#37:
Autor:
zen031
Postano:
16.04.2010. 10:08
@ Mungos
Da ne citiram sve, slažem se s ovim što si napisao, s tim da se to ne može odnositi na pravo - kako će se jedan dipl. iur. samozaposliti u struci, kad za to nema uvjeta? Mora odraditi vježbenički staž, a za to mora biti primljen na sud, u odvjetnički ured, kod bilježnika, u neku tvrtku. O samozapošljavanju diplomiranih pravnika, svježe izašlih s fakulteta, NEMA GOVORA.
Čak i da postoje formalni uvjeti za samozapošljavanje (zamislimo da nakon fakulteta mogu otvoriti svoj odvj. ured), to je u praksi nemoguće, jer pravni fakulteti u cijeloj državi (studirao sam na 2) nude očajno malo praktičnog znanja, čak bih se usudio reći gotovo nikakvog. Nažalost, jer bi se pravo moglo mnogo lakše naučiti kroz praksu, a i onaj tko misli da je zaista "stvoren" za pravnika mogao bi vidjeti kako to izgleda u praksi, a onaj koji nije mogao bi vidjeti da to nije za njega i studirati nešto drugo.
Također, predavanja su očajna (bar dok sam ja studirao, po starom programu) ili ih i nema; zapravo, ne znam što je od te dvije stvari gore. Tako da studentu ostaje učenje iz knjiga, koje su kombinacija pravne teorije i pozitivnih pravnih propisa, što je loše - učenje je teže, brzo se zaboravlja, ne uči se "živo" pravo, i do zla boga je dosadno. (Zamislimo da jedan stomatolog, npr., do kraja faksa nema ni sata prakse, nego uči popravljati zub - sve iz knjige!)
Ne znam zašto je tomu tako, jesu li na fakultetu jednostavno lijeni i/ili nesposobni nešto promijeniti, ili im čak odgovara pružati tako traljavu uslugu obrazovanja - time dobivaju opravdanje za davanje odličnih ocjena svojim članovima obitelji i rođacima, čime im osiguravaju veće šanse za dobro zaposlenje (čast onim profesorima koji su iznimke).
Uvjeren sam da je ovaj problem s fakultetima, kao i korupcija, nepotizam i nepravda kako na pravnim fakultetima tako u cjelokupnom pravosuđu, uzrok pretežnog broja problema u našem pravnom sustavu uopće. Uz materijalno-tehničke uvjete, ali oni predstavljaju samo kap u moru.
|