Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pon 15. 10. 2018.
Kino Urania [11....
CineStar Osijek ...
Mjesec hrvatske ...
ŠUS "Svjetl...
KLUB 60+: Medici...
uto 16. 10. 2018.
Kino Urania [11....
CineStar Osijek ...
Mjesec hrvatske ...
Građevinski faku...
GISKO: Predstavl...
sri 17. 10. 2018.
Kino Urania [11....
CineStar Osijek ...
Mjesec hrvatske ...
Ekonomski fakult...
Humanitarna udru...
čet 18. 10. 2018.
Tvrđa: Prošetajm...
GISKO: Predstavl...
Mjesec hrvatske ...
Portanova postaj...
72 sata bez komp...
pet 19. 10. 2018.
Međunarodna konf...
ISKRA waldorfska...
Mjesec hrvatske ...
Filozofski fakul...
72 sata bez komp...
sub 20. 10. 2018.
Organicos - Cent...
ISKRA waldorfska...
Mjesec hrvatske ...
Filozofski fakul...
72 sata bez komp...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Šesto predavanje programa “Sveučilišni ponedjeljak u GISKO-u” održat će u ponedjeljak 15. listopada 2018. godine s početkom u 19:00 sati u prostoru Američkog kutka Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Predavanje „Nadrealno i svakidašnje u teatru figura Zlatka Boureka“ održat će Saša Došen.

Opis predavanja:
S ciljem demarginalizacije lutkarstva u okviru kazališne umjetnosti, uspostavljanja dijaloga među kazališnim umjetnicima i otvaranja prostora znanstvenog diskursa o lutkarstvu i likovnim aspektima izvedbene umjetnosti, predstavljene su odabrane lutkarske predstave Zlatka Boureka namijenjene odrasloj publici u kojima Bourek, uz vizualni identitet, potpisuje i režiju. Sâm Bourek svoje lutkarske predstave namijenjene odrasloj publici određuje kao teatar figura kako bi ih i terminološki suprotstavio zabavnim, didaktičkim lutkarskim igrokazima za djecu.

Likovnost kao dominantno dramaturško načelo u svojoj mješavini nadrealnog i svakidašnjeg osnovno je obilježje Bourekovih lutkarskih predstava za odraslu publiku. U teatru figura Zlatka Boureka, dosljednom primjenom funkcionalne likovne dramaturgije proizišle iz elementarnih tvoritelja značenja u okviru izvedbe, nadnormalno kao kazališna norma nadilazi oponašanje života i stvarnosti.

O predavaču:
Saša Došen diplomirala je grafički dizajn (specijalizirala animirani film) na Central St Martins College of Art & Design u Londonu. Doktorat znanosti stječe na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu obranivši rad naslovljen “Poetika groteske u teatru figura Zlatka Boureka”. Profesionalno se bavi kazališnim oblikovanjem (kostimografija, scenografija, oblikovanje i izrada maski i lutaka), grafičkim oblikovanjem, ilustracijom, te 3-D instalacijama. Kao autorica likovnih rješenja za kazališne produkcije surađivala je s HNK u Osijeku, Dječjim kazalištem Branka Mihaljevića u Osijeku, Gradskim kazalištem Joza Ivakić u Vinkovcima, Kazalištem Virovitica, Gradskim kazalištem Požega, Gradskim kazalištem Trešnja u Zagrebu i Zagrebačkim kazalištem lutaka.

Od 2007. zaposlena je na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku. Bila je predsjednica radnog tima koji je izradio studijski program Preddiplomskog sveučilišnog studija kazališno oblikovanje. Od 2015. godine voditeljica je navedenog studija te diplomskih sveučilišnih studija Kostimografija, Scenografija i Oblikovanje i tehnologija lutke na osječkoj Akademiji.

Za svoj rad na području lutkarstva primila je 2011. godine Nagradu za najinventivniju, likovno najdosljedniju te najoriginalniju kreaciju lutaka za predstavu U potrazi za čudovištima na 23. Susretu lutkara i lutkarskih kazališta Hrvatske.

Godine 2015. nominirana je za Nagradu hrvatskog glumišta za najbolju kazališnu kostimografiju u predstavi 260 dana.

U osobnom radu kao i u radu sa studentima teži razvijanju analitičkog mišljenja, istraživanju, propitivanju vlastitih konceptualnih i likovnih rješenja kroz eksperiment, simboličko, provokaciju i uranjanje u ludičku realnost koja prevazilazi okvire konvencionalnog i pomiče granice umjetnosti, dizajna i likovnosti izvedbene umjetnosti, te artikuliranom sintetiziranju ideja pretočenih u vizualni rječnik u (bilo kojem) mediju koji je primjeren komuniciranoj ideji. Stranica prilagođena ispisu

Registracija je bespla...
★☆★ ...
Dobijte dnevni dohodak...
Traži se Konobar - Kon...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:120

Registrirani online (1): Redakcija 031