Inovacija Osječanina Davora Kezića za zaboravljive vozače

Osijek

Inovacija Osječanina Davora Kezića za zaboravljive vozače

"Vežite pojaseve" ili "upalite svjetla" - na hrvatskom upozorava ugodnim glasom uređaj ugrađen u automobil poznatog osječkog inovatora Davora Kezića. Riječ je, naravno, o njegovu izumu, najnovijem tehničkom rješenju nastalom iz jednostavnog razloga - Keziću se sve češće počelo događati da zaboravi barem jednu od te dvije rutinske radnje svakog vozača.

Samim time ugrožavao je svoju sigurnost u prometu, ali i riskirao novčanu kaznu ako ga zaustavi policija. Ideja je došla sama po sebi. Slični uređaji postoje u visokoj klasi automobila, a Kezić smatra da će njegova inovacija lako pronaći tržište među vlasnicima automobila srednje klase.

I ja sâm vozim takav automobil. Zaboravljao sam uključiti svjetla, a vidio sam da i druge muči isti problem. Zasad je sve još u fazi prototipa, no uskoro ću u sklopu vlastite tvrtke početi proizvoditi uređaje - priča nam taj osječki inovator.

U tehničkim je časopisima, kaže, vidio niz sličnih naprava koje se moraju spojiti na kontakt bravu, a na problem upozoravaju pištanjem. Njegov uređaj obraća se glasom, a priključuje se u utičnicu i o njemu se više ne mora razmišljati. To smatra velikom prednošću svoje ideje.

Sklop se uključuje odmah s motorom. Prvo upozorenje slijedi odmah, a drugo nakon desetak sekundi. Takva govorna tehnologija ugrađena je u skupljim automobilima, a ovakav stroj, kad dođe u finalnu fazu, moći će si priuštiti svi govori Kezić.

Prometni zakon iznimno je strog i zaboravljivima može otkinuti visoke iznose iz novčanika, tako da nema sumnje kako će takva ideja pronaći zainteresirane kupce.

Prenosimo s: www.vecernji-list.hr
Autor: Igor Mavrin
ne podnosim to "vežite pojaseve". osjećam se zarobljeno.
DanicaV

Ne brine te zarobljenost u invalidskim kolicima kao moguca crna alternativa?
steam

DanicaV

I to je diskutabilno - neke je ljude spasilo upravo to što su se zaboravili vezati.
Mene brine ona druga stvar - govori li taj uređaj i "Ugasite svjetla kad izlazite iz auta" ? To mi se češće događa.
Alana Bates

steam

DanicaV

I to je diskutabilno - neke je ljude spasilo upravo to što su se zaboravili vezati.
Mene brine ona druga stvar - govori li taj uređaj i "Ugasite svjetla kad izlazite iz auta" ? To mi se češće događa.

auto više klase i sve ide automatikom.
plati pa (jeftino) vozi... :D
Alana Bates

To nije istina. Tvoja je tvrdnja takve prirode da se u nju može ili ne mora vjerovati, ali empirijski ne prolazi.

Želim reći da nitko nije doživio dvije istovjetne prometaljke; u jednoj bio vezan, u drugoj ne - pa da sad imamo referentni slučaj.

Istina je da smo svi čuli: "joj, isp'o iz auta, a da je bio vezan, ne bi ispao i poginuo bi".

Taj koji ispadne iz auta i spasi se prije nego školjka bude sasvim dezintegrirana, može jednako tako ispasti iz auta koji bi zadržao visok stupanj integracije i poginuti maznuvši jajima o hidranti oli potiljkom o žardinijeru.

Za takve spektakularne nesreće koje nerijetko seoski divljaci prežive (pa se to onda tjednima prepričava po kuloarima) pojas i nije izumljen.
Neki bi u aute ugrađivali sjedalo koje se može katapultirati. Ono, kao u borbenim avionima.

Pojas treba. Svijetla cijeli dan - odlična stvar.
Ovaj majstor radi dobar posao.

P.S. Koliko bi sad po novom morao dobiti ovaj kreten od subote?
ne bih znao. moja sugestija pravosuđu bi bila Goli otok...doživotno...
steam

ne brine, više mi pada na pamet da sam se srondala u neku rijeku i ne mogu se odvezati......

u slučaju da baš ostanem teški invalid, presudila bih sama sebi. pobornik sam eutanazije i kvalitetu življenja stavljam ispred životarenja.
pri tome ne želim povrijediti, uvrijediti osobe s hendikepom koji s tim normalno žive. mislim da se ne vidim u toj priči. gadna narav.
da, gadna...

