Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
ned 26. 03. 2017.
Kino Urania: Rev...
Kino Urania [23....
CineStar Osijek ...
Đakovo: Doživite...
Jole u Osijeku -...
pon 27. 03. 2017.
Kino Urania: Rev...
Kino Urania [23....
CineStar Osijek ...
Vijećnica Skupšt...
Gradski bazeni: ...
uto 28. 03. 2017.
Kino Urania: Rev...
Kino Urania [23....
CineStar Osijek ...
Ekonomski fakult...
Gradski bazeni: ...
sri 29. 03. 2017.
Kino Urania: Rev...
Kino Urania [23....
CineStar Osijek ...
GISKO: Predstavl...
Gradski bazeni: ...
čet 30. 03. 2017.
Kino Urania: Rev...
Fakultet za odgo...
Velika vijećnica...
Muzej Slavonija:...
Gradski bazeni: ...
pet 31. 03. 2017.
Kino Urania: Rev...
Francuska alijan...
SD Gradski vrt: ...
Muzej Okusa: Hum...
Gradski bazeni: ...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Predavanje s raspravom (drugo u nizu) "Povjesničar u arhivu" u organizaciji Državnog arhiva u Osijeku održat će se u utorak 21. veljače 2017. u 19 sati u prostoru Kluba knjižare Nova.

Tko naručuje tekst? Tko određuje temu? Kome pripada povijest? Pripada li povijest pobjedniku ili kroničaru? Ili prevodiocu? Ili, možda…

2. u nizu predavanja s raspravama:

Državni arhiv u Osijeku tijekom 2017. godine organizira za sve zainteresirane građaneniz predavanja s raspravama u mjesečnim razmacima, koja će se održavati na odgovarajuću temu povezanu s arhivskim gradivom i aktualnim arhivskim istraživanjima. Arhivisti uvijek naglašavaju kako sređivanje arhivskoga gradiva te njegova intelektualna i materijalna (fizička) zaštita, kao glavni zadatci svake arhivske ustanove i rada djelatnika u arhivima, svoj konačni smisao imaju u prezentaciji i korištenju arhivskoga gradiva.

U nedostatku vlastitog odgovarajućeg prostora za javna okupljanja u samom arhivu, zahvaljujemo Klubu knjižare Nova koji nam za ova predavanja u mjesečnim razmacima i stalnom terminu svakog trećeg utorka u mjesecu, do daljnjega, velikodušno stavlja na raspolaganje svoj prostor.

Nizom predavanja i rasprava tijekom 2017. želimo svim zainteresiranim građanima približiti bogatstvo sadržaja arhivskih fondova i zbirki Državnog arhiva u Osijeku - upravo iz perspektive i riječima samih korisnika, istraživača raznih struka.

Gost-autor: Zdenko Samaržija, prof.

Zdenko Samaržija je prosvjetni i kulturni djelatnik, neovisni intelektualac, publicist, voditelj povijesnih istraživanja za konzervatorske i restauratorske studije, urednik monografija i zbornika radova te novinar, feljtonist i kolumnist raznih elektronskih i tiskanih medija; suradnik-scenarist Znanstvenoga programa HRT-a i Obrazovnoga programa Hrvatskoga radija; urednik u Hrvatskoj riječi, tjedniku Hrvata u Vojvodini, te listu makedonske zajednice u Hrvatskoj.

Publicira u znanstvenim i stručnim časopisima u zemlji i inozemstvu. Osim metodičko-didaktičkih tekstova (autor je niza udžbenika za osnovnu i srednje škole), u časopisima prezentira rezultate dugogodišnjih istraživanja povijesti Slavonije, Baranje i Srijema. Zapaženi su mu tekstovi iz povijesti Katoličke crkve, toponimije, povijesne hidrografije, povijesne demografije, povijesti biomedicinskih znanosti i povijesnoga graditeljstva te analize narodnosnih zajednica.
 Stranica prilagođena ispisu