Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 05. 08. 2020.
47. Kolonija kip...
Ljeto u dvorištu...
Unikom: Na Dan p...
Portastična srij...
Ferragosto JAM #...
čet 06. 08. 2020.
47. Kolonija kip...
Ljeto u dvorištu...
Art club Osijek:...
Muzej likovnih u...
Ferragosto JAM #...
pet 07. 08. 2020.
47. Kolonija kip...
Ljeto u dvorištu...
Art club Osijek:...
Memories Club Os...
Ferragosto JAM #...
sub 08. 08. 2020.
47. Kolonija kip...
"Hodanjem d...
Art club Osijek:...
SF Coffee House ...
Ferragosto JAM #...
ned 09. 08. 2020.
Ferragosto JAM #...
pon 10. 08. 2020.
GISKO: Izložba r...
Dokkica: Otvoren...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Peti po redu WineOs opravdao očekivanja!


[FOTO] Počelo je peto izdanje WineOs - Osijek wine festa [2019.]


Ostalo je još samo tjedan dana do početka petog WineOS-a


Najveći vinski festival na istoku Hrvatske, WineOS, ove će zime doživjeti svoje peto izdanje. Glavni promotivni događaj u vinskoj regiji Slavonija i Podunavlje donosi mnogo noviteta, a, prema riječima organizatora, udruge "Dekanter", sve je spremno za još jedan vinski spektakl.

Podsjećamo kako će WineOS 5 donijeti mnogo noviteta. Svakako najvažnije promjene su nova, ekskluzivnija lokacija, konkretno restoran "Muzej Okusa", te novi termin na samom početku nove kalendarske godine. Tako će se ovaj festival održati 11. i 12. siječnja 2019. godine.

To, konkretno, znači da će vinoljupci, po svršetku uživanja u blagdanima i proslave u "najluđoj noći", nakon kratkog odmora imati priliku uživati u najboljim vinima istoka Hrvatske te brojnih gostiju iz regije i šire. WineOS će ujedno biti i odlično zagrijavanje za najvažniji vinski datum u kalendaru, blagdan Svetoga Vinka, koji je desetak dana kasnije.

Posjetitelji će ponovno moći uživati u vinima najvažnijih vinarija iz regije Slavonija i Podunavlje, gostiju iz drugih hrvatskih regija, ali i onih iz susjednih zemalja. Osim vinara, izlagat će i proizvođači raznih delicija, suhomesnatih proizvoda, sireva, rakija i slastica, mahom s našeg područja. Lokalni proizvođači Osječanima i njihovim gostima i ove će se godine predstaviti zahvaljujući pomoći Osječko – baranjske županije.

Festival će i ove godine pratiti program radionica koje su već sada izazvale veliko zanimanje publike. Dapače, veći dio edukativnih predavanja, koja je ponovno osmislio poznati vinski bloger Željko Garmaz, već je do kraja rezerviran. Ono što organizatore posebno veseli je činjenica da se za njih predbilježio velik broj ljudi iz raznih dijelova Hrvatske i susjednih zemalja što pokazuje kako su i termin i teme izuzetno privlačni.

Ulaznice za festival prodaju se po cijeni od 80 kuna i već ih je sada moguće nabaviti u Vinoteci "Vinita" u Strossmayerovoj 21. Tamo možete nabaviti i ulaznice za radionice na kojima još ima slobodnog mjesta, a njihova je cijena 50 kuna. Festival će oba dana biti otvoren za posjetitelje od 15 do 21 sat.

Program:

Petak, 11. siječnja 2019.
13:30 – 19:00 sati - stručna predavanja i radionice
15:00 – 16:00 sati - B2B (za izlagače i vinske profesionalce)
16:30 – 17:00 sati - svečano otvorenje festivala
15:00 – 21:00 sati - festival otvoren za javnost, vinske radionice, vođene degustacije

Subota, 12. siječnja 2019.
12:30 – 19:00 sati - stručna predavanja i radionice
15:00 – 21:00 sati - festival otvoren za posjetitelje (vinske radionice, vođene degustacije)

Stručna predavanja i radionice:
- Renomirani stručnjaci i predavači
- Teme relevantne, zanimljive i izuzetno atraktivne
- Kušanje vina (masterclass, pop-up tasting,...)
- Sljubljivanje hrane i vina

Radionice (Rezervacije: wineos.festival[at]gmail[dot]com)
Petak, 11. siječnja 2019.
13:30 sati - NEKI NOVI PELJEŠAC-MODERNOST SMJENJUJE TRADICIJU Moderator: Željko Garmaz. 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Skriveno: 
Kroz desetak vina, od baznih plavaca do sjajnih selekcija i reserva, mladi vinari iz Donje Bande i Potomja pričat će o nekom novom Pelješcu koji ne nudi više samo džemaste, visokoalkoholne i prezrele Dingače i Postupe nego osluškuju bilo javnosti i proizvode fina i uglađena vina zbog kojih se Pelješac s razlogom smatra – carstvom vina! Na radionici, koja je po rasporedu u petak u 13,30 sati, bit će nazočni Boris Mrgudić, Boris Violić Matuško, Baldo Kangjera, Domo Antunović i Mateo Vicelić, a sve će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije. E da, sretnici koji na vrijeme rezerviraju svoje mjesto na radionici imat će izuzetnu priliku kušati dva vrlo rijetka Imperatora, „društveno vino“ koje desetak peljeških vinara već osam godina proizvode i pripremaju na vrlo tradicionalan način i time pokazuju zahvalnosti svojim vinskim korijenima.

15:30 sati - VRANAC NIJE SAMO ZA TOPLA PODNEBLJA! Moderator: Željko Garmaz, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Skriveno: 
Na Fruškoj gori ga rade kao rose, u kupažama gdje čini 30 ili 50 posto, dok u Iloku i Erdutu dvoje vinara proizvode sortno vino od – vranca! Time se pokazuje da baš i ne vrijedi ono uvriježeno mišljenje kako je vranac sorta koja nije za kontinent, jer pripada toplim podnebljima Makedonije, Crne Gore, Hercegovine… Na radionici će gostovati kultni makedonski vinar Antonio Brzanov, poznat po izrazito moćnim vrancima vrlo izraženih tanina, koji će prvi put kušati kontinentalne vrance svojih kolega s Fruške gore, Iloka i Erduta te komentirati njihove dobre i loše strane. Na radionici će gostovati vinari Aleksandar Tadić iz vinarije SAlaxia, Vladimir Dragičević iz vinarije Tri međe i oblak, Zlatko Bošnjak iz iločke vinarije TRS te Ivo Brzica iz erdutske vinarije Brzica, a sve će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

16:30 sati - VINSKI INDIANA JONES Moderator: Ivica Dobrinčić, Željko Garmaz Vrijeme početka: 16:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Skriveno: 
Ivica Dobrinčić se može pohvaliti da je upravo svojim loznim cijepovima obnovio kompletne vinograde na Krku i prekoputnom Vinodolu. Da nije bilo njega i zanesenosti istraživanjem starih sorti na izdisaju, danas ne bi znali što je trojišćina ili sansigot. Pozicionirao je Krk na značajno mjesto vinske karte Hrvatske, a za sansigotom su poludjeli u SAD-u, gdje Ivica šalje pola svoje proizvodnje te sorte. Na radionici će se moći kušati žlahtina iz 2018. i 2017. godine, rosé od trojišćine, sansigoti iz 2015., 2013., 2011. godine… Kultni vinar iz Vrbnika će, naravno, osobno pričati o svojim vinima, a radionicu, koja je po programu u petak, 11. siječnja u 17,00 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

17:30 sati - DUNAVSKI CHARDONNAY IZ BARANJE I ERDUTA – HRVATSKI ODGOVOR NA CHABLIS Moderator: Jasna Antunović, Suzana Zovko, Željko Garmaz Vrijeme početka: 17:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Skriveno: 
Vinski David, Jasna Antunović, i vinski Golijat, Vina Belje, mogu se pohvaliti da je u njihovim vinogradima najuspješnija sorta – chardonnay. Vina Belje su se donedavno mogli pohvaliti da su u Hrvatskoj imali najveći vinograd chardonnaya, čak 60 hektara u komadu! Platina na Decanteru za Jasninu Graševinu nekako je u drugi plan bacila njezine chardonnaye za koje mnogi tvrde da su čak i bolji od graševine. I beljski i Jasnini vinogradi su pored Dunava pa se opravdano može reći da je ta moćna rijeka u svoje naručje u Baranji i Erdutu prihvatila ovu najpopularniju svjetsku sortu i omogućila joj najveće domete baš na istoku Hrvatske. O chardonnayima iz 2006., 2011., 2013., 2015., 2016. i 2017. godine govorit će Suzana Zovko, glavna enologinja Belja, i Jasna Antunović iz Vinarije Antunović, a sve će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

19:00 sati - HRVATSKO VINSKO BLAGO GENIJA IZ HRNJEVCA Moderator: Ivan Enjingi, Željko Garmaz Vrijeme početka: 19:00 sati, POZIVNICA, broj mjesta: 20
Skriveno: 
Kad je svojedobno, na prvom Decanterovom ocjenjivanju vina, prije 11 godina, Ivan Enjingi trijumfirao sa svojim Venjem i zasluženo ponio titulu svjetskog prvaka, u časopisu Decanter osvanuo je tekst o njemu naslovljen: Hvala Bogu za hrvatska bijela vina! Svašta se poslije toga događalo u njegovom životu, preživio je nalet vlaka, najdraži konj ga oborio i nagazio, ali nakon svega bi ustajao i postajao sve čudesniji. Prošle godine je na WineOs-u izazvao ovacije 56 okupljenih sretnika na radionici na kojoj je predstavio aktualna vina s pokojim izletom u prošlost. Ovaj put „čika Ivo“ ide daleko u prošlost, moći će se kušati upravo njegovo šampionsko Venje iz 1998. godine, graševina iz 1994. ili 1990. godine, Zweigelt iz 1991. godine (kad nije bilo struje u vinariji!) ili 1985. godine, a na popisu je ukupno 14 nevjerojatnih bisera!!! Veliki vinar iz Hrnjevca će, naravno, osobno pričati o svojim vinima, a radionicu, koja je po programu u petak, 11. siječnja u 18,30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.


Subota, 12. siječnja 2019.

12:30 sati - ZAPJENJENA GRAŠEVINA Moderator: Željko Garmaz Vrijeme početka: 12:30 sati; 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Skriveno: 
Otkako su se počeli proizvoditi pjenušaci od graševine, a to nije bilo tako davno, vinski znalci su konačno dobili potvrdu da ta najpopularnija sorta u Hrvatskoj nije kraljica nego – carica hrvatskih vinograda! Danas se u čak sedam hrvatskih vinarija pjenušac proizvodi od čiste graševine, a u tri vinarije pjenušac se zove – Grasecco! O svojim iskustvima u proizvodnji pjenušca od graševine govorit će Davor Zdjelarević, difuzni vinar iz Zagreba, Miroslav Palinkaš iz vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Goran Josipović iz vinarije Pjenušci i vina iz Požege, Ivan Marinclin iz Kutjeva d.d., Ivana Nemet iz PP Orahovice, Ivica Perak iz Vinarije Perak i Antonija Čeme iz Feravina. Radionicu, koja počinje u subotu, 12. siječnja u 12,30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjige Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

14:00 sati - ČISTA PRIRODA, VINA BEZ KOMPROMISA! Moderator: Željko Garmaz Vrijeme početka: 14:00 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20

Skriveno: 
U regiji je sve više vinara koji su se u potpunosti okrenuli organskoj proizvodnji vina. U nekim slučajevima se brutalno ide u ekstrem te se, primjerice, teran macerira 365 dana, a i u boce ide – bez imalo sumpora. O tom svom iskustvu pričat će Danijel Bastijančić iz vinarije Lunika u Istri, kao što će svoja iskustva s maceriranjem škrleta prenijeti Ivan Kosovec, Denis Bogoević Marušić će ispričati što je napravio da se njegov grk s Pelješca panegirično proglasi vinom godine, Bojan Baša iz Beograda će posvjedočiti vlastito iskustvo o beskompromisnom i u potpunosti prirodnom pristupu vinogradu na Fruškoj gori, a Aleksandar Todorović iz Ražnja će objasniti zašto ga svi u čudu gledaju zbog župljanke. Naravno, priču će pratiti sjajna vina vinara koji će osobno nazočiti radionici – Grk iz 2017. i Križ Plavac mali 2016,, Škrlet Selekcija iz 2011. i Škrlet Selekcija iz 2017. godine, Pinot sivi Jantar iz 2013. te Viaggio Lungho 2015. (malvazija) i Carbun 2015. (teran), kao i oranž malvasija Petra Crvika, proizvedena u samo 600 boca! Radionicu, koja je po rasporedu u subotu u 14 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

15:30 sati - VELIKA VERTIKALA ČAROBNOG MJESEČARA Moderator: Josip Brkić, Željko Garmaz Vrijeme početka: 15:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Skriveno: 
Josip Brkić, dobri čovjek iz Čitluka kojeg vinski znalci doživljavaju kao kultnog hercegovačkog vinara, još uvijek je jedini biodinamičar iz hercegovačkog krša. Njegov čarobni Mjesečar, koji se u najboljim godinama proizvede tek u nekoliko stotina butelja, prvi, a vjerojatno i posljednji put bit će moguće kušati na radionici na kojoj će biti predstavljena kompletna vertikala tog slavnog vina. Sretnicima koji požure i rezerviraju svoje mjesto Josip Brkić će osobno pričati o Mjesečaru iz 2016., 2015., 2012., 2011. i 2008. godine, a iznimnu čast svima koji dođu Josip će ukazati pružanjem mogućnosti da kušaju vrlo rijetki Crveni Mjesečar iz 2008. godine. Radionicu, koja je na programu u subotu 12. siječnja u 15,30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

17:00 sati - BISERI ARHIVA ILOČKIH PODRUMA Moderator: Vera Zima, Željko Garmaz Vrijeme početka: 17:00 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Skriveno: 
Vina Iločkih podruma su posljednjih godina najnagrađivanije hrvatska vina, a vinarija - najnagrađivanija hrvatska vinarija. Traminac ledena berba 2007 je u konkurenciji od 550.000 vina iz cijelog svijeta zauzeo 19. mjesto. Nakon tog uspjeha, taj traminac je završio u arhivi Iločkih podruma i veliki privilegij je uopće dobiti mogućnost kušati ga. E, tu priliku će dobiti sretnici koji dođu na predstavljanje „bisera arhiva Iločkih podruma“, a uz proslavljenu ledenu berbu kušat će se i iznimno rijetki traminac iz 1982. te iz 1999. godine, kao i rajnski rizling iz 2006. i graševina iz 2008. godine. Ovo su događaji koji se ne smiju propustiti. O vinima će u subotu, 12. siječnja u 17 sati, govoriti Vera Zima, glavna enologinja Iločkih podruma, a radionicu će moderirati Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjige Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.

18:30 sati - VELIKA VERTIKALA DINGAČA VEDRANA KIRIDŽIJE Moderator: Vedran Kiridžija, Željko Garmaz Vrijeme početka: 18:30 sati, 50,00 kuna, broj mjesta: 20
Skriveno: 
Kad je Vedran Kiridžija nedavno u Zagrebu na festivalu Vinocom u Esplanadi ponudio na kušanje svoje čuvene Dingače stare i 20 godina, vinski kritičari su uzviknuli da je on hrvatski pandan vinarima iz Burgundije. U odnosu na Zagreb, Vedran će u Osijeku ponoviti samo dva vina, Tajano iz 2016. te Dingač iz iste godine, dok će popis preostalih Dingača biti u potpunosti drukčiji – Dingač iz 2013., 2007., 2002. i 1996. godine. Veliki pelješki vinar, kojeg stručnjaci smatraju ponajboljim proizvođačem Dingača, osobno će predstaviti svoja vina, a radionicu, koja je po programu u subotu, 12. siječnja u 18,30 sati, moderirat će Željko Garmaz, vinski pisac i autor knjiga Vinske priče Slavonije i Hrvatskog Podunavlja i Vinske priče Dalmacije.


Nagradna igra
Portal Osijek031.com poklanja 2x1 ulaznicu za WineOs 2019. - Osijek Wine Fest vjernim korisnicima portala. [Ulaznica vrijedi samo za petak]

Sudjelovati možete:
1] ispunjavanjem obrasca ispod i klikom na gumb "Like" na vrhu ovog članka
2]u Facebook komentar, par centimetara ispod, upišite "Osijek031.com me vodi na WineOs 2019. - Osijek Wine Fest!"
[bit će nam drago ako se prijavite na oba načina (povećavate mogućnost dobitka)!]


Nagradna igra je završena, a sretni dobitnici su:
Ines Jelić
Siniša Šalamun


Dobitnici će u roku 24 sata na e-mail adresu navedenu prilikom prijave primiti obavijest/upute o preuzimanju nagrade. U slučaju nedobivanja e-maila s obavijesti, molimo Vas da nam se obratite na e-mail redakcije!

Dobitnici čestitamo, a ostalima želimo više sreće u nekoj od sljedećih nagradnih igara na portalu Osijek031.com!Propustili ste? Pogledajte i..
[FOTO] Osijek Wine Fest 2017. - Izvrsna vina i delicije u Esseker centru
[FOTO] Osijek Wine Fest 2015. - Izvrsna vina i delicije u Muzeju Slavonije
[FOTO] Osijek Wine Fest 2014. - Kultura stola, vina i hrane u Muzeju Slavonije


 Stranica prilagođena ispisu

Prodajem čistokrvno mu...
Beogradjanin, 37 godin...
Pomeranski SPIC stenci...
ONLINE INSTRUKCIJE PUT...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:143

Registrirani online (1): Redakcija 031