#71:
Autor:
muvifrik
Postano:
25.02.2012. 21:01
Moram odmah napomenuti da dugo nisam vidio ovako neinteligentnu osobu kao što je francika, pogotovo što blebeće o stvarima o kojima očito nema pojma, još manje na koji način radi i djeluje IT tržište. Ono što ja mogu napisati o tom tržištu, nešto kasnije.
Idem prvo probati rezimirati mvargu i njegove uslove:
- voljan je uložiti svoje vrijeme (a vrijeme je novac) i znanje da bi nekoga naučio određeni posao, iako mu radnici trenutno nisu potrebni
- ako sam dobro razumio mjesečno naplaćuje znanje 3500 kn, od toga, 1800 kn ide u doprinose istog tog koji je dao tih 3500, a 1700 se tom istom isplaćuje plaća - gdje je tu onda zarada ESCAPE-a, o kakvom mitu , plavim kovertama i korupciji pričate?
- ako spomenutoj IVORI dam 6000 kn za određeni tečaj (kao što sam dao) za 5-6 mjeseci predavanja, naučim (jedva) osnove, a za ostalo mi kažu da guglam, a od tih 6000 kn mi se u tih 6 mjeseci predavanja ništa ne vraća u džep, zar nije bolja mvargina solucija?
Svi ti tečajevi po raznim školama su jednostavno - sranje. Moram napomenuti da sam tečaj završio prije jedno 6-7 godina, stvari su onda bile drugačije, nije bilo brzih internetskih veza, ni toliko stranica sa tutorijalima kao što ih ima danas, i ono što sam platio na tečaju, danas se može naučiti i bez plaćanja istih. Odabereš područje koje te zanima i zguglaš sve u svezi toga. Na takvim tečajevima, obično ima (pre)više polaznika, pa je individualni pristup predavača polazniku sveden na minimum, dok kod mvarge je 1 na 1, ako se ne varam.
Kad sam završio tečaj tamo negdje 2005.-2006. osjećao sam se kao da mi se svinja posrala na glavu. Kao idijot, jer sam shvatio da sam platio previše novaca za premalo znanja. Isto tako sam i shvatio da mi jedino preostaje uzeti stvar u svoje ruke, i krenuti se usavršavati sam. Jedno 10-tak poslova sam odradio besplatno, da bi stekao nekakav portfolio.
Platite tečaj, naučite osnove, usavršavate se sami kod kuće, tražite posao, tražite posao, tražite posao...
Platite mvargi, postanete stručni u određenom IT području, čovjek vam nađe posao odmah...što je isplativije?
E sad, kako IT tržište funkcionira, glede zapošljavanja?
1. Ako nemaš portfolio - nemaš šanse.
2. Ako imaš portfolio - imaš 50% šanse.
3. Ako imaš solidan portfolio - imaš šanse.
Dakle, tu nema muljanja. Odmah se vidi da li znaš posao ili ne, da li znaš crtati, dizajnirati, kodirati...i tu ti nikakva diploma tečaja ili fakulteta neće pomoći. Imati papir ne znači apsolutno ništa. Bitno je znanje i vještine. Znam ljude koji nemaju nikakve škole, tečajeve, ni fakultete a rasturaju posao.
mvarga prodaje znanje i danas kad sagledam situaciju objeručke bi prihvatio njegov način prenošenja znanja, jer bi mi vjerojatno uz njegovu pomoć bilo potrebno godinu-dvije a ne sedam, da budem ono što sam danas.
I da, nemam pojma tko je mvarga, nisam mu frend, ujak ni mamina mama.
|