Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
ned 17. 02. 2019.
HNK u Osijeku [1...
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
Francuska Alijan...
I ovog vikenda p...
pon 18. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
Festival jezika ...
GISKO: Svečano u...
uto 19. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
sri 20. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Kino Urania [14....
CineStar Osijek ...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
čet 21. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Belišće: Glazben...
Kino Urania: Pre...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
pet 22. 02. 2019.
Udruga za podršk...
Centar za pružan...
PsihOs fest - &q...
Festival jezika ...
Dječje kazalište...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Koncert Laurea Mundi će Hrvatsko pjevačko društvo „Lipa“ iz Osijeka, u okviru programa Osječkoga ljeta kulture 2018., održati u srijedu, 4. srpnja 2018. godine, s početkom u 20,30 sati, u atriju Arheološkoga muzeja u Tvrđi.

Posrijedi je zapravo tradicionalni Godišnji koncert koji Lipa, jedan od najtrofejnijih i najboljih pjevačkih zborova u Hrvatskoj, redovito održava krajem svake sezone. No, ovaj će koncert biti poseban jer je posvećen obilježavanju novoga velikog međunarodnog uspjeha Društva, ostvarenoga na susretu svjetskih zborskih laureata 3. International Choral Celebration and Laurea Mundi, koji je od 18. do 22. svibnja 2018. godine održan u mađarskoj prijestolnici Budimpešti.

Podsjetimo, na tom velikom i važnom međunarodnom zborskom događaju okupilo se 28 sjajnih i višestruko nagrađivanih pjevačkih zborova iz 11 zemalja svijeta, a lipašice i lipaši dobili su počasno mjesto uspješno se predstavivši brojnoj publici na čak pet nastupa na različitim lokacijama u Budimpešti, uključujući i svečani koncert otvaranja (Opening Concert). Pri tome najveća je atrakcija i čast bila gala izvedba cjelovitoga oratorija Messiah Georga Friedricha Händela, jednoga od glasovitih djela za soliste, zbor i orkestar. U velikoj i prekrasnoj Müpa National Concert Hall, uz četvero vokalnih solista i uz instrumentalnu pratnju orkestra Budafoki Dohnanyi Zenekar, zajednički ga je otpjevalo oko 400 izabranih pjevača iz više zemalja, među kojima i 60-ak lipašica i lipaša. Svojom sjajnom izvedbom oduševili su više od 1500 posjetitelja koji su im priredili višeminutne ovacije. Posebno lijepo iznenađenje uslijedilo je na gala svečanosti zatvaranja, kada su organizatori i stručno povjerenstvo susreta, oduševljeni izvedbama, Lipi dodijelili titulu svjetskih zborskih laureata s najvišom pohvalom (Laurea summa cum laude) i medalju za izvrstan umjetnički doseg.

Zbog svega navedenoga ovaj nastup nosi prigodan naziv Laurea Mundi, a njegov program čine pjesme koje je Lipa u različitim prigodama izvodila tijekom boravka u Budimpešti. Na koncertu će lipašice i lipaši, a cappella ili uz pratnju nekoliko instrumenata (klavir, cajon bubanj, viseće zvono), otpjevati 15-ak raznovrsnih i stilski različitih skladbi domaćih i inozemnih skladatelja Tako će uz, primjerice, izabrane zborske dijelove iz oratorija Messiah, lipašice i lipaši otpjevat će i nekoliko atraktivnih, ležernijih i opuštenijih pjesama, idealnih za ljetno doba. Ulaz je slobodan.

Zborom će, naravno, ravnati dugogodišnja dirigentica prof. Valerija Fischbach, a program je pripremljen u suradnji s kodirigenticama, prof. Ozanom Tomić i prof. Lidijom Neznanović. Zahvaljujemo se Gradu Osijeku i Organizacijskom odboru Osječkoga ljeta kulture na uvrštavanju u ovogodišnji program te Muzeju Slavonije na ustupanju prostora za koncert. Stranica prilagođena ispisu