Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
sri 17. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
ZOO vrt Osijek: ...
Kino Urania [11....
CineStar Osijek ...
čet 18. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
ZOO vrt Osijek: ...
Tržnica Osijek: ...
Muzej Slavonije:...
pet 19. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
ZOO vrt Osijek: ...
TARDA - festival...
In Da Sofa - sav...
sub 20. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
Večer vina &...
TARDA - festival...
In Da Sofa - sav...
ned 21. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
3. Bizovačka bic...
XCO Banovo brdo ...
Copacabana: Popu...
pon 22. 07. 2019.
GISKO: Ljetno ra...
17. Ljeto u Domu...
Svjetski KUP u s...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Problematika beskućništva u Osijeku i Hrvatskoj trajnoga je karaktera sa tendencijom porasta. Osobito raste broj beskućnika mlađe populacije, a uz njih beskućništvo danas zahvaća i žene u tzv. skloništima, osobe pod ovrhom, starije i nemoćne osobe i mnoge druge. Sve to ukazuje na potrebu stalnog ukazivanja na njihove probleme i status u društvu, posebice uzimajući u obzir gospodarsku situaciju u zemlji. Kao skupina veoma su ugroženi, izgubili su svoja temeljna prava, poput prava na rad, prava na dom, te pravo na dostojanstvo.

Centar za ekonomska i socijalna prava Osijek (CESPOS) provodi projekt Zagovaranje prava beskućnika i razvijanje empatije u društvu, sufinanciran iz proračuna grada Osijeka, Osječko-baranjske županije te vlastitih sredstava, čiji je osnovni cilj promicanje prava beskućnika te podučavanje istih o njihovim pravima, osvještavanje građana o problemu beskućništva u Osijeku te promoviranje alternativnog načina zbrinjavanja. Krajnji nam je cilj destigmatizirati beskućništvo kao osobni izbor i stil života.

Istraživanjem smo došli do spoznaja o temeljnim problemima sustava počevši od problema neujednačene prakse glede smještaja beskućnika u prihvatilištima u Hrvatskoj, nedostatak „dnevnog boravka“ beskućnika u prihvatilištima, rješavanje osnovnih statusnih pitanja ili pak neinformiranosti o pravima. Problem vidimo i u činjenici kako Hrvatska nema izrađenu strategiju o beskućnicima, niti „protokol“ o postupanju s beskućnicima. Prema nekim procjenama na području grada Osijeka ima pedesetak beskućnika sa tendencijom porasta broja. Međutim, do sada se nisu provodila istraživanja koja bi nam pružila adekvatne informacije o ovoj problematici, počevši od preciznog broja beskućnika i njegovim kretanjima, strukturi, uzrocima i sl. Provođenje takvih istraživanja osiguralo bi temelje za donošenje politika sa ciljem preveniranja i rješavanja statusa beskućnika.

CESPOS se stoga odlučio na provođenje mjesečnih ispitivanja javnog mišljenja građana i pravnih osoba (privatnih tvrtki, javnih i državnih institucija) kombiniranom sociološkom metodom putem anketa o problemu beskućništva u gradu Osijeku te spremnost istih na pomoć. Rezultati istraživanja bit će potrebni za izradu info-letka a čiji sadržaj ispunjava osnovni cilj projekta, zagovaranje i razvijanje empatije kod građana.

Ovom prilikom pozivamo sugrađane na sudjelovanje u istraživanju da nas kontaktiraju na e-mail: cespos.2012[at]gmail[dot]com ili da tijekom narednih mjeseci odazovu se našim volonterima i članovima CESPOS-a na ulicama grada Osijeka i drugih mjesta u Osječko-baranjskoj županiji.

CESPOS će u listopadu organizirati okrugli stol na temu beskućništva u Osijeku i Osječko-baranjskoj županiji te predstaviti analizu istraživanja i info-letak. Tijekom trajanja projekta provodi se „tiha“ kampanja osvještavanja građana o beskućnicima jednoj od najugroženijih marginaliziranih skupina u našem društvu s tendencijom porasta broja.


 Stranica prilagođena ispisu