#12:
Autor:
Ica
Postano:
30.01.2011. 17:10
Ovo je nevjerovatno da moram opet ja kometnirati. Socijalno zdravstveno znači da nije privatno - plaća ga država svima a svi iz svojih plaća odvajaju postotak u tu svrhu, a u cilju kako ne bi bilo ljudi kao u americi kojima treba zdravstveno a nemogu ga platiti... Taj socijalni pristup je jedan humani pogled na čovjeka, a ne kapitalistički.
Socijalno školovanje - ista stvar. Osnovna škola je socijalna, država nam je platila učitelje, školu, osnovnu i većini srednju. Baš me zanima koliko djece ide u privatne srednje i osnovne škole. Fakultet je kao zasebna stvar, nemora studirati svatko itd. itd. Ali ti isti kadri koji studiraju trebaju gle čuda - državi. Tako da je državi u interesu da plati (većini) školovanje.
E sad - tu nastupa problem kada pojedinci iz mase se nađu pametni, pa se protive - zašto bi oni plaćali i uzdržavali penzionere. Zašto bi oni izdvajali za zdravstveno za neke neradnike. Zašto bi izdvajali za školovanje nekih studenta...
Ti pojedinci ne uzimaju u obzir da se i oni mogu razboljeti, da mogu završiti na burzi bez mogućnosti zaposlenja, otići će u mirovinu, možda će im se djeca trebati školovati (osnovna,srednja,fakultet).
A socijalna država je ona koja se brine za sve - i one u najtežem položaju i one koji su sposobni. Znači ista prava za sve. Pravo na zdravlje, obrazovanje...
Ja svoj studij ne plaćam, plaća MZOŠ - i itekako mi je stalo do mog studija. Ja nisam sposoban plaćati svoj studij...jer osim tih 60-ak tisuća kn koliko košta moj studij, još 3 puta toliko mi treba za stan,hranu,režije,knjige i ostalu opremu potrebnu za studij. Da država nije platila ovih 60ak tisuća, platili bi roditelji... Ali osim mojim roditeljima, i državi je potreban liječnik ako se ne varam...i državi trebaju ekonomisti,pravnici,akademici...
Pojedinci iz mase smatraju kako su samodostatni na ovome svijetu. Nitko nije kao pojedinac iz mase. Samo on radi, samo on zaslužuje i treba.
Ako je državi u interesu duplo farbanje tunela i na što sve ne bacaju se pare - zašto se ne bi bacilo malo para i u pametnu stvar: obrazovanje! Koliko posto Hrvatska izdvaja za obrazovanje u usporedbi s ostalim Europskim državama?
|