#14:
Autor:
beejay
Postano:
13.07.2013. 10:20
O vjeruj mi da se ne živi bolje...ima se samo malo više novaca da se kupe skuplje stvarčice, ali život nije nikako bolji.
|
Ima tu dosta istine.
Treba razlikovati pojmove visina plaće i kupovna moć.
U mnogo gradova, kako u Hrvatskoj tako i u svijetu, ljudi zapravo uopće nemaju veliku kupovnu moć iako imaju velike plaće. Istina je zapravo da ljudi bježe iz velegradova. Skoro sve najinovativnije kompanije na svijetu kao Apple, Google, Bosch itd. su smještene u gradićima manjim od Osijeka, prvenstveno zbog toga što zaposlenici u takvim sredinama imaju mir i koncentraciju za postizanje vrhunskih uspjeha.
Mediji su zlo. Onaj tko ne zna sam analizirati brojke i statistiku odnosno tko to prepusti medijima da radi umjesto njega će vrlo lako pasti pod utjecaj nekih tendencioznih medijskih priča kojima je cilj porobljavanje ljudi.
Evo jednog klasičnog primjera s domaćeg terena. Prema svježim podacima HZZ-a za lipanj, Osječko-baranjska županija je otvorila više radnih mjesta nego Grad Zagreb:
http://www.hzz.hr/DocSlike/PR_Nezaposlenost-Zaposljavanje_06_2013.pdf
Gledano po županijama, u zapošljavanju su predvodili: Splitsko-dalmatinska (3.623 osobe ili 15,8 % od ukupnoga broja zaposlenih zasnivanjem radnog odnosa), Osječko-baranjska (2.201 osoba ili 9,6 %), Grad Zagreb (1.879 osoba ili 8,2 %), Primorsko-goranska (1.601 osoba ili 7,0 %) i Vukovarsko-srijemska županija (1.378 osoba ili 6,0 %).
Unatoč tomu, uvjeren sam da preko 90% ljudi kad bi ih se anketiralo bilo u Zagrebu ili Osijeku i dalje misli da se u Zagrebu otvara puno više radnih mjesta nego u Slavoniji. To je ta snaga medija, koja namjerno krije ovakve podatke (a tako je već unazad godinu-dvije), jer im trebaju slavonski robovi, koji nisu svjesni da bi ljepše živjeli ako ostanu u svom gradu.
|