Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
čet 21. 06. 2018.
Belišće: Mali gr...
Ljetni sportski ...
Raspored ispiran...
Vaterpolo klub M...
Ljeto s Franom [...
pet 22. 06. 2018.
Belišće: Mali gr...
Ljetni sportski ...
Raspored ispiran...
Vaterpolo klub M...
Ljeto s Franom [...
sub 23. 06. 2018.
Belišće: Mali gr...
KBC Osijek: Dobr...
Bilje: Piknik ko...
Samatovci: Ljetn...
Ljeto s Franom [...
ned 24. 06. 2018.
Belišće: Mali gr...
Anica, Danica i ...
Plesni Studio Wi...
Samatovci: Ljetn...
Ljeto s Franom [...
pon 25. 06. 2018.
Belišće: Mali gr...
HNK u Osijeku [2...
Aiesec Osijek: P...
Ljeto s Franom [...
uto 26. 06. 2018.
Belišće: Mali gr...
HNK u Osijeku [2...
IC Mall Osijek: ...
Glazbena škola F...
Ljeto s Franom [...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

U organizaciji Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek, Odsjeka za njemački jezik i književnost Filozofskoga fakulteta u Osijeku i Austrijskoga kulturnog foruma Zagreb u petak, 5. svibnja 2017. godine s početkom u 09.00 sati bit će održan 1. Okrugli stol pod nazivom "Strategija razvoja i suradnje austrijskih knjižnica u Republici Hrvatskoj". Okrugli će stol biti održan u prostoru Austrijske čitaonice Gradske i sveučilišne knjižnice Osijek.

Nakon otvorenja Austrijske knjižnice Zagreb pri Filozofskome fakultetu u Zagrebu 2015. godine, u Republici Hrvatskoj djeluju četiri austrijske knjižnice koje su dijelom velike skupine austrijskih knjižnica u inozemstvu organiziranih i pomognutih od strane Saveznoga ministarstva za vanjske i europske poslove Republike Austrije. Prva je je s radom počela 1995. godine u Osijeku kao integralni dio Gradske i sveučilišne knjižnice, druga je otvorena 2011. godine pri Filozofskome fakultetu u Rijeci, treća 2013. godine pri sveučilištu u Zadru i posljednja, već spomenuta, u Zagrebu. U organizacijskome smislu, knjižnice su integralnim dijelom matičnih ustanova u kojima su smještene, ali su organizirane kao samostalne zbirke sa zasebnim zadaćama i aktivnostima. One uključuju nabavu građe na njemačkome jeziku, osiguravanje korištenja knjižne i neknjižne građe, tribine i predavanja, izložbe, susrete s književnicima, kao i međuknjižničnu posudbu. S obzirom na to da je riječ o manjinskim narodnim i akademskim knjižnicama potrebno je na djelotvoran način osigurati knjižnične usluge pripadnicima austrijske nacionalne manjine, kao i studentima i znanstveno-nastavnom osoblju fakulteta pri kojima djeluju. Stoga će ovogodišnji Okrugli stol biti posvećen problemu strateškoga razvoja austrijskih knjižnica unutar infrastrukture narodnih i fakultetskih knjižnica, u mjestima koncentracije nacionalne manjine te njihovoj međusobnoj suradnji i razmjeni dobre prakse.

Cilj je Okrugloga stola:
Potaknuti sve austrijske knjižnice u Republici Hrvatskoj da u skladu s europskim dosezima poštivanja prava manjina surađuju s lokalnom zajednicom i austrijskom nacionalnom manjinom, uspostaviti među austrijskim knjižnicama u Republici Hrvatskoj suradnju u vidu razmjene iskustava dobre prakse i aktivnosti te pridonijeti poboljšanju vidljivosti zbirke unutar narodne/fakultetske knjižnice, dostupnosti fonda putem mreže narodnih/sveučilišnih/fakultetskih knjižnica i širenju informacija. Stranica prilagođena ispisu