Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 14. 10. 2019.
Plesni klub Bole...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [10....
Karijeriranje [2...
11. Međunarodna ...
uto 15. 10. 2019.
Plesni klub Bole...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [10....
Redovite letačke...
11. Međunarodna ...
sri 16. 10. 2019.
Fakultet agrobio...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [10....
Redovite letačke...
11. Međunarodna ...
čet 17. 10. 2019.
Fakultet agrobio...
Dječje kazalište...
2. sajam obitelj...
Redovite letačke...
11. Međunarodna ...
pet 18. 10. 2019.
Trg Ante Starčev...
Club Exit: 1 Yea...
Ekonomski fakult...
Redovite letačke...
11. Međunarodna ...
sub 19. 10. 2019.
Arheološki muzej...
Aikido susret: N...
Orahovica: 12. D...
Pampas: Memorija...
11. Međunarodna ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Radionica međunarodnoga GIP-projekta “Tragovi njemačkoga jezika, književnosti i kulture u Hrvatskoj“ održat će se u Muzeju Slavonije u utorak, 6. studenog 2018. od 13.00 do 15.00, a radionicu će voditi nositelji projekta doc. dr. sc. Tihomir Engler s Filozofskoga fakulteta Osijek i prof. dr. sc. Thomas Möbius sa Sveučilišta Gießen, SR Njemačka.

Riječ je o projektu čiji je pokretač i voditelj Sveučilište Justusa Liebiga u Gießenu. Sadržaj projekta je dokumentiranje i znanstveno vrednovanje prisustva njemačkih useljenika u Hrvatskoj od razdoblja kasnoga srednjega vijeka pa sve do kraja Drugoga svjetskog rata, pri čemu je hrvatski znanstveni partner na navedenim projektima Odsjek za njemački jezik i književnost Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku.

Da bi se istraživački materijal u sklopu projekta mogao uopće znanstveno istraživati, Sveučilište Justusa Liebiga u Gießenu za vrijeme trajanja projekta surađuje ne samo s FFOS-om, već i s drugim partnerima koji ciljeve gore navedenih znanstvenih istraživanja podupiru posuđivanjem građe u svrhu njegove digitalizacije. Suradnici na Projektu su imatelji vrijedne baštinske građe: Nacionalna i sveučilišna knjižnica u Zagrebu i Muzej Slavonije u Osijeku te tvrtka ArhivPro iz Koprivnice koja obavlja digitalizaciju građe. U razdoblju od 1786. do 1945. godine na području današnje Republike Hrvatske izlazilo je nešto više od stotinjak novina i časopisa na njemačkom jeziku, od toga većina u Zagrebu (Agramu) i Osijeku (Esseku). Te su tiskovine važan izvor saznanja o jezičnom, književnom i kulturnom utjecaju doseljenika s njemačkoga govornoga područja na domicilno stanovništvo.

Cilj je Projekta stvoriti preduvjete kako bi se sve novine objavljene na njemačkom jeziku na tlu Hrvatske objedinile u sklopu jednog portala te ih se tako učinilo dostupnim istraživačima iz različitih znanstvenih disciplina. Održivost projekta počiva na činjenici da će digitalizirati stvoreni u sklopu projekta biti pohranjeni u Knjižnici „Martin Opitz“, odnosno na virtualnoj platformi Digitalnog foruma za Srednju i Istočnu Europu (DiFMOE), u digitalnoj zbirci „Stare hrvatske novine“ Nacionalne i sveučilište knjižnice u Zagrebu te u Muzeju Slavonije u Osijeku. Iznimno vrijedna novinska građa Odjela knjižnice Muzeja Slavonije ovim će projektom biti dostupna istraživačima, a arhivski primjerak pohranjen i zaštićen. Mogućnost iščitavanja i tumačenja svakodnevice grada od druge polovice 19. stoljeća do tridesetih godina 20. stoljeća otkrit će, zasigurno, brojne nove spoznaje o kulturnoj-povijesti grada i njegova neprijepornoga europskog konteksta. Stranica prilagođena ispisu