#36:
Autor:
Osijek u srcu
Postano:
14.10.2011. 23:22
Jako me rastuzio ovaj clanak. Nevjerovatno kakvi smo mi ljudi da unistimo sve sto je lijepo i dobro i sto je nase, a sve sto je nekakva tudja novotarija prihvacamo bez puno razmisljanja. Ne zivim u Osk vec nekoliko godina, ali svaki dan kada sjedam u auto i jurim po milijunskom gradu kroz uzasnu guzvu sjetim se kako se u nasem Osijeku moze setati do posla, voziti biciklom, kako djeca mogu sama ici u skolu, bez pratnje i tutora. Sjetim se kako sam kao 10ogodisnja djevojcica isla sama u kino, na kupanje na Dravu, u park, zimi na klizanje... Ta sloboda koju smo imali je nemjerljiva. Danas dakle, necije dijete ako zeli ici pogledati neki film, obavezan je roditelj, recimo iz DG, voziti dijete na drugi kraj grada i tamo cekati, ( trositi pare nepotrebno u mallu) umjesto da nam dijete ode samo tramvajem do centra u kino. Ne mogu vjerovati sto se dogadja u dragom mi Osijeku. S druge strane i ovdje gdje sam sada kina su samo u mallovima, ali srecom mallovi su u gradu, a ne izvan kao kod nas u OS. Svaki mall ima 5-7 dvorana koje nisu pretjerano velike, cijene variraju ovisno u kom dijelu grada su, filmovi koji se vrte su vecinom isti svagdje, osim sto je satnica razlicita, pa mozes odabrati koji ti termin vise odgovara. Cesto su sale poluprazne, ponekad nas bude svega 3-4 ljudi u kinu, ali nikada nikome nije palo na pamet da zatvori kino ili otkaze projekciju. Jedina zamjerka je sto zvuk bude uzasno glasan.
Kada me pitaju kako je u Hrvatskoj, u Osijeku, pricam kako je lijepo, kako je sigurno, slobodno setati ulicom, da djeca mogu sama ici u skolu, park... sada vidim da se i kod nas polako gube sve one istinse vrednote koje cine zivot lijepim i jednostavnim i postajemo samo potrosaci na tockovima, sa BB na uhu. Steta.
|