Korisničko ime: Lozinka:
Naslovna Forum 031 Galerija 031 Oglasi 031 Novi korisnik!
uto 18. 06. 2019.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [13....
Dječje kazalište...
Unikom: Podjela ...
Telastic, centar...
sri 19. 06. 2019.
CineStar Osijek ...
Kino Urania [13....
Dječje kazalište...
Unikom: Podjela ...
Telastic, centar...
čet 20. 06. 2019.
Unikom: Odvoz ot...
Trg Ante Starčev...
"72" -...
Unikom: Podjela ...
Telastic, centar...
pet 21. 06. 2019.
Unikom: Odvoz ot...
Svjetski dan gla...
"72" -...
Unikom: Podjela ...
Telastic, centar...
sub 22. 06. 2019.
Unikom: Odvoz ot...
"Hodanjem d...
"72" -...
Kuća u prirodi Z...
Centar osobne mo...
ned 23. 06. 2019.
Unikom: Odvoz ot...
Đakovo: Maja i Z...
"72" -...
Kuća u prirodi Z...
Novosti
Najave i reporti
Kolumne
Gost priče
Interaktiv
Podrška
O nama

Osječka liga za borbu protiv ovisnosti u suradnji s udrugom CINAZ iz Zadra i Županijskim savjetom mladih Osječko baranjske županije u srijedu, 08. svibnja 2013. godine započinje sa provedbom projekta "Zdrava županija" programom "Deset dana bez ekrana" koji za cilj ima prevenciju ovisnosti o tehnologiji.

Nastavno programu projekta obavještavaju vas da će za sedam osnovnih škola sa područja Osječko baranjske županije namijenili program "Deset dana bez ekrana" te vas ovim putem istovremeno pozivaju da im se pridružite u srijedu, 08. svibnja 2013. godine u 18:15h u Osnovnoj školi Vladmir Nazor Čepin s ciljem informiranja građana o predmetnoj aktivnosti.

Udruga CINAZ (Udruga za izvannastavne i izvanškolske aktivnosti u Zadru) je u studenome 2008. godine pokrenula projekt "Deset dana bez ekrana" u suradnji sa Xavierom Remyem, ravnateljem škole Ec Ziegelwasser u Francuskoj te Hrvatsko-francuskom udrugom u Zadru. Ovo je prvi projekt takve naravi u Hrvatskoj te zaslužuje posebnu pažnju i implementaciju u praksi. Projekt je bio sufinanciran od Ministarstva obitelji, branitelja i međugeneracijske solidarnosti te ima preporuku od Upravnog odjela za društvene djelatnosti Zadarske županije. Projektom se sugerira učenicima i njihovim roditeljima selektivno korištenje medija u razdoblju od deset dana. To podrazumijeva "apstiniranje" od svih sadržaja koji nisu odgojnoobrazovnog karaktera.

Tri glavna zadatka projekta su:

- Smanjiti vrijeme provedeno uz ekrane kako bi se poboljšala komunikacija među učenicima i između roditelja i djece.
- Kroz navedene radionice steći odgovarajuće kompetencije za razvijanje kritičkog stava prema pojedinim medijskim sadržajima.
- Kvalitetnije osmišljavanje slobodnog vremena.

Rezultati preliminarnog istraživanja ankete na uzorku od 227 učenika triju Zadarskih osnovnih škola (sedmi i osmi razredi) ukazuju na upozoravajuću činjenicu da se vrijeme mladih provedeno pred ekranima (televizora, mobitela i računala) izjednačilo (negdje i prekoračuje) s vremenom boravka u školi. Istraživanje pokazuje da gotovo 11% učenika sjedi dnevno više od pet sati ispred računala, 1/4 je više od sat i pol uz mobitel, a 12% je više od pet sati (dnevno) ispred televizora. Zato autori (istraživanja) s pravom govore da se radi o ovisnosti o medijima. Znajući da u medijima ima sve više zabavnog, ali i manipulirajućeg sadržaja, posljedice su sve pogubnije za kreativni izričaj mladih u slobodnom vremenu. Iz tog razloga trebaju ovakvi projekti, u konačnom cilju stjecanja medijskih kompetencija za roditelje, nastavnike i učenike. Općekorisni ciljevi projekta te njegova zanimljivost i lakoća u provedbi opravdat će svako opredjeljenje škola koje se odluče za ovaj izazov. Projekt se može tretirati kao dio školskog kurikuluma u dijelu izvanškolskih aktivnosti, osobito onih iz područja preventivnih programa (ovisnosti) odnosno prevencije nasilja nad i među mladima (internetsko zlostavljanje). To su argumenti zašto treba Odgoj za medije, a ne Informatika (u nižim razredima pučke škole).

Projekt je nastavljen i proveden u 12 osnovnih škola diljem Republike Hrvatske, a rezultati su objavljeni u knjizi Tamna strana ekrana, tisak Varaždin. 2012, gdje su date detaljne upute za provedbom projekta.

Sve detaljne informacije o organizaciji projekta možete naći na web stranici Udruge: Udrugacinaz.hr. Stranica prilagođena ispisu
05-09-2013 09:28:12 am :: Redakcija 031
Fotografije s provedenog Programa "Deset dana bez ekrana":

Foto: Osječka liga za borbu protiv ovisnosti