Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 19. 07. 2018.
Belišće: Mali gr...
16. Ljeto u Domu...
GISKO: Izložba s...
Bizovačke ljetne...
CineStar Osijek ...
pet 20. 07. 2018.
Belišće: Mali gr...
16. Ljeto u Domu...
GISKO: Izložba s...
Bizovačke ljetne...
CineStar Osijek ...
sub 21. 07. 2018.
Belišće: Mali gr...
Trg Ante Starčev...
Drugi krug sezon...
Bizovačke ljetne...
CineStar Osijek ...
ned 22. 07. 2018.
Belišće: Mali gr...
Trg Ante Starčev...
Drugi krug sezon...
Bizovačke ljetne...
CineStar Osijek ...
pon 23. 07. 2018.
Belišće: Mali gr...
GISKO: Ljetno ra...
CineStar Osijek ...
uto 24. 07. 2018.
Belišće: Mali gr...
Muzej Slavonije ...
GISKO: Dan društ...
CineStar Osijek ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Članovi grupe za samozastupanje Centra za pružanje usluga u zajednici Osijek - ''JA kao i TI'' obilježit će 1. lipnja 2017. godine desetu godišnjicu Konvencije o pravima osoba s invaliditetom. Naime, Konvenciju su donijeli Ujedinjeni narodi 13. prosinca 2006. godine, a Hrvatski sabor ju je ratificirao 1. lipnja 2007. godine.

1. lipnja 2017. godine (četvrtak) u vremenu od 10 do 12 sati na Trgu Ante Starčevića, članovi grupe za samozastupanje Centra „JA kao i TI“ će građanima Osijeka dijeliti kiflice i ručno izrađene zastavice sa osobnim porukama. Na taj način bi voljeli skrenuti pozornost sugrađana na važnost prava osoba s invaliditetom, pridržavanje načela Konvencije kao što su poštivanje urođenog dostojanstva, nediskriminacija, puno i učinkovito sudjelovanje i uključivanje u zajednicu te pristupačnost. Poruke su osobnog karaktera, kojima članovi grupe za samozastupanje i drugi korisnici Centra „JA kao i TI“ žele istaknuti svoju punopravnost kao članovi zajednice.

Svrha Konvencije o pravima osoba s invaliditetom je promicanje, zaštita i osiguravanje punog i ravnopravnog uživanja svih ljudskih prava i temeljnih sloboda svih osoba s invaliditetom i promicanje poštivanja njihovog urođenog dostojanstva. Osobe s invaliditetom su one osobe koje imaju dugotrajna tjelesna, mentalna, intelektualna ili osjetilna oštećenja, koja u međudjelovanju s različitim preprekama mogu sprečavati njihovo puno i učinkovito sudjelovanje u društvu na ravnopravnoj osnovi s drugima.

Načela ove Konvencije su:
(a) poštivanje urođenog dostojanstva, osobne autonomije uključujući slobodu osobnog izbora i neovisnost osoba,
(b) nediskriminacija,
(c) puno i učinkovito sudjelovanje i uključivanje u društvo,
(d) poštivanje razlika i prihvaćanje osoba s invaliditetom kao dijela ljudske raznolikosti i čovječnosti,
(e) jednakost mogućnosti,
(f) pristupačnost,
(g) jednakost između muškaraca i žena,
(h) poštivanje razvojnih sposobnosti djece s teškoćama u razvoju i poštivanje prava djece s teškoćama u razvoju na očuvanje vlastitog identiteta.

Prema Članku 19. ove Konvencije, svim osobama s invaliditetom priznaje se jednako pravo na život u zajednici, s pravom izbora jednakim kao i za druge osobe, mogućnosti da osobe s invaliditetom odaberu svoje mjesto boravka, gdje i s kim će živjeti, na ravnopravnoj osnovi s drugima, te da nisu obvezne živjeti bilo kojim nametnutim načinom života, da imaju osobnu asistenciju potrebnu za potporu življenju i za uključenje u zajednicu, kao i sprečavanje izolacije ili segregacije iz zajednice.

Države stranke koje su ratificirale Konvenciju obvezuju se osigurati i promicati puno ostvarenje svih ljudskih prava i temeljnih sloboda svih osoba s invaliditetom bez bilo kakve diskriminacije na osnovi invaliditeta. Stranica prilagođena ispisu