – baranjske županije predstavit će Mjere potpora iz Programa ruralnog razvoja Republike Hrvatske i Programa potpora poljoprivredi i ruralnom razvoju Osječko- baranjske županije. U sklopu radionice će se predstaviti i projekt ˝Organic Bridge˝ i Centar za razvoj ekološke proizvodnje u kojima su partneri Osječko – baranjska županija , Grad Valpovo, Tera Tehnopolis d.o.o., Centar za organsku proizvodnju Selenča i Udruženje Terras iz Subotice.

Predstavnici Solidarne eko grupe (SEG) ekoloških proizvođača iz područja Osječko – baranjske županije koja djeluje na mikro razini, a zagovara ekološku proizvodnju i potrošnju na transparentan i solidaran način imat će mogućnost predstaviti svoje proizvođače i njihove proizvode.

Na kraju radionice predviđena je promocija raznih proizvoda ekoloških proizvođača Osječko – baranjske županije uz degustaciju. Stranica prilagođena ispisu
Plac na prodaju povrsi...
Americka Akita stenci,...
Kontaktirajte nas pute...
Iznajmljivanje apartma...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:62

Registrirani online (): Nitko