Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
pet 19. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
ZOO vrt Osijek: ...
Društvo Waldinge...
Dokkica: Ljetna...
sub 20. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
"Hodanjem d...
Belišće: "Č...
Večer vina &...
ned 21. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
3. Bizovačka bic...
XCO Banovo brdo ...
Copacabana: Popu...
pon 22. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
AIESEC Osijek: T...
Crveni križ Osij...
Humanitarna udru...
uto 23. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
AIESEC Osijek: T...
Crveni križ Osij...
Tržnica Osijek: ...
sri 24. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
AIESEC Osijek: T...
Crveni križ Osij...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U četvrtak, 11. listopada 2018. godine s početkom u 19:00 sati u Muzeju likovnih umjetnosti održat će se otvorenje izložbe Ivan Doroghy "Prizori". Kustos izložbe: mr. sc. Daniel Zec,

Skriveno: 
O izložbi i djelu
Akademski slikar-grafičar i grafički dizajner Ivan Doroghy predstavlja se u Muzeju likovnih umjetnosti u Osijeku svojom petom samostalnom izložbom, naslovljenom „Prizori“. Izložba prikazuje najrecentnije radove Ivana Doroghyja, crteže izvedene u tehnici tuša na papiru, nastale 2018. godine. Crteži se nadovezuju na nekoliko godina ranije predstavljen stilsko-morfološki sustav autorova povratka temeljnom mediju likovne umjetnosti, na granici između figuracije i apstrakcije, razvijajući i propitujući isti primjenom drugačijih tehničkih postupaka u pravcu snažnije ekspresivnosti. Likovno-poetski sukus novog ciklusa radova Ivana Doroghyja je crtež, izveden kistom i četkom te oformljen energičnom gestom, koja je u ravnovjesju spontanosti i promišljenosti. Motivi kadrirani u središtu okvira kompozicije govore snažnim kontrastom crnog na čisto bijeloj podlozi te dinamičnom energijom linija i ploha.


O UMJETNIKU

Ivan Doroghy, akademski slikar grafičar, grafički dizajner
Redovni profesor na Studiju dizajna Arhitektonskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu
Rođen 1951. u Osijeku.
1971. – 1973. studirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, na Odsjeku povijesti umjetnosti i arheologije.
1972. upisao studij na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, gdje je diplomirao 1976. na grafičkom odsjeku u klasi Ante Kuduza.
Od 1976. aktivno se bavi profesionalnim grafičkim dizajnom oblikujući knjige i plakate.
Od 1977. i narednih desetak godina profesionalno djeluje i na oblikovanju omladinske štampe (tjednici Polet i Studentski list, časopis Pitanja) te kasnije dnevnih novina (Vjesnik, Glas Slavonije, Nedjeljna Dalmacija, Start).
Bio je višegodišnji suradnik – art direktor u nekoliko hrvatskih marketinških agencija.
Četiri godine vodio je samostalni studio za grafički dizajn.
Član je strukovnih udruženja: Hrvatskog društva dizajnera, Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti Hrvatske i Međunarodne asocijacije za odgoj putem umjetnosti – INSEA.
U dva mandata obnašao je funkciju predsjednika Udruženja likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti hrvatske – ULUPUH.
Obnašao je funkciju predsjednika organizacijskog odbora Međunarodne izložbe grafičkog dizajna u Zagrebu – Zgraf 6.
Kao profesionalni dizajner specijalizirao se u području dizajna tržišnih komunikacija.
Na dugom popisu klijenata za koje je oblikovao razna komunikacijska sredstva su poslovni subjekti poput: INA, Hrvatska turistička zajednica, Hrvatski olimpijski odbor, Turistička zajednica grada Zagreba, European Coastal Airlines, Splitsko dalmatinska županija, Grad Osijek, Županija osječko-baranjska, Institut za društvena istraživanja, British Council, Hrvatska udruga poslodavaca...
Svoje profesionalno iskustvo iskazao je i u radu mnogih žirija za izbor najboljih dizajnerskih rješenja. U dva navrata bio je član žirija za izbor Hrvatskog paviljona na Svjetskim izložbama u Japanu i Koreji, Vizualnog identiteta Instituta Ruđer Bošković, Hrvatske Lutrije, Hrvatskog Zavoda za zdravstveno osiguranje, Memorijalnog centra vukovarski Vodotoranj, CROPACK izbor dizajna ambalaža.
Uz grafički dizajn paralelno radi i u području umjetničke grafike i crteža.


ODLOMCI IZ PREDGOVORA U KATALOGU IZLOŽBE

Vraćajući se slikarstvu, nakon višedesetljetnoga posta na tome području, odnosno u međuvremenu sustavnoga bavljenja isključivo dizajnom, Ivan Doroghy se ovom zgodom predstavlja serijom velikih crno-bijelih crteža, koji imaju karakter upravo slikarskog ovladavanja prostorima inače neutralnoga kadra. Riječ je o dosljednom provođenju unaprijed postavljenoga elementarnog programa, koji pak u neposrednoj manuelnoj izvedbi uvijek zadobija nove i često iznenađujuće ili neslućene vizualne ishode. Moglo bi se kazati kako je umjetnik težio esencijalizmu i minimalizmu znakova i tragova, a kako gestualna intervencija pritom nužno unosi faktor emotivne participacije i pripitomljenog slučaja. Na prvi pogled može izgledati paradoksalnim odnos između relativno strogog, mentalno zasnovanog programa i prividno opuštene, nekontrolirane, automatske grafije, ali smatramo da se iz navedene polarizacije stvara baš plodna napetost, dobija živost oblika koji moraju posvjedočiti i svoje podrijetlo u koherentnoj zamisli i svoj izgled u slobodi improvizacije.
(…)
Prethodeću je izložbu ovoga autora znalački predgovorom popratio neprežaljeni nam kolega i Doroghyjev prijatelj Vlastimir Kusik, te je njezin kreativni saldo dosjetljivo izrazio sintagmom „Prizori privida prolaznosti“. Golema je šteta i gubitak što i ovu izložbu neće moći popratiti obećani Kusikov tekst, jer nitko poput njega nije u stanju obuhvatiti cjelinu Doroghyjeva opusa, uspostaviti amplitudu između njegovih početaka i aktualnih dometa, ocrtati kontekst između povijesnoumjetničke formacije, dizajnerske kreacije i crtačko-slikarske akcije. Naslanjajući se donekle na Kusikova stajališta i dugotrajnu empiriju, pozdravljam Doroghyjev povratak temeljnom likovnom mediju i apostrofiram ostvarene oblikovne intenzitete, karakterizirajući ih kao „Prizore primarne postojanosti“.

Tonko Maroević
 Stranica prilagođena ispisuDobar dan, Jeste li...
Prodajem motornu kosil...
Tražimo mehaničare za ...
Ustupam dvostruko grob...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:97

Registrirani online (): Nitko