Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 14. 08. 2018.
Belišće: Mali gr...
CineStar Osijek ...
GISKO: Izložba s...
Savršen ljetni d...
GISKO: Dan društ...
sri 15. 08. 2018.
Belišće: Mali gr...
CineStar Osijek ...
GISKO: Izložba s...
Na blagdan Velik...
Unikom: Blagdan ...
čet 16. 08. 2018.
Belišće: Mali gr...
Kukuruzni labiri...
GISKO: Izložba s...
Crveni križ Osij...
CineStar Osijek ...
pet 17. 08. 2018.
Belišće: Mali gr...
Kukuruzni labiri...
GISKO: Izložba s...
Festival Tarda [...
CineStar Osijek ...
sub 18. 08. 2018.
Belišće: Mali gr...
Kukuruzni labiri...
Orahovica: 15. L...
Festival Tarda [...
CineStar Osijek ...
ned 19. 08. 2018.
Belišće: Mali gr...
Kukuruzni labiri...
Orahovica: 15. L...
Mall Osijek: Kol...
CineStar Osijek ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osječani prosvjednim hodom obilježili nacionalni dan multiple skleroze


Nakon uspješno organiziranog premijernog izdanja Slavonskog MS WALK-a, koji se prošle godine održao u Vinkovcima organizator, Udruga MS Tim Hrvatska, obilježit će Nacionalni dan multiple skleroze novim hodom, ovoga puta u Osijeku. Drugi Slavonski MS Walk održat će se u utorak, 26. rujna 2017., a bogati program započet će na Osječkoj promenadi već u 18 sati. Udrugu MS Tim Hrvatska u njihovoj akciji, kojom ponovno žele upozoriti na nužnost uvođenja novih kriterija za dodjelu posebno skupih lijekova za multiplu sklerozu, te na tešku zapošljivost osoba s invaliditetom, podržao je i Grad Osijek, čija je zamjenica gradonačelnika Žana Gamoš, na medijskoj konferenciji održanoj u Maloj vijećnici Grada Osijeka, pozvala sve ljude dobre volje da svojim sudjelovanjem u 2. Slavonskom MS Walku daju podršku oboljelima od multiple skleroze:

"Za Nacionalni dan multiple skleroze pozivam sve naše Osječane, ali i stanovnike Osječko-baranjske županije da nam se pridruže 26. rujna i sudjeluju u ovoj akciji, koja će se sastojati od dva dijela. Hodom za MS, koji će započeti u 18:00 sati, želimo skrenuti pozornost na probleme oboljelih, a u 19:30 sati održat će se MS Talk u sklopu kojeg će stručnjaci oboljelima, ali i svim zainteresiranima, ukazati na simptome, dijagnosticiranje i liječenje multiple skleroze" – naglasila je Gamoš.

Medijskoj konferenciji nazočio je i pročelnik Upravnog odjela za socijalnu skrb i zdravstvo, Romano Kristić, koji je podsjetio kako Grad Osijek kroz financijsku pomoć, ali i zapošljavanje pokušava pomoći osobama s invaliditetom:

"Rado smo se odazvali na poziv Udruge MS Tim Hrvatska, jer pokušavamo pomoći na sve načine i biti na raspolaganju osobama s invaliditetom" – rekao je između ostalog Kristić.

Na kraju je predsjednica Udruge MS Tim Hrvatska, Mirjam Jukić nešto više rekla o razlozima održavanja Slavonskog MS Walk-a:

"MS WALK-om u Osijeku upozorit ćemo na nužnost uvođenja novih kriterija za dodjelu posebno skupih lijekova za multiplu sklerozu te na tešku zapošljivost osoba s invaliditetom. Razlog održavanja ove aktivnosti u Slavoniji je povećani broj oboljelih u ovoj regiji. Naš HZZO dodjelu posebno skupih lijekova radi tako da oboljeli na terapiju čekaju minimalno 2 godine a nerijetko i desetke godina. Paradoksalno je da su sva istraživanja pokazala kako ovi lijekovi najbolje djeluju i imaju najveću učinkovitost upravo kada se počnu uzimati u najranijoj fazi bolesti odnosno odmah pri uspostavljanju dijagnoze. Lijekove za usporavanje bolesti odobravaju po kriterijima koji traže progresiju bolesti odnosno barem 2 relapsa. Drugim riječima ovi kriteriji kojima se vodi naš HZZO i Ministarstvo zdravlja zapravo oboljele od multiple skleroze tjeraju u progresiju, odnosno naš zdravstveni sustav direktno je odgovoran za nastajanje tjelesnih oštećenja oboljelih od multiple skleroze jer im nisu dali šansu da bolest uspore na vrijeme" - naglasila je predsjednica Udruge MS Tim Hrvatska, Mirjam Jukić dodajući kako je vrijeme za uvođenje novih kriterija odavna isteklo te zahtijevaju sastanak s predstavnicima HZZO-a i Ministarstva zdravstva.

Za kraj ponovimo kako će 2. Slavonski MS Walk započeti u 18:00 sati Plesom protiv bolesti plesnog studija Shine iz Osijeka, uslijedit će MS Pilates prezentacija, te Star Wars performans u kojem će sudjelovati članovi Udruge Star wars Osijek.

U 19 sati uslijedit će MS WALK – šetnja Promenadom do Hotela Osijek, gdje će u 19:30 sati biti održano predavanje "Sva lica multiple skleroze". Predavači će biti prof. Prim. dr. sc. Silvija Soldo-Butković i Mirjam Jukić. After party održat će se uz DJ Dee dee Lu i glazbu osamdesetih.

Tekst i foto: MS Tim Hrvatska


 Stranica prilagođena ispisu