Re: Inovacija Osječanina Davora Kezića za zaboravljive vozač

Nedostupan povijesni medij

bravo steam...

ovaj sam vidio, čak sam i pročitao da mu se zaglavio gas...

steam

http://www.youtube.com/v/ICCTHTURceE

@Alana: na ovo sam mislio.

ajmeeee, kakva vještica...sad mi žal čoeka...

belt up seatbelt road safety commercials

To je sve sto cu reci o pojasu. :)
Kad se potegne diskusija o drugim aspektima sigurne voznje, imam jos jako dobrih videa. :)
ovaj s katapultom je najbolji...
DanicaV

Ehh Danči, nemaš pojma kak i to ima svoje čari... ;-)
Sanja

Ehh Danči, nemaš pojma kak i to ima svoje čari... ;-)

biti vezan(a) ili zarobljen(a)?????????

p.s.
ovo bi već spadalo u off topic :P
8

Alana Bates

To nije istina. Tvoja je tvrdnja takve prirode da se u nju može ili ne mora vjerovati, ali empirijski ne prolazi.

Želim reći da nitko nije doživio dvije istovjetne prometaljke; u jednoj bio vezan, u drugoj ne - pa da sad imamo referentni slučaj.

Istina je da smo svi čuli: "joj, isp'o iz auta, a da je bio vezan, ne bi ispao i poginuo bi".

Taj koji ispadne iz auta i spasi se prije nego školjka bude sasvim dezintegrirana, može jednako tako ispasti iz auta koji bi zadržao visok stupanj integracije i poginuti maznuvši jajima o hidranti oli potiljkom o žardinijeru.

Za takve spektakularne nesreće koje nerijetko seoski divljaci prežive (pa se to onda tjednima prepričava po kuloarima) pojas i nije izumljen.
Neki bi u aute ugrađivali sjedalo koje se može katapultirati. Ono, kao u borbenim avionima.

Pojas treba. Svijetla cijeli dan - odlična stvar.
Ovaj majstor radi dobar posao.

P.S. Koliko bi sad po novom morao dobiti ovaj kreten od subote?

Rekao si - nema nijedne jednake prometaljke. Ipak, ni meni samoj nikad ne bi palo na pamet da se ne vežem (dončjuvori). Samo ostavljam otvorenu mogućnost da sve ima dvije strane, i prednosti, i nedostatke. Mislim da nisam dovoljno opremljena da spekuliram o razini jednog i drugog.

Misliš na ovog što je ubio sebe i ženu? Nije na mah nego teško ubojstvo, znači (ako se ne varam, moram provjeriti brojke) 8-15 godina, još mu se tu pribraja i općeopasnom radnjom dovođenje u opasnost ljudi i imovine (mahanje pištoljem po mjestu gdje ima ljudi)... A čujem da ni inače nije cvjetić. Da je preživio, mislim da bi dobio maksimalnu kaznu.
Na neke sam se rasplakaaaalaaaaaaaaaaa...
8

Alana Bates

Istina je... Kola se prevrnu, vozac je ziv i svijestan ali nemoze raskpocati pojas uposto je mehanizam ostecen. Auto se zapali...
fatcat

Istina je... Kola se prevrnu, vozac je ziv i svijestan ali nemoze raskpocati pojas uposto je mehanizam ostecen. Auto se zapali...

Tesko mi je povjerovati da se mehanizam pojasa osteti. On je pozicioniran u sredini vozila i tesko da ce ga ista dotaknuti ako auto nije cijeli zdrobljen. Takodjer mi je tesko povjerovati da se od sile istezanja osteti jer je sigurno projektiran tako da se to ne dogodi. Ono sto zarobi putnike je smrskani lim i nemogucnost otvaranja vrata.
steam

Tesko mi je povjerovati da se mehanizam pojasa osteti. On je pozicioniran u sredini vozila i tesko da ce ga ista dotaknuti ako auto nije cijeli zdrobljen. Takodjer mi je tesko povjerovati da se od sile istezanja osteti jer je sigurno projektiran tako da se to ne dogodi. Ono sto zarobi putnike je smrskani lim i nemogucnost otvaranja vrata.

Zatezač, samo ime govri, se može upotrijebiti samo jednom. Dakle, u slučaju nesreće, on se pretegne i više nema funkciju zatezanja.

Drugim riječima, ako preživiž, kupi si novi. :-)
steam

To je samo jedan primjer. Nekada recimo sudar velike jacine sa strane auta zgnjeci sjedala skupa. Mehanizam za otvaranje je ispravan ali nije dostupan.
neću više o ovoj temi. morbidna je postala...
fatcat

To je samo jedan primjer. Nekada recimo sudar velike jacine sa strane auta zgnjeci sjedala skupa. Mehanizam za otvaranje je ispravan ali nije dostupan.

Sjedalo je u autu čvrsto vezano za podvozje. Ako se sjedala približe jedno drugomu, to znači da te je bočno pogodila Avala, Mimara, Kvarner ili Simplon ekspres.

Ako se nisi dezintegrirao, odvežu te vatrogasci.
8

Ako se nisi dezintegrirao, odvežu te vatrogasci.

Ako si se dezintegrirao, vatrogasci ti pometu ostatke u kanticu. Good news... imao si besplatnu kremaciju.
fatcat

Nakon ovoga sam isao pogledati taj mehanizam. :)
Ne nalazi se fiksiran izmedju sjedala nego je 10 cm izdignut, tako da bi ostao slobodan i u slucaju da se sjedala spoje. Nadalje, ne oslobadja se pritiskom sa strane gdje moze biti blokiran necim, nego tocno od gore. S iste strane s koje pojas ulazi u mehanizam, tu je i release button.
steam

Nakon ovoga sam isao pogledati taj mehanizam. :)
Ne nalazi se fiksiran izmedju sjedala nego je 10 cm izdignut, tako da bi ostao slobodan i u slucaju da se sjedala spoje. Nadalje, ne oslobadja se pritiskom sa strane gdje moze biti blokiran necim, nego tocno od gore. S iste strane s koje pojas ulazi u mehanizam, tu je i release button.

To je tocno. Danasnji automobili su mnogo sigurniji, sad kada bi svi vozili nova auta... Isto tako nakon diskusije sam pitao covjeka koji vozi hitnu pomoc za njegovo misljenje.

Interesantno... najvise ozljeda koje su se mogle sprijeciti su ucinjene raznim sitnim stvarima koje leze po autu. U slucaju sudara te sitnice postaju projektili. Neke stvari ljudi vecinom naguraju izmedu sjedala (po njegovom misljenju). Obicno torbe, kisobrani, boce pica i takve stvari. U tom slucaju mehanizam je ispravan ali nije dostupan.
1) sto se tice izuma, to prolazi samo kod starijih auta. novi imaju automstsko paljenje i gasenje svjetala i onaj grozni zvuk ako se ne zavezezs.
2) sto se tice vezanja, dobro je se vezatri pri manjim brzinama (gradska voznja). pri vecim brzinama (kao sto je npr. voznja na autocesti) jednaka ti je stvar. zsto naprimjer nisu pokazali sto se dogodi kada se ti sa 150km/h zabijes u drvo a doceka te pojas. ljudi su umirali od unutarnjeg krvarenja i povrede unutarnjih organa. slezena prsne ko balon. i to nije hipoteza. isto tako znam za slucaj kada su dvije djevojke koje su sjedila naprijed i bile vezane poginule u cepinu, dok su baka i (mislim) teta jedne od njih ispale iz auta za vrijeme nesrece i prezivjele. a takvih prica ima jos sa osjecke obilaznice.
super_leptir

2) sto se tice vezanja, dobro je se vezatri pri manjim brzinama (gradska voznja). pri vecim brzinama (kao sto je npr. voznja na autocesti) jednaka ti je stvar. zsto naprimjer nisu pokazali sto se dogodi kada se ti sa 150km/h zabijes u drvo a doceka te pojas. ljudi su umirali od unutarnjeg krvarenja i povrede unutarnjih organa. slezena prsne ko balon. i to nije hipoteza. isto tako znam za slucaj kada su dvije djevojke koje su sjedila naprijed i bile vezane poginule u cepinu, dok su baka i (mislim) teta jedne od njih ispale iz auta za vrijeme nesrece i prezivjele. a takvih prica ima jos sa osjecke obilaznice.

Sigurnosni pojas nije čarobni štapić, i svaka nesreća i svaki sudar je priča za sebe. Tu se samo radi o matematičkoj vjerojatnoći, odnosno, ako se sa 150 na sat zapucaš u drvo, a nisi vezan, vjerojatnoća da ćeš ostati živ je skoro ravna nuli, ako imaš pojas, taj broj je ipak malo veći, uz sav rizik povreda, vanjskih ili unutrašnjih. Sila kojom te "dočeka" pojas djeluje na 3 vrlo snažne točke ljudskog tijela (ramena i kukove), a kad si katapultiran bez pojasa, tijelo ti bez kontrole udara na sve strane i sila koja te može povrijediti je prvo jača, drugo djeluje na više slabih točaka ljudskog tijela.
dečki,

gdje se smije voziti 150 km na sat?

da, u slučaju da naiđete na unesrećene, sjeća li se itko što smo učili na prvoj pomoći prije polaganja vozačkog. od mene bi bilo niš' koristi, izuzev da uzmem mobitel i pozovem pomoć.
Ne smije se nigdje, o tome se i radi. ....brzina od 108 km/h je najveća brzina pri kojoj vozač amater u serijski proizvedenom (i tehnički potpuno ispravnom)automobilu ima potpunu kontrolu nad vozilom. Preko toga,Što brže ideš, taj se postotak progresivno smanjuje i prerasta u lutriju...
znam da se ne smije.......
hoću reći, tko vozi 150 km na sat automatski stavlja glavu u torbu, pa bio vezan ili ne vezan, što mu se desi......sam je izabrao.
ma i to je tako diskutabilno. nisu svi auti konstrukcijski isti, niti su gradjeni za iste brzine. ima (serijskih) auta koji su potpuno upravljivi i pri puno vecim brzinama. naravno malo nas ima love za takve :)
da, to sam se bas i ja pitao nedavno. pa tu prvu pomoc se ja vise ne sjecam ni priblizno! znam da ima neke poze, ali kada ide koja... nemam pojma. znao bi jedino zamotat covjeka sa zavojem :) mozda bi trebalo uvesti da se svakih, recimo, 5 godina ide ponovo na polaganje toga. ono... za besplatno, ali radi sigurnosti na cestama. u americi je to pod opca kultura da to ljudi znaju, a kod nas to znaju samo volonteri i medicinsko osoblje. nazalost.
super_leptir

ma i to je tako diskutabilno. nisu svi auti konstrukcijski isti, niti su gradjeni za iste brzine. ima (serijskih) auta koji su potpuno upravljivi i pri puno vecim brzinama. .

Nisi u pravu (vjeruj mi, to mi je struka), nije to diskutabilno, to je naučno dokazani fakat. Svi su automobili upravljivi pri velikim brzinama, ali preko 108 na sat manje od 100 % i što brže idu, to je postotak manji. To je jedan od razloga što običan Ford Fokus RS košta 30 tisuća eura, a Ford Fokus RS WRC oko 700 tisuća eura.

Serijski automobili koji bi bili tako upravljivi, kao što kažeš, se ne bi prodavali, jer bi bili previše niježni, preskupi za održavanje i preneudobni za svakodnevnu (amatersku) upotrebu na normalnim cestama.
super_leptir

u americi je to pod opca kultura da to ljudi znaju,.

Joj, nije...naprotiv...
Welcome to Australia...

Znakovi sa jedne i druge strane ceste znace da nema ogranicenja brzine.
znači, u Australiji, klokani, čuvajte se.......
fatcat

Welcome to Australia...

Taj znak u svrstanoj i nesamoupravnoj Europi znači prestanak dotad važećih zabrana, ali nipošto ne dopuštaju nograničeno brzu vožnju.
8

fatcat

Welcome to Australia...

Taj znak u svrstanoj i nesamoupravnoj Europi znači prestanak dotad važećih zabrana, ali nipošto ne dopuštaju nograničeno brzu vožnju.

Ne znam kako je Down Under, ali u Evropi je istina ovo što 8 kaže. Ipak, ne treba zaboraviti jednu stvar, u toj istoj Evropi, čak i ako ne postoji znak za specifično ograničenje brzine, maksimalna brzina je propisana kategorijom puta. Često argument "nije bilo znaka za ograničenje brzine" ne daje željene rezultate kod suca za prekršaje...
steam

Ne nalazi se fiksiran izmedju sjedala nego je 10 cm izdignut, tako da bi ostao slobodan i u slucaju da se sjedala spoje.

Ma kakvo spajanje sjedala. Pogledate kako je sjedalo učrvršćeno za tračnice koje su dio povozja i sve će vam biti jasno.
8

U Evropi ne dopustaju ni vozenje lijevom stranom ceste.

The two default speed limits are:
within built-up areas, 50 km/h.
outside built-up areas, 100 km/h. Two exceptions are Western Australia at 110 km/h, and the Northern Territory (NT), which does not have a rural default speed limit, here 'speed derestriction' applies.

Speed Derestriction znak znaci bez ogranicenja, u Australiji.
8

Ma kakvo spajanje sjedala. Pogledate kako je sjedalo učrvršćeno za tračnice koje su dio povozja i sve će vam biti jasno.

Izgleda da tebi jos nije jasno. Objasni u ovom primjeru kako bi se otkopcao?
dobro... znam ja alende sto ti pokusavas reci... u principu se slazemo ono o neudobnosti i skupoci automobila. no automobil koji kosta 100 milja eura (konkretno bmw 7 koji mi ima kum) ako on nije 100% upravljiv na brzini od 109 km/h onda dzabe kosta 100 tisuca eura. a mislim da se ipak ne bismo s time slozili. i na kraju svog posta sam i rekao da su takvi auti skupi, ali da ih ima u serijskoj proizvodnji.
cuo sam ja i jos prije da su auti upravljivi ono do 100 km/h, a poslije da ti je uglavom lutrija, ali to se odnosi na aute koji imamo mi obicni smrtnici.
daj me nemoj zezat da u americi ne znaju tu prvu pomoc. pa ja bio tamo (u bostonu konkretnije) i to bas kad je moja legica polagala tamo. sam vozacki je smijesan, mislim ono kao... sto znaci crveno svijetlo na semaforu i takva pitanja, ali sam zbilja dobio dojam da kod njih svi znaju to pruzanje prve pomoci. i da to uce jos od malena.
@fatcat,

pa i U.K. je Evropa. tamo voze lijevom stranom.
super_leptir

dobro... znam ja alende sto ti pokusavas reci... u principu se slazemo ono o neudobnosti i skupoci automobila. no automobil koji kosta 100 milja eura (konkretno bmw 7 koji mi ima kum) ako on nije 100% upravljiv na brzini od 109 km/h onda dzabe kosta 100 tisuca eura. a mislim da se ipak ne bismo s time slozili. i na kraju svog posta sam i rekao da su takvi auti skupi, ali da ih ima u serijskoj proizvodnji.
cuo sam ja i jos prije da su auti upravljivi ono do 100 km/h, a poslije da ti je uglavom lutrija, ali to se odnosi na aute koji imamo mi obicni smrtnici.
daj me nemoj zezat da u americi ne znaju tu prvu pomoc. pa ja bio tamo (u bostonu konkretnije) i to bas kad je moja legica polagala tamo. sam vozacki je smijesan, mislim ono kao... sto znaci crveno svijetlo na semaforu i takva pitanja, ali sam zbilja dobio dojam da kod njih svi znaju to pruzanje prve pomoci. i da to uce jos od malena.

Nisam rekao da ih ima u serijskoj proizvodnji, gdje si to vidio? Rekao sam da kad bi ih bilo..... Normalno je da trend opadanja postotka apsolutne kontrole varira od automobila do automobila (i cijena automobila nema nikakve veze s tim), ali vjeruj, mi, ni ta sedmica, bez obzira koliko skupa bila, kad probije tu granicu, nema 100%. Ti se testovi rade od 1978. godine i samo je jedan serijski automobil imao bolji rezultat od tada na ovamo, Lancia Delta Integrale HF 16V, ali kad bi se taj model danas pojavio kao novi, ne bi zadovoljio današnje EU standarde i ne bi dobio potrebne dozvole za serijsku proizvodnju i slobodnu prodaju. Njen prag je bio 113 km/h
Allende

super_leptir

. sam vozacki je smijesan, mislim ono kao... sto znaci crveno svijetlo na semaforu i takva pitanja, ali sam zbilja dobio dojam da kod njih svi znaju to pruzanje prve pomoci. i da to uce jos od malena.

Sam si dao odgovor...ne zaboravi da je ovo zemlja u kojoj više od polovine stanovništva nema osnovno obrazovanje....Ne sumnjam u ovo što kažeš za Boston, ali Boston i generalno urbane sredine nisu reper, Boston je civilizacija.... Dođi u Miami, gdje samo četvrtina stanovništva govori engleski, trećina uopće nema vozačku dozvolu, a svi voze automobile, a i Miami je civilizacija u odnosu na neke Wisconsine i slične zabiti, gdje je još gore

a kažu da su Turci zaostali........
Allende

.... Dođi u Miami, gdje samo četvrtina stanovništva govori engleski, trećina uopće nema vozačku dozvolu, a svi voze automobile, a i Miami je civilizacija u odnosu na neke Wisconsine i slične zabiti, gdje je još gore

Isto kao i California, vecina govori spanjolski, kazes im "no habla" gledaju te kao "sa koje si planete". Cudna stvar je to sto oni ocekuju da svi govore njihov jezik. I stvarno kad gledas te sve meksikance i kako voze tko zna koliko ih ima dozvolu.
DanicaV

Pitaj prosjecnog engleza... iznenadices se sa odgovorom.
fatcat

The two default speed limits are:
within built-up areas, 50 km/h.
outside built-up areas, 100 km/h. Two exceptions are Western Australia at 110 km/h, and the Northern Territory (NT), which does not have a rural default speed limit, here 'speed derestriction' applies.

Speed Derestriction znak znaci bez ogranicenja, u Australiji.

U tom slučaju se moram složiti: ako nema propisanog ograničenja brzine, nema ograničenja brzine. Neuobičajeno, ali postoji.
DanicaV

@fatcat,

Evropa? Ček ti ideš na postdiplomski i pišeš eVropa?

Katastrofa. I ti se onda pitaš, kako to da grad propada...
fatcat

Izgleda da tebi jos nije jasno. Objasni u ovom primjeru kako bi se otkopcao?

NT nije cijela Australia. Ali dobro, što se slike tiče - pa to je demagogija.

Nit ja mogu trvditi da se može otkopčati, niti ti da se ne može. Ne vidimo unutra.

Auto izgleda kao da je popušio bočni torpedo.
Jel' bilo živih?
8

Da, "8", ja pišem Evropa i izgovoram Evropa, uvijek, jer mi se tako baš sviđa. I jer to neke ljude iritira...... I idem na POSLIJEDIPLOMSKI kad već hoćeš po hrvatski. :lol:
I uvijek kažem "8.mart", "1.maj", "aprilili"......
Grad ne propada jer ja tako izgovaram, već zato što je političkim marketingom učinjeno da se ljude bave slušanjem kako tko izgovara neke riječi pa da mu na osnovu toga broje krvna zrnca, umjesto da RADE. A dok vi pazite kako tko izgovara i piše koju riječ, naši dragi nazovi poduzetnici i političari pljačkaju i uništavaju, rasprodaju što se još može uništiti, ukrasti ili prodati.
A ako uzmemo u obzir da si opasku napravio u postu koji s jezikom nema veze........
Zamisli, znam i ćirilicu, zapravo uopće ne primijetim na kojem je pismu titl filma.
Ovi tipovi na Index.hr ne prestaju da me iznenađuju glupostima. Pored svakodnevnih idiotarija tipa čija se bulja vidjela u kom gradu, danas su objavili senzacionalnu vijest: na slijedećoj trci 24 Sata Le Mans-a PEUGEOT će pokušati "ono što nikome još nije pošlo za rukom", osvojiti trku sa automobilom kojeg pokreće Diesel agregat......hmmm.....Alo!!!! Prije 4 dana je završen 24 Sata Le Mans-a u kojoj je Audi pobijedio sa diesel motorom.....
klap, klap
8

NT nije cijela Australia. Ali dobro, što se slike tiče - pa to je demagogija.

Nit ja mogu trvditi da se može otkopčati, niti ti da se ne može. Ne vidimo unutra.

Auto izgleda kao da je popušio bočni torpedo.
Jel' bilo živih?

NT i WA nisu cijela Australia (iako su vise od polovice) ali ajde da ne cjepidlacimo.

Nije potrebno da netko bude u pravu, to je primjer da pojas nekad nije dostupan.

Pogledaj sliku sa druge strane, torpedo u obliku motora @ 200kmh?
DanicaV

8

Da, "8", ja pišem Evropa i izgovoram Evropa, uvijek, jer mi se tako baš sviđa. I jer to neke ljude iritira...... I idem na POSLIJEDIPLOMSKI kad već hoćeš po hrvatski. :lol:

Zamisli, znam i ja srpsku ćirilicu, ali i makedonsku te rusku.
I znam još nekoliko jezika, slavenskih također.

Kad govorim o jeziku, kad pišem o jeziku - onda mi politička opredjeljenja nisu ni na kraj pameti.

A to što ljudi vole "svinjariti", ostavljati dojam one ili ove političke opredijeljenosti samim tim što će govoriti na jedan ili drugi način, to mi je prvorazredna malograđanština i preseravanje.

Šteta je što kritiku nisi doživjela kao znanstveno utemeljenu. Političkih me inputa (i jezika kao alata za njih) možeš poštedjeti.

Osim toga, pravopisni priručnik je izlazio s Jutarnjim za neku siću.

Tužno je što je za većinu Vukov pravopis najveće jezikoslovno dostignuće. Kad se radi o raji koja ima samo osmoljetku, pa hajde, ali budući stupovi društva i oni koji si tako laskaju imaju vokabular od 700 riječi.

Imamo"sanske" koze koje nemaju veze sa Sanom; ementaler; ljudi ne znaju kako bi napisali Haaški - a kod čitanja stranih imena i prezimena mi se diže kosa na glavi.
Svaka čast Vuku Karadžiću, ali u njegovo je vrijeme najveći izazov bio što veći broj analafabeta proglasiti pismenima.

Što se tiče tvoje demagogije, gle: dok ti mucaš, brljaviš dok govoriš, pišeš kako TI misliš da treba, političari kradu i rasprodaju i otimaju i odnose i...
8

Kad govorim o jeziku, kad pišem o jeziku - onda mi politička opredjeljenja nisu ni na kraj pameti.

A to što ljudi vole svinjariti, ostavljati dojam one ili ove političke opredijeljenosti samim tim što će govoriti na jedan ili drugi način, to mi je prvorazredna malograđanština.

Šteta je što kritiku nisi doživjela kao znanstveno utemeljenu. Političke inputa i jezik kao alata za njih me možeš poštedjeti.

S prvim dijelim se mogu složiti, ali kritiku ne mogu prihvatiti kao znanstveno utemeljenu, budući se na forumu upotrebljavaju mnoge riječi koje ne spadaju u hrvatski književni jezik, psovke da i ne spominjem a nitko zbog toga nije prozvan.

Ne budi toliko osjetljiv :wink:
Mislim da se opet vraćamo na onaj dio rasprave o namjeni jezika: jezik crkve, jezik ulice, jezik foruma... Ipak, pismenost ljudi se može iščitati i iz smsa ili emaila... :D
@Alana,

kakav treba biti jezik foruma???????
DanicaV

@Alana,

kakav treba biti jezik foruma???????

Kako je internet (još uvijek) skup sport, jezik foruma nastoji biti što kraći, što jezgrovitiji, da bi prenio informaciju u što manje slovnih znakova, ponekad i kod nekih i po cijenu forme, dakle - pravopisa i gramatike (zato pukijev jezik znakova/znakovni jezik/oblik komunikacije kojim se služe gluhonijemi poprima oblik "gluhonijemi jezik").
Ako se i ne slažeš s time, vjerujem da moraš priznati da postoji razlika između jezika kojim se služiš na forumu i jezika kojim pišeš, primjerice, službeno pismo, ili kojim se obraćaš nadređenome/nepoznatoj osobi radi službene informacije.
Alana Bates

Ako se i ne slažeš s time, vjerujem da moraš priznati da postoji razlika između jezika kojim se služiš na forumu i jezika kojim pišeš, primjerice, službeno pismo, ili kojim se obraćaš nadređenome/nepoznatoj osobi radi službene informacije.

Slažem se u potpunosti i zato me iznenadila reakcija "8" na moju EVropu........ ali to smo se privatno izdopisivali i nadam se da više neće biti nesporazuja.
Na sličnim forumima u Dalmaciji ili Zagorju sigurno se ne trude pisati hrvatskim književnim jezikom.
@Allende,

tvoj idealni auto???????????
Alana Bates

Ipak, pismenost ljudi se može iščitati i iz smsa ili emaila... :D

oi, sada me idemo vrijeđati, ha?
Mogu biti pismen kada se potrudim, gaddemit!!!!!
svaka čast, Puki!!!!!!!!!
Pretpostavljam da sada moram svaki post održavati razinu gramatike i pravopisa u postovima?
Sranje....
DanicaV

@Allende,

tvoj idealni auto???????????

Audi S8
puki

Pretpostavljam da sada moram svaki post održavati razinu gramatike i pravopisa u postovima?
Sranje....

što se mene tiče, ne moraš.... lupaj, bitno da te razumijemo........
Allende

Audi S8

znam da ovdje svaka šuša buša direktorska ima audi, ali nisam čula za S8

no, dobro, za mene ti je auto samo sredstvo koje će ti omogućiti da dođeš od toče A do točke B.
i razlikujem boje....
po ovom pitanju nisam čak ni tipično žensko jer fiflice jako dobro kuže koji auto, odnosno vlasnika moraju pikirati...
S8 je sporstkija verzija najvećeg Audija, A8 i takav auto bi bilo šteta dati raznoraznim direktorčićima i direktorčinama da voze.Zaboravio sam ti reći da se odnosi na prethodni model, sa kraja devedesetih, ovaj novi je šminka, nosi oznaku S8, ali veze nema sa konceptom S8-ice.
što ne reče odmah, A8 je ovdje vrlo popularan model među spomenutima.......
a znam i koliko košta firmu.......
blago si ga nama.
DanicaV

a znam i koliko košta firmu.......

Na to dodaj jedno 25-30 posto, i eto ti S8
puki

A što te sputava, sine?

Mislim, namće se pitanje. "Internet - formalna ili neformalna komunikacija?"

Činjenica je ovo napsiano ostaje budućim očima na znanje i ravnanje, a izgovorena sramota ispari u eteru.
8

puki

A što te sputava, sine?

Mislim, namće se pitanje. "Internet - formalna ili neformalna komunikacija?"

Činjenica je ovo napsiano ostaje budućim očima na znanje i ravnanje, a izgovorena sramota ispari u eteru.

Actually, ovo je potpuno druga stvar: puki zna koristiti jezik (as in: hrvatski jezik, nisam ništa insinuirala!), ali je zbog brzine razvio jedan čitav vlastiti podsustav komunikacije baziran na izgovoru. Zato ga najčešće i ne ispravljam ovdje, s obzirom da to znam.
Međutim, postavlja se pitanje: što ako netko to ne zna, pa na temelju toga zaključi da je on nepismen?
Alana Bates

postavlja se pitanje: što ako netko to ne zna, pa na temelju toga zaključi da je on nepismen?

To više govori o tom nekom nego o Pukiju...naši su ljudi jako brzi u donošenju suda i zaključaka na temelju najjednostavnijih mogućih ulaznih informacija...
Allende

S8 je sporstkija verzija najvećeg Audija, A8 i takav auto bi bilo šteta dati raznoraznim direktorčićima i direktorčinama da voze.Zaboravio sam ti reći da se odnosi na prethodni model, sa kraja devedesetih, ovaj novi je šminka, nosi oznaku S8, ali veze nema sa konceptom S8-ice.

Audi S8... dobar transport za penzionere.

Holden Australia (GM) je napravio koncept auto prema bazi originalnog modela koji je prvi put isao u produkciju 1953. Toliko je bilo potraznje da je produkcija ovog modela postala realnost.
Alana Bates

Actually, ovo je potpuno druga stvar: puki zna ali je zbog brzine razvio jedan čitav vlastiti podsustav komunikacije baziran na izgovoru. Zato ga najčešće i ne ispravljam ovdje, s obzirom da to znam.
Međutim, postavlja se pitanje: što ako netko to ne zna, pa na temelju toga zaključi da je on nepismen?

Ne znam, pogledaj hr.soc.grad.vinkurci, tamo su svi pismeni, a nitko ne piše pravilno. ;)

Kužiš?
Allende

To više govori o tom nekom nego o Pukiju...naši su ljudi jako brzi u donošenju suda i zaključaka na temelju najjednostavnijih mogućih ulaznih informacija...

potpisujem.
čak i da je netko uvjetno rečeno nepismen (to kod nas nije teško biti jer se moda često mijenja i više ovisi o politici nego o struci; skoro postadosmo svojevremeno Osiek), ne znači da o nekim stvarima ne misli pametno i da nije dobar čovjek. a to što nije imao 5 iz hrvatskog.....
imam kod kuće izdanje "U registraturi" iz 1918.godine gdje je uredno "neće" pisano kao "ne će", nedavno bijaše zbora da bi opet moglo postati tako.
Allende

E to potpisujem.
DanicaV

potpisujem.
čak i da je netko uvjetno rečeno nepismen (to kod nas nije teško biti jer se moda često mijenja i više ovisi o politici nego o struci; skoro postadsmo svojevremeno Osiek), ne znači da o nekim stvarima ne misli pametno i da nije dobar čovjek. a to što nije imao 5 iz hrvatskog.....

Odi malo do Arhiva pa ćeš vidjeti kaku su nekad neki pisali Osijek.

Iznenadila bi se.
8

Odi malo do Arhiva pa ćeš vidjeti kaku su nekad neki pisali Osijek.

Iznenadila bi se.

misliš Esseg?
ili Mursa??????

ne provociram te, samo po ovom vremenu za dana idem isključivo na posao. ne vjerujem da Arhiv radi noću.
s obzirom da si student, pa imaš slobodu kretanja, navedi nam primjere kako se sve pisalo ime našeg Osijeka.
nadam se da se slažemo da pismenost ne znači i pozitivno razmišljanje čovjeka. što vrijedi ako je netko pismen, a u suštini svoga bića (i djelovanja) gad?
DanicaV

nadam se da se slažemo da pismenost ne znači i pozitivno razmišljanje čovjeka. što vrijedi ako je netko pismen, a u suštini svoga bića (i djelovanja) gad?

Ako se to pitanje nametne, mogu se složiti, naravno.
Ne bih znao koliko nekom gadu to što je pismen znači, ali nagađam što to znači nekim drugim skupinama ljudi.

Mislio sam na Osiek koji možeš pronaći recimo na plakatima, kartama, razglednicama s prijelaza pretprošlog na prošlo stoljeće.
Naravno, naš je Osijek s troslovom ije. ;-)
Poljsko mjesto Osiek ima isti korijen riječi, ali i poljski jezik drukčiju refleksiju jata. http://www.google.hr/search?hl=hr&q=Osiek&meta=

Dodao bih samo da pravopis ne mijenja jezik, nego ga opisuje. Ne moraš se bojati. Osijek je uvijek Osijek.
8

Mislio sam na Osiek koji možeš pronaći recimo na plakatima, kartama, razglednicama s prijelaza pretprošlog na prošlo stoljeće.
Naravno, naš je Osijek s troslovom ije. ;-)
Poljsko mjesto Osiek ima isti korijen riječi, ali i poljski jezik drukčiju refleksiju jata. .

da, sjećam se tih razglednica, ali i onih sa Esseg. bilo je reprint izdanja, mislim da postoji i knjiga Razglednice starog Osijeka.
ovo je totalno off topic, pa da tako i nastavim:
znaš da Poljaci imaju potpuno iste nazive za mjesece kao i Hrvati, samo zbog različite klime za jedan mjesec pomjereno, pa je kod njih lipanj npr. 7. mjesec i tako dalje.
8

Ne znam, pogledaj hr.soc.grad.vinkurci, tamo su svi pismeni, a nitko ne piše pravilno. ;)

Kužiš?

hm...ovo je vrijedjanje, a maloprije si rekao da ne treba brzati u zaključcima...hm...
8 je ipak u nečemu u pravu oko VinKURČANA, ali mislim da si nismo toliko dobri da bih otkrivala u čemu...
Nepravedna kritika je cesto prikriveni kompliment.
Napisite to na ogledalo i procitajte svako jutro naglas tri puta... dr. fatcat
ispricavam se 8 ovim putem, malo sam napet ovih dana(ispiti i takto), pa pogresno protumacavam izjave.
puki

ispricavam se 8 ovim putem

Ma nemaš mi se zašto ispričavati, mi smo tu svi super i kad se ne slažemo... :-)

Ljudi smo, dogovorit ćemo se...

Živijooo :!:
fatcat

Nepravedna kritika je cesto prikriveni kompliment.

Je, da, sad sam tek vidio. Obrnuta psihologija.
Samo, čovjek od toga popizdi nakog dužeg vremena. :)

Tagovi