Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 14. 11. 2018.
GISKO: Mjesec hr...
Građevinski faku...
Kino Urania [8.-...
CineStar Osijek ...
9. Dani austrijs...
čet 15. 11. 2018.
GISKO: Mjesec hr...
Građevinski faku...
GISKO: Snižena v...
Tržnica Osijek: ...
9. Dani austrijs...
pet 16. 11. 2018.
Udruga Breza: Fi...
Lean on Yourself...
18. Performance ...
Rektorat: Simpoz...
9. Dani austrijs...
sub 17. 11. 2018.
1. Simpozij udru...
Humanitarna udru...
18. Performance ...
Rektorat: Simpoz...
Campus caffe Osi...
ned 18. 11. 2018.
Mall Osijek: Stu...
18. Performance ...
pon 19. 11. 2018.
Đakovo: Konjička...
Muzej likovnih u...
Glazbena škola F...
Monodrama "...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U Muzeju Slavonije otvorena izložba "105 godina kina Urania"


U subotu, 9. prosinca 2017. godine u Muzeju Slavonije bit će otvorena izložba "105 godina kina Urania". Početak je u 12 sati.

Zgrada kina Urania sagrađena je, u samo šest mjeseci, 1912. godine na sjeverozapadnom uglu osječkog secesijskog bloka na zemljištu na kojem se od 1884. do 1905. godine nalazila remiza osječkog konjskog tramvaja. To atraktivno gradilište – nasuprot monumentalnoj Trgovačko-obrtničkoj komori za Slavoniju – kupila je 1905. Mathilda Gillming i obvezala se da će na njemu podići dvije jednokatne kuće. Prva monumetalna uglovnica Gillming-Hengl sagrađena je 1906. godine, a drugo gradilište ostalo je neizgrađeno sve do kraja 1911. godine kada su datirani prvi nacrti za zgradu kina na toj lokaciji.

Projektant monumentalne secesijske zgrade kina Urania i visokoprizemne Lože bio je osječki arhitekt i slobodni zidar Viktor Axmann.

Kopanje zemlje za temelje zgrade započeto je na slobodnozidarsku Novu godinu 1. ožujka 1912., kamen temeljac postavljen je 15. ožujka, a prva kinopredstava održana je 19. rujna 1912. Nedugo nakon otvorenja zgrade osječke Uranie i kino d. d. arhitekt Axmann izložio je nacrte ove zgrade na Prvoj međunarodnoj kino izložbi u Wienu gdje je 24. listopada 1912. primio Izložbenu diplomu sa srebrnom medaljom koje se čuvaju u Muzeju Slavonije. Dana 9. prosinca 1912. osječki su se slobodni zidari sastali u prostorijama kina Urania i zatražili od Velike Lože Ugarske promaknuće slobodnozidarskoga vjenčića Budnost u pravu i potpunu slobodnozidarsku Ložu Budnost, što im je i odobreno 4. siječnja 1913. godine.

Radove na izgradnji i opremanju kina izvele su sljedeće tvrtke iz Osijeka: stolarske radove Rudolf Kaiser, bravarske radove Franjo Farkaš, Miroslav Eblinger limarske poslove, Izidor Schrettner ličilačke i soboslikarske poslove, te Stjepan Heim staklariju. Centralno grijanje izvela je osječka plinara, parketi su nabavljeni u zagrebačkoj tvornici parketa, a fajansa za opločenje od Armina Schreinera i mozaik od Ivana Marinkovića iz Zagreba. Stolci su nabavljeni u tvrtki Falzzari u Samoboru, a električni namještaj od tvrtke Payer i drug iz Karlovca.

Jednostavno secesijsko pročelje zgrade nosi mnoga skrivena značenja. Kruna slobodnozidarske simbolike sadržana je u secesijski stiliziranom reljefnom prikazu sfinge smještene u vrhu pročelja kina. To fantastično biće predstavlja čuvaricu hrama i simbol je tajnovitosti i budnosti. Sfinga ovdje nije ni malo slučajno, a ima dvojaku ulogu: kao čuvarica tajne, simbolično čuva tajnovitost rada Lože, a kao alegorija budnosti zorno naglašava puni naziv konkretne osječke Lože Budnost.

Nedvosmislena slobodnozidarska simbolika istaknuta je i u metalnim svjetiljkama smještenim na uglu ravnog krova Lože i stubu plakatnog zida kina. U svjetiljkama su izvorno visila tri simbolična slobodnozidarska velika svjetla: kutnik, trokut (Biblija) i šestar.

Kino Urania bilo je slobodnozidarsko sjedište od 1912. do 1924. godine kada je preseljeno na Trenkov trg.

Zgrada kina Urania spada među najznačajnija secesijska ostvarenja u Hrvatskoj i nezaobilazan je primjer u povijesnoumjetničkim pregledima ovog umjetničkog razdoblja.

Izgled kina ovjekovječen je na brojnim razglednicama grada Osijeka, a djelovanje kina može se pratiti proučavanjem plakata osječkih kinematografa i pretraživanjem osječkih dnevnih novina od početka 20. stoljeća do danas.

Temeljeći svoje poslovanje na bogatoj tradiciji i kontinuitetu, današnji vlasnici i uprava Kinematografa Osijek, prilagodivši kino novim tehnologijama i umreživši se u svjetske kinooperatorske mreže i danas osiguravaju Osječanima uživanciju u gledanju svjetskih hitova u starom kinu u CENTRU GRADA. Stranica prilagođena ispisu

Tražimo njegovateljicu...
Sea Ray 320-355 DA,Sun...
★☆★ ...
Na prodaju vrhunski ku...

Moj profil

Korisničko ime:
Lozinka:


Zaboravljena lozinka
Novi korisnik!

Posjetitelji

Ukupno online:56

Registrirani online (): Nitko