#2:
Re: Najviše sezonaca iz Osijeka i Vukovara
Autor:
chager
Postano:
10.08.2009. 10:31
Nadam se da su i jedni i drugi zadovoljni. I poslodavci i radnici. Čuo sam svakojakih iskustava, pa čak i da su neki naši dečki ostali neisplaćeni, a curama da je koješta nuđeno. Nadam se da su to rijetki slučajevi.
Razlog ovakvog razvoja događaja, dakle obrat u kretanju radne snage, treba tražiti u destljećima iza nas. Nije mi žao što su prioriteti toliko izmijenjeni, pa je postalo važnije ljetovanje od proizvodnje hrane. Ne žalim kao djedovi i bake, koji su dalmatince primali kao radnu snagu za par kila slanine i masti. Žao mi je što se svi skupa pravimo pametniji, a ništa ne učimo iz povijesti. Toliko puta sam čuo priče o devizama koje odlaze vamo ili tamo, a nikako da te devize konačno osjetimo. Još je najžalije što ideje o plasmanu naše hrane stranim turistima ostaju samo ideje. Opet nemamo volje i želje konačno uključiti sve naše resurse u taj klimavi turizam, već dopuštamo pojedincima da tri puta zarade na jednom artiklu, jer imaju monopol. To je najveća žalost u cijeloj priči. Sjećam se predizbornih obećanja, kojekakvih stranaka, da će Hrvati znati kako da si sami organiziraju golemi potencijal koji imaju, a ne tamo da nam savezne vlade troše pare.
Od svega toga ostaju samo ideje i laži. Konzum ponajviše utječe na promet prizvoda. Bilo kakav pokušaj uplitanja u plasman proizvoda u turizam gotovo da je uzaludan, jer se veliki igrači osiguravaju mitom i gomilom propisa koje je nemoguće zadovoljiti.
Ostaje nam da radimo dva-tri mjeseca za naše prilike jako solidnu plaću, molimo Boga da ćemo novac dobiti, i da ćemo ostatak godine uspjeti preživjeti sa zarađenim.
Za sve nedostatke krivim politiku, ne nikakvo tržište, jer su to gluposti.
|