Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 10. 08. 2020.
Ljeto u dvorištu...
Dokkica traži vo...
GISKO: Izložba r...
Dokkica: Otvoren...
uto 11. 08. 2020.
Ljeto u dvorištu...
GISKO: Izložba r...
Dokkica: Otvoren...
sri 12. 08. 2020.
Ljeto u dvorištu...
Pannonian Challe...
GISKO: Izložba r...
Dokkica: Otvoren...
Vinski susreti u...
čet 13. 08. 2020.
Ljeto u dvorištu...
Pannonian Challe...
GISKO: Izložba r...
Dokkica: Otvoren...
GČ Gornji grad: ...
pet 14. 08. 2020.
Ljeto u dvorištu...
Pannonian Challe...
GISKO: Izložba r...
Dokkica: Otvoren...
In da Sofa @ Ruž...
sub 15. 08. 2020.
Ljeto u dvorištu...
Pannonian Challe...
Urban Style u Os...
In da Sofa @ Ruž...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Grad Osijek je bogatiji za još jedan sadržaj, ovoga puta u kombinaciji obrazovanja i održivog razvoja. Učionicu održivog razvoja je iznijela Udruga ISKRA waldorfska inicijativa, koja već četvrtu godinu djeluje u našem gradu na području obrazovanja za održivi razvoj.

Na temelju ideje da se učenicima osnovnih škola omogući što više iskustvene i doživljajne nastave, koja je sama po sebi najprirodniji način učenja, nastala je ideja o pokretanju ove edukacijske platforme. Sjenica s 20-ak sjedećih mjesta, bunar s mehaničkom pumpom, više od 10 uzdignutih gredica, drveni komposteri, reciklažne drvene kante, permakulturni spiralni vrt, kamenjari za začinsko bilje i staklenik su samo neki od didaktičkih sadržaja koji su u obrazovnoj ponudi.

Zašto ne bismo na jednom manjem komadiću zemlje omogućili svim učenicima da dođu na terensku nastavu te obrade na praktičan način nastavne teme poput ekologije, rasta i razvoja biljaka, zemlje i tla, ekosustava, održivog načina življenja i sl.? Tako će znatno lakše moći napraviti refleksiju na to, jer će im to ostaviti utisak. Također, to je najbolji način, da bez puno moraliziranja razviju vlastite vrijednosne stavove o ekološkim, društvenim i gospodarskim temama održivog razvoja.

U „Učionici održivog razvoja“ je moguće provoditi aktivnosti poput: obrade zemlje, kompostiranja, sađenja i uzgoja hrane, izrade uzvišenih gredica, recikliranja, drvodjeljstva, prirodne gradnje, razvoja timskog rada i povjerenja itd.

Za osnovne škole i vrtiće na području grada Osijeka i okolice je moguće dogovoriti terenski posjet „Učionici održivog razvoja“, dok je za roditelje s djecom i ostale zainteresirane građane moguće sudjelovati u programu „Održi SE“. Najbolje od svega je što se učionica nalazi u Tvrđavici, svega 10-ak minuta hoda od pješačkog mosta te da je program besplatan i otvoren za javnost.

Do sada se već odvilo nekoliko grupnih posjeta učenika i volontera, a svakako oni najbrojniji su bili prilikom posjeta učenika OŠ Franje Krežme, OŠ Antuna Mihanovića i EVS volontera Eko centra Latinovac.

*Provedba građanske akcije „Učionica održivog razvoja“ je omogućena pokroviteljstvom Slagalice – zaklade za razvoj lokalne zajednice, dok je projekt „Održi SE“ pod pokroviteljstvom Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije.

Suradnici u programu: Udruga OSPERA, Eko centar Latinovac, Udruga Breza, DV Osijek, osnovne škole grada Osijeka Stranica prilagođena ispisu

Ako ima netko iz osije...
POSAO NA INTERNETU 100...
PATULJASTI SNAUCERI N...
TESOL instruktor nud...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:301

Registrirani online (): Nitko