Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 15. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Plesni centar &q...
Kino Urania [10....
CineStar Osijek ...
Plesni klub Kick...
sri 16. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Klub knjižare No...
Kino Urania [10....
CineStar Osijek ...
Plesni klub Kick...
čet 17. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Velika vijećnica...
Ekonomski fakult...
Kino Urania [17....
Plesni klub Kick...
pet 18. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Dom Hrvatske voj...
Rođendaonica i i...
Kino Urania [17....
Plesni klub Kick...
sub 19. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Bistrinci: Slani...
12. hrvatski Dan...
Kino Urania [17....
10. Sajam vjenča...
ned 20. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Dječje kazalište...
Centar osobne mo...
Kino Urania [17....
10. Sajam vjenča...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Europski parlament i Vijeće donijeli su 17. svibnja 2017. godine Odluku (EU) 2017/864 o Europskoj godini kulturne baštine 2018. g. Cilj Europske godine kulturne baštine je potaknuti građane na istraživanje bogate i raznovrsne kulturne baštine Europe pa i slaviti, razumijevati, osvijestiti i štititi njezinu jedinstvenu vrijednost te promišljati o mjestu koje zauzima u našim životima. Europska kulturna baština omogućuje nam da bolje razumijemo prošlost te da na taj način ujedno stvaramo čvrsto polazište za zajedničku budućnost. Stavljanjem kulturne baštine u fokus tijekom 2018. godine naglasit ćemo da svijest i spoznaja o vrijednosti i važnosti kulturne baštine i njezinoj zaštiti gradi snažnija i osvještenija društva.
Povodom obilježavanja Europske godine kulturne baštine 2018. g. Konzervatorski odjel u Osijeku u suradnji s Agencijom za obnovu osječke Tvrđe, Muzejom Slavonije, Gradskom i sveučilišnom knjižnicom Osijek, Hrvatskim restauratorskim zavodom, Državnim arhivom u Osijeku, Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku, Akademijom za umjetnost i kulturu u Osijeku, Gradom Osijekom, Arheološkim muzejom Osijek, Hrvatskom akademijom znanosti i umjetnosti i Gradskom inicijativom „Ne rušite više staru Baranju“ predstavlja brojna kulturna događanja poput predavanja vezanih uz konzervatorsku problematiku, predstava, izložbi, koncerta i filmske večeri.

Obilježavanje Europske godine kulturne baštine započelo je 29. rujna 2018. g. Prezentacijom novih mrežnih stranica Državnog arhiva u Osijeku s objavom digitaliziranih fotografija iz fundusa ustanove, a nastavlja se tijekom listopada i studenog.

U petak 19. listopada 2018. u 11 sati u Muzeju Slavonije, na Trgu Svetog Trojstva 6, održat će se predavanja viših savjetnica Konzervatorskog odjela u Osijeku Vlaste Budiše Zakon o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara i rad Konzervatorskog odjela u Osijeku, Ive Papić Zaštita i obnova srednjovjekovnih crkvi na području nadležnosti Konzervatorskog odjela u Osijeku, Snježane Klarić Čuljak i Željka Hnatjuka konzervatora-restauratora iz Restauratorskog odjela Osijek Obnova crkve Svetog Duha u Feričancima. Nakon predavanja slijede dokumentarni filmovi o Tvrđi i Osijeku snimljeni početkom 70-ih godina iz fundusa Državnog arhiva u Osijeku.

Pozivamo sve zainteresirane da nam se pridruže u inicijativi osvještavanja i važnosti očuvanja i zaštite kulturne baštine i zajedno s nama obilježe Europsku godinu kulturne baštine!Foto: Višnja Gubica


 Stranica prilagođena ispisu