Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 23. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Kino Urania [17....
CineStar Osijek ...
Centar za djecu ...
GISKO: Izložba a...
čet 24. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
Ekonomski fakult...
Arheološki muzej...
Centar za djecu ...
GISKO: Izložba a...
pet 25. 01. 2019.
Crveni križ Osij...
GISKO: Radionica...
Filozofski fakul...
Centar za djecu ...
GISKO: Izložba a...
sub 26. 01. 2019.
Algebra: Probna ...
Dječje kazalište...
ned 27. 01. 2019.
pon 28. 01. 2019.
Trg Ante Starčev...
Ženska udruga &q...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Predavanje pod nazivom „Glagoljica za početnike od srednjega vijeka do danas ili Kako 'nabubati' glagoljicu?“ održat će se u utorak 16. listopada 2018. godine u 18 sati na Filozofskome fakultetu (Svečana dvorana, II. kat), a u organizaciji Knjižnice Filozofskoga fakulteta i Katedre za hrvatsku jezičnu povijest i hrvatsku dijalektologiju. Ove je godine MJESEC HRVATSKE KNJIGE posvećen glagoljici – hrvatskomu baštinskom pismu. Tim će povodom ovogodišnje dobitnice Državne nagrade za popularizaciju i promidžbu znanosti, prof. dr. sc. Milica Lukić i dr. sc. Vera Blažević Krezić s Katedre za hrvatsku jezičnu povijest Odsjeka za hrvatski jezik i književnost, održati popularno predavanje o (hrvatskoj) glagoljici i glagoljskim početnicama.

Služeći se čudima moderne tehnologije – primjerice slikokazom, audiovizualnim zapisima i informativnim letcima – sudionike aktivnosti nastojat će uvesti u svijet srednjovjekovnih slavenskih analfabeta oslikavajući društvenu i kulturnu klimu unutar koje se – tijekom ranoga i razvijenoga srednjeg vijeka, kao i u prvim stoljećima novoga vijeka – uspostavlja i širi slavenska (napose hrvatska) glagoljska pismenost. Predavačice će sudionike upoznati i s mnemotehničkim postupcima i pomagalima kojima su se naši preci majstorski služili nastojeći nabubetati glagoljicu.

Kako su pismena glagoljske azbuke položena u temelje hrvatskoga kulturnog identiteta valjalo bi se s njima i upoznati tako će se, kroz predavanje, otkriti primjerice što postižemo godišnjim glagoljaškim plebejskim igrama i večerama, komu služe modne glagoljske revije, cvjetna slova ili slova od brusnoga papira, odnosno kako se s hrvatskom glagoljskom baštinom možete susretati u virtualnoj stvarnosti. Stranica prilagođena ispisu