NATO vježbe u Hrvatskoj & članstvo
Vježba Noble Midas 07 trajala je 12 dana i održana je u međunarodnim vodama srednjeg i južnog Jadrana te na vojnim poligonima "Eugen Kvaternik" kod Slunja i "Crvena zemlja" kod Knina. Korištene su pomorske baze Lora, kao i zračne baze Divulje i Zemunik.
NATO je dovukao 40 brodova, 6 podmornica (od toga tri na nuklearni pogon koje navodno nisu ulazile u naše teritorijalne vode), 29 borbenih aviona, 23 helikoptera, 9 aviona za druge namjene.
Naš dragi predsjednik, Stipe Mesić, dao je izjavu kako je za Hrvatsku privilegij i priznanje što sudjeluje u NATO-voj vježbi (to je prva vježba koja se održava u zemlji nečlanici - iako npr. prema www.slobodnaevropa.org to nije istina). Inače, Sabor je pristanak za vježbu dao još u prosincu prošle godine iako smo za vježbu saznali bukvalno kad je počela.
Evo, osobno sam baš "sretna" na to priznanje.
Mislim da smo NATO paktu trebali ponuditi i Plitvička jezera, da se malo razmile i unerede i područje nacionalnog parka.
Jasno mi je da je pripadnost paktu stvar politike, ali da se baš toliko moramo uvlačiti Amerima, to baš ne razumijem. Ako su nam htjeli odati priznanje, mogli su pozvati pripadnike Hrvatskih oružanih snaga na vježbe u "svojoj kući". Površina Hrvatske i Amerike ili nekih drugih zemalja članica smiješno je i porediti.
Ali neka se malo landra po Hrvatskoj, uništava naš okoliš i tko zna što još, a zašto?
Zanima me mislite li nešto na temu pristupanja Hrvatske Sjeverno-atlantskom savezu, vježbama u našoj zemlji. Generalno, postojanje Saveza imalo je smisla (?) kad je postojala protuteža s istočne strane. Danas se protivnik promijenio pa se ureduje po azijskim, afričkim zemljicama, malo po starom kontinentu. Ali opet, je li to nama potrebno? Ovisi li sigurnost Hrvatske o članstvu? Zapravo, jel' Hrvatska u nekoj opasnosti?
(anketa je namjerno jednostavna)