Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 23. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
Humanitarna udru...
Kino Urania [18....
CineStar Osijek ...
sri 24. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
Humanitarna udru...
Kino Urania [18....
CineStar Osijek ...
čet 25. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
Humanitarna udru...
CineStar Osijek ...
pet 26. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
Humanitarna udru...
CineStar Osijek ...
Arheološki muzej...
sub 27. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
Poganovci: 9. Fi...
CineStar Osijek ...
Caffe bar Ecola:...
ned 28. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
CineStar Osijek ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Od 20. do 23. ožujka 2018. u Osijeku će se održati 8. međunarodna revija lutkarstva – Lutkokaz na kojoj ćete i ove godine sasvim besplatno moći pogledati pomno odabrana domaća i međunarodna gostovanja te najbolje od ispitnih produkcija iz lutkarstva, studenata glume i lutkarstva UAOS-a.

Vođen krilaticom „Animacija bez granica“, ovogodišnji Lutkokaz, u organizaciji Umjetničke akademije u Osijeku i Fakulteta za odgojne i obrazovne znanosti, spaja tradiciju i suvremenost, putem ispitujući granice animacije.

Boje vrhunske tradicije brani Dávid Fekete čije je kazalište 2013. godine proglašeno najboljim uličnim teatrom u Mađarskoj. Dávid stiže s tradicionalnim mađarskim lutkarskim junakom Vitézom Lászlóm s kojim će uveseljavati publiku na ulicama Osijeka. Za suvremeni izričaj zaduženi su gosti iz Slovenije, kazalište Moment s predstavom Viktorija 2.0 u režiji Zorana Petroviča. Predstava na zanimljiv način spaja izvođača, lutku i predmet, i sve to u zagrljaju novih tehnologija.

Fekete i Petrovič na Lutkokazu će biti u dvostrukim ulogama, odnosno održat će i radionice za studente. Njima će se pridružiti hrvatski Talijan Giulio Settimo, bivši student Umjetničke akademije, danas vrsni i nagrađivani glumac i lutkar.

Još nekoliko bivših studenata UAOS, okupljenih u Umjetničkoj organizaciji GLLUGL, imat će važnu ulogu na ovogodišnjem Lutkokazu te će svojom predstavom Dindim, o nježnosti otvoriti reviju. Predstavu su već vidjeli gledatelji na prestižnim festivalima PIF-u u Zagrebu i Međunarodnoj reviji lutkarstva u Rijeci, a ovo će biti njena osječka premijera. Od „gostujućih“ predstava tu je i nova predstava Lutkokazovog vjernog partnera Dječjeg kazališta Branka Mihaljevića, Kradljivica ključeva, kojom će zajedno obilježiti Svjetski dan lutkarstva.

Bez obzira na zanimljiva gostovanja, zaštitni znak Lutkokaza su studentske ispitne produkcije koje će i ove godine biti na visokoj razini, s diplomskim ispitom 5. godine Pleti mi, dušo, sevdah, kao posebnom poslasticom.

UAOS je jedina akademija na ovom području i šire koja njeguje lutkarstvo kao granu umjetnosti. Zato mislim da je naš zadatak da na Lutkokazu pokažemo što je to lutkarstvo i što se sve skriva pod tim imenom. Mi ćemo, kao i dosad, dati sve od sebe, a na gledateljima je da dođu i uživaju“, istaknuo je ovogodišnji umjetnički voditelj revije, Hrvoje Seršić.

Uz predstave i radionice, u sklopu Lutkokaza održat će se predavanja, promocija knjige Aloisa Tománeka Vrste lutaka te izložba lutaka studenata Odsjeka za primijenjenu umjetnost i Odsjeka za kazališnu umjetnost Lutke@UAOS. Kao i dosad, Lutkokaz je svojevrstan poklon Umjetničke akademije svom gradu te su sve predstave i događanja na reviji besplatna.

Program:

Utorak, 20. ožujka 2018.
18:00 sati – UAOS, nastavna zgrada, prizemlje
Svečano otvorenje Lutkokaza, GLLUGL, Varaždin: Dindim, o nježnosti

Srijeda, 21. ožujka 2018.
Svjetski dan lutkarstva
12.30 sati – od pješačkog mosta promenadom do Trga Ante Starčevića
Lutkokazova povorka
13.00 sati – Trg Ante Starčevića
Dávid Fekete, Mađarska: Vitéz László
17.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
UAOS: Kokošja posla
17.30 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Otvorenje izložbe „Lutke@UAOS“
18.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku
Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku: Kradljivica ključeva
Svečano obilježavanje Svjetskog dana lutkarstva

Četvrtak, 22. ožujka 2018.
9.00 sati – Prosvjetno-kulturni centar Mađara u Republici Hrvatskoj, Dávid Fekete, Mađarska: Vitéz László
17.00 sati – Galerija Kazamat, UAOS: Zlogrba
18.00 sati – UAOS, Mjesto za dvoje
20.00 sati – UAOS, Moment, Slovenija: Viktorija 2.0

Petak, 23. ožujka 2018.
17.00 sati – UAOS: Tko si ti?
18.00 sati – UAOS: Pleti mi, dušo, sevdah
20.00 sati – Dječje kazalište Branka Mihaljevića u Osijeku, UAOS: Program za zatvaranje Lutkokaza, Rođenje Atene + Puppet dance + Fifilačukogesa Stranica prilagođena ispisu