Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 20. 02. 2018.
Kino Urania [15....
CineStar Osijek ...
HNK u Osijeku [1...
Mađarska državna...
Trg slobode: Međ...
sri 21. 02. 2018.
Kino Urania [15....
CineStar Osijek ...
HNK u Osijeku [1...
GISKO: Festival ...
SD Gradski vrt: ...
čet 22. 02. 2018.
Info-centar za m...
FERIT: Promocija...
HNK u Osijeku [1...
GISKO: Festival ...
Đakovo: Predstav...
pet 23. 02. 2018.
Odjel za matemat...
FERIT: Promocija...
HNK u Osijeku [1...
GISKO: Festival ...
ISKRA waldorfska...
sub 24. 02. 2018.
Odjel za fiziku:...
Centar osobne mo...
HNK u Osijeku [1...
GISKO: Festival ...
ISKRA waldorfska...
ned 25. 02. 2018.
HNK u Osijeku [1...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Hrvatska Paneuropska unija u suradnji s Međunarodnom paneuropskom unijom organizira međunarodnu konferenciju „Raspad carstava – totalitarni poretci – Drugi svjetski rat – stvaranje Europske unije i schengenske Europe“, uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva vanjskih i europskih poslova, župana Osječko-baranjskoga, gradonačelnika Grada Osijeka te gradonačelnika grada Đakova u Osijeku 20. - 22. listopada 2017. Konferencija će se održati u prostorijama Filozofskoga fakulteta Sveučilišta Josip Juraj Strossmayer u Osijeku, uz sudjelovanje delegacija petnaestak paneuropskih nacionalnih organizacija te delegacija paneuropskih udruga i paneuropske mladeži. Uz konferenciju održat će se i izvještajna Opća skupština Međunarodne paneuropske unije.

Na konferenciji će se raspravljati o stotinu godina od završetka Prvoga svjetskog rata. Nakon velikih razaranja i stradanja, nastupila su dva desetljeća u kojima su se europskim kontinentom širile totalitarne ideologije koje su potom kulminaciju doživjele u Drugom svjetskom ratu. Nakon toga, ideja ujedinjenja Europe bila je odgovor na prijetnje totalitarizma, a europske integracije, povezivanje, suradnja, zajedničko slobodno socijalno tržište i europske institucije najbolja sredstva za obranu mira i demokracije. S druge strane, danas se javlja niz novih izazova pred Europskom unijom i svijetom. Kako gledaju na ta povijesna zbivanja te koje su danas najveće prijetnje europskomu projektu, u svojim će izlaganjima iznijeti: Andrej Plenković, predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Marija Pejčinović Burić ministrica vanjskih i europskih poslova, Alain Terrenoire, predsjednik Međunarodne paneuropske unije, te predsjednici i predstavnici brojnih nacionalnih paneuropskih organizacija, među kojima i predsjednik Njemačke paneuropske unije i dugogodišnji zastupnik u Europskome parlamentu Bernd Posselt, zastupnice u Europskome parlamentu: Dubravka Šuica, Marijana Petir i Anna Zaborska, hrvatski saborski zastupnik Davor Ivo Stier, bivši ministar znanosti i obrazovanja Pavo Barišić, član predsjedništva Međunarodne paneuropske unije Franjo Topić i drugi.

Konferencija ima zadaću osvijetliti suvremena gibanja i perspektive te raspravljati o tome što je pravi paneuropski odgovor na aktualne izazove: kako nastaviti s procesima daljega ustrojavanja i razvoja Europske Unije, kako osigurati gospodarski napredak, socijalnu pravdu i zaštitu prirode u Europi te kako pospješiti stabilnost, demokratizaciju, a onda i proširenje integracije na zemlje Jugoistočne Europe? Stranica prilagođena ispisu