Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 13. 11. 2018.
GISKO: Mjesec hr...
Građevinski faku...
Kino Urania [8.-...
CineStar Osijek ...
9. Dani austrijs...
sri 14. 11. 2018.
GISKO: Mjesec hr...
Građevinski faku...
Kino Urania [8.-...
CineStar Osijek ...
9. Dani austrijs...
čet 15. 11. 2018.
GISKO: Mjesec hr...
Građevinski faku...
GISKO: Snižena v...
CineStar Osijek ...
9. Dani austrijs...
pet 16. 11. 2018.
Udruga Breza: Fi...
Lean on Yourself...
18. Performance ...
CineStar Osijek ...
9. Dani austrijs...
sub 17. 11. 2018.
1. Simpozij udru...
Campus caffe Osi...
18. Performance ...
CineStar Osijek ...
PRONI centar za ...
ned 18. 11. 2018.
Mall Osijek: Stu...
18. Performance ...
CineStar Osijek ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U organizaciji Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, u srijedu, 17. listopada 2018. godine s početkom u 18.30 sati održat će se predavanje "O skoliozi", dr. med. Đuruđice Kesak Ursić. Predavanje je prvo u ciklusu Ordinacija u Knjižnici, a održat će se u prostoru American Cornera Gradske i sveučilišne knjižnice u Osijeku. S predavačicom će razgovarati Ivana Rab Guljaš, novinarka i urednica u Glasu Slavonije.

Ordinacija u knjižnici novi je ciklus razgovora o zdravlju s doktorima medicine, čiji će domaćin biti Gradska i sveučilišna knjižnica Osijek. Prva je gošća ugledna specijalistica fizikalne medicine i rehabilitacije, dr. med. Đurđica Kesak Ursić, ravnateljica Poliklinike OTOS-Vita u Osijeku. "Skolioza je razvojni poremećaj kralježnice koji se može javiti od rane životne dobi, ali najčešća je kod školske djece i adolescenata, puno češće u djevojčica. U blažem je stupnju više estetski problem, no kad je značajnije izražena može prouzročiti probleme kardiovaskularnoga i respiratornog sustava te značajne bolove u leđima s posljedičnom smanjenom kvalitetom života. Dobri se rezultati postižu konzervativnim liječenjem (specifičnim vježbama i ortozom), a tek manji dio zahtijeva operativno liječenje. Najvažnije je rano otkriti skoliozu, tj. prepoznati rizičnu djecu i početi provoditi vježbe te redovno pratiti njezin razvoj i na vrijeme intervenirati intenzivnijim postupcima. Unazad tri godine u Osijeku, u OTOS-u, djeluje ambulanta za skoliozu gdje timski – liječnik, fizioterapeut i ortotičar - provode liječenje skolioza", naglašava dr. med. Kesak Ursić. Poznata će fizijatrica govoriti o iskustvima u konzervativnome liječenju bolesti (koje je pacijentima dostupno na uputnicu HZZO-a), o čemu je bilo riječi i na stručnome skupu s međunarodnim sudjelovanjem koji je prošli vikend uspješno održan u Osijeku.

Budući da je dr. Kesak Ursić i autorica dvaju romana, susret će završiti neformalnim razgovorom o njezinim romanima Par savjeta za udaju do četrdesete i Nedovršena lista. U Ordinaciju u knjižnici dobrodošli su svi građani zainteresirani za unaprjeđenje vlastita zdravlja i zdravlja svojih bližnjih. Stranica prilagođena ispisu