#46:
zelena vrpca
Autor:
toma_os
Postano:
18.06.2007. 13:02
Svi hvale Unikom i mislim da neke stvari treba pojasniti. Unikom, točnije RJ Zelenilo, nepovratno uništava parkove i perivoje ovoga grada. Da je tome tako možete se uvjeriti gdje god se okrenete jer svi dijelovi grada devastiraju se jednako. Na prvi pogled lijepo izgleda tih nekoliko gredica svježe posađenog cvijeća, međutim radi se o tome da to cvijeće može saditi svatko i nije nikakav problem zaliti vodom svakoga jutra i to je sva umjetnost. Problem su stabla od kojih su neka i višestoljetna. Novi voditelj je tu da opere lovu, stara voditeljica je jadna izgubljena u vremenu i prostoru i da ju pitate koliko je sati sva bi se zbunila i zarumenila.
Stabla se ruše bez ikakvih temeljitih ispitivanja i analiza, nego dođe lega sa dva motornim pilama naoružana majstora i reži. To je posebno izraženo u protekle dvije godine od smrti žene pored Doma zdravlja koju je ubila suha grana otpala za nevremena (ne moram ni reći da za ovu tužnu priću nitko nije odgovarao, a ni neće…) U ZOO vrt su uloženi milijuni, a zapravo nije napravljeno ništa tj. isto kao u gradu malo cvijeća, lijepo za oko, a u stvari…
Ulice koje su navodno obnovljene su uništene do te mjere da tu više nikakav popravak nije moguć. Što se neukusa tiče dovoljno je pogledati one čupove (plastične ???) na Trgu ili tramvajsko okretište kod vrlog nam dogradonačelnika Matkovića gdje je kao vrhunac kiča postavljen onaj smiješni vodoskok koji me neodoljivo podsjeća na ringišpil u Donjoj Motičini za kirvaja 1959. godine. Uglavnom ljudima se sviđaju te nesretne fontane i par stručaka cvijeća, a sve ono što vrijedi i što smo naslijedili od naših baka i djedova ode nepovratno u P.M.
Slavni Rondel je došao Tvrđi kao šaka na oko. Dajte si truda prošetajte se pa malo bolje pogledajte kako se ove ultramoderne lampe uklapaju u barokni ugođaj Tvrđe. Pogledajte kako je uređeno zelenilo oko rondela (tu se najbolje vidi sva nestručnost i neznanje ljudi koji se o teme brinu). Kao vrhunac ljudske gluposti dolazi sam rondel i uklesana imena i nazivi vrlih darovatelja (obitelj Branka Ostovića, Tankerska plovidba Zadar, HNS, N.K. Dinamo ???? itd.). Jeste li igdje u svijetu vidjeli nešto slično???? Dakle još jedna stvar po kojoj je Osijek jedinstven.
Što se tiče spomenika na Trgu reći ću samo YO!
|