Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 19. 03. 2019.
Plesni centar Bo...
Dani Frankofonij...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [14....
Eko dani osječki...
sri 20. 03. 2019.
Plesni centar Bo...
Dani Frankofonij...
CineStar Osijek ...
Kino Urania [14....
Eko dani osječki...
čet 21. 03. 2019.
GISKO: Dramsko –...
Dani Frankofonij...
Tufna: Party Med...
Fakultet agrobio...
Eko dani osječki...
pet 22. 03. 2019.
Vinska mušica: &...
Dani Frankofonij...
Info centar za m...
Francuska alijan...
Eko dani osječki...
sub 23. 03. 2019.
Aeroklub Osijek:...
Dani Frankofonij...
Links Osijek: Ha...
Francuska alijan...
Eko dani osječki...
ned 24. 03. 2019.
Aeroklub Osijek:...
Dani Frankofonij...
Dan ulice Matije...
Francuska alijan...
Eko dani osječki...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Svi zainteresirani imaju mogućnost pohađati besplatno predavanje i radionicu, koja se održava ove subote, 11. svibnja 2013. godine, s početkom u 11 sati u prostoru Doma Tehnike, trg Jurija Križanića 1, u dvorani na 2. katu. Predavanje traje od 11 do 12 sati, a radionica od 12 do 14 sati.

Polaznici predavanja imat će mogućnost dobiti wifi router u pola cijene, otići kući sa stečenim znanjima i sami postaviti novu točku otvorene mreže u svom domu.

Što je Otvorena mreža?
Projekt čine ljudi otvorena uma koji žele omogućiti slobodan i otvoren pristup internetu i novim tehnologijama, bolje i jače povezati ljude u lokalnoj zajednici, dijeliti informacije i znanje među ljudima, omogućiti napredak lokalne zajednice kroz međusobnu suradnju. Zajednica koja se okuplja oko projekta nastala je iz dubokog uvjerenje kako je interne osnovno ljudsko pravo i veliki izvor znanja te nepresušni digitalni resurs kojem svi trebaju imati pristup. Cilj omogućiti pristup internetu svugdje i svima, no ne načine na koji to rade ISP-evi. Neće zamijeniti vašu fiksnu kućnu internet vezu koja vam uz veće brzine daje i druge usluge poput telefona i televizije, nije cilj biti konkurencija komercijalnim internet davateljima usluga već su tu kao nadopuna. Biti dobar susjed koji dijeli svoj internet s drugima, koji iz različlitih razloga ostaju uskraćeni za pristup toj globalnoj mreži, osnovna je ideja koja stoji iza međunarodnog projekta Otvorena mreža u koji se slobodno mogu uključiti i građani Osijeka, ali i ostali građani iz cijele Hrvatske.

Otvorena mreža je zamišljena kao dijeljenje dijela vlastitog internet prometa sa svojim susjedima, odnosno korištenje susjedovog dijela internet prometa. Uz pristup internetu jako je važno slobodno dijeljenje znanja kroz besplatna predavanja i radionice. Cilj je projekta stvoriti slobodni internet za sve educirajući javnost o tehnologijama koje se u tu svrhu koriste te omogućujući bolje razumijevanje suvremene tehnologije. Također, jedan od najvažnijih ciljeva projekta jest napraviti platformu koja će biti otvorena za razne druge aktivnosti, od pristupa internetu za građane i turiste, preko omogućavanja besplatnih telefonskih razgovora unutar mreže, pa sve do postavljanja web kamera i senzora za mjerenje temperature, buke, padalina i drugih podataka. Stranica prilagođena ispisu
05-11-2013 09:23:49 am :: Leon
Live video stream